25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Dnevni jelovnik za obitelj- IDEJE ZA RUČAK preko tjedna

Kompletan vodič za dnevni raspored obroka i ideje za kuhanje kroz cijeli tjedan. Kako izgleda dnevni jelovnik za obitelj, s idejama za kuhanje za ručak preko tjedna...


Kako izgleda dnevni jelovnik za obitelj, s idejama  za kuhanje  za ručak preko tjedna

Bez plana i rasporeda kuhanja teško je osmisliti jelovnik za obitelj kroz cijeli tjedan, a da se ne spetljate i izgubite, te se mnoge osobe vrte u krug s osjećajem da stalno nešto nakuhavaju, a ostatak dana razmišljaju što kuhati za sljedeći obrok i kada ga postaviti.

Ispod ćete pronaći dnevni  jelovnik koji sam osmislila za sebe i svoju obitelj, s idejama što skuhati za koji obrok.

Naravno, ovo je jelovnik za neradni dan, radne dane ćete preskočiti obroke koje djeca jedu u školi ili vrtiću, a vi na poslu, te ćete kuhati samo one obroke koji vam preostaju. Najvjerojatnije ćete krenuti s onim što nazivam ručak 2 ili ćete kuhati nešto s popisa ručak 1. ovisno o vremenu koje imate raspoloživo za kuhanje.

Doručak – do 8h ujutro –

  • Bogati kruh s namazima

Za doručak obično imamo svježi kruh iz pekača, koji sam večer unaprijed tempirala da bude gotov oko 7 ujutro. Zvuk pekača za kruh da je kruh gotov ujedno nam je i budilica. Ako i ne pravite sami kruh birajte raznovrsne kruhove za doručak, a kompiciranje smanjite na minimum. Jede se kriška zdravog kruha s namazom po izboru.

Kako bi već prvi obrok bio što zdraviji pazite koje namirnice stavljate u kruh, te se potrudite kombinirati različita brašna i sastav.

Uz kruh po izboru jedemo sirne namaze, paštete, čokoladni namaz ili delikatesne mesne nareske ovisno o preferencijama članova obitelji. Uz to poslužujemo cijeđeni sok ili čaj, također prema preferencijama.

Užina 1. – oko 10h –

  • svježe voće

Jutarnja užina nam je uvijek svježe voće i oko toga također nema kompliciranja. Svi pojedemo po jabuku, krušku, bananu, jagode ili bilo koje drugo sezonsko voće.

Ručak 1. – do 12 sati –

Ideje za ručak:

  • kuhano meso s prilogom: hladna salata s tjesteninom ili krumpirom, povrće s grila, krumpir iz pećnice, restani krumpir, palenta,

ili

  • variva: gulaš juha, varivo od leće, varivo od mahuna, varivo od kelja…

Već za vrijeme užine stavim kuhati mesnu juhu, ali s finim mesom poput bataka, sa zabatakom, junetinom bez kosti i sl, kako bi mogli pojesti meso iz juhe.

Ideje za ručak s receptima:

Dakle za prvi ručak jedemo juhu i kuhano meso iz juhe s prilogom, Uz to meso iz juhe poslužujem neki brži  i jednostavniji prilog poput:

hladnih salata s tjesteninom ili krumpirom,

povrća s grila,

krumpira pečenog u pećnici

restani krumpir

kuhane palente s vrhnjem ili jogurtom,

fritaje,

omlet i sl.

Ukoliko ne radim juhu taj dan su variva na repertoaru.

Jednom do dvaput tjedno obično radimo riblju juhu i nakon poslužujemo ribu s (krumpir ili nekom drugom) hladnom salatom.

Užina 2.  – oko 14:30h –

  • suho voće, sjemenke, pahuljice…

Za drugu užinu uzmemo suho voće poput grožđica, sušenih sjemenki, zobene pahuljice, miješane kaše s jogurtom. Uglavnom je to sušeno voće, sjemenke ili žitarice u obliku kako koji ukućanin voli.

Ovo nam je glavni obrok kada kuhamo mesno glavno jelo. Obično je ovo jedini obrok u danu koji ćete pripremiti tijekom radnog tjedna.

Preferiram za ovaj obrok cjelovita jela iz pećnice. Takva jela se manje trebaju nadgledati pa su zapravo jednostavna iako njihova ukupna priprema traje duže.

Ako mi treba brže jelo tada se odlučim za gril tavu, roštilj s prilogom od povrća, rižot ili rižu na tavi.

Ideje za ručak 2:

Osnovna i najpopularnija jela u našim krajevima su:

  • Paprikaš
  • Ražnjići od bilo koje vrste mesa s prilogom
  • Pljeskavica s pomfritom
  • Bečki odrezak s krumpirom
  • Punjena paprika
  • Pureći filet u umaku
  • Pureći batak s povrćem u pećnici
  • Juneći gulaš
  • Svinjski gulaš
  • Špageti karbonara, bolonjez, manistra usuvo…

Ideje za ručak 2 s receptima:

Više ideja potražite ovdje glavna jela:

GLAVNA JELA

Večera  oko – 19 sati –

Za večeru jedemo peciva, pite, zdrave biskvit kolače s mrkvom, rogačem, jabukama, palačinke, američke palačinke, domaće vafle, slane i slatke muffine, uštipke, fritule, kiš, ponekad pizzu rađenu kod kuće…

Pred spavanje – 20 do 21 sat –

Pred spavanje svi popijemo topli mliječni napitak, odrasli bijelu kavu (dječju verziju bez kofeina), djeca kakako mlijeko ili milk shake.