Dnevni jelovnik za obitelj, s idejama za ručak preko tjedna


Kako izgleda dnevni jelovnik za obitelj, s idejama  za kuhanje  za ručak preko tjedna

 

Bez plana i rasporeda kuhanja teško je osmisliti jelovnik za obitelj kroz cijeli tjedan, a da se ne spetljate i izgubite, te se mnoge žene vrte u krug s osjećajem da stalno nešto nakuhavaju, a ostatak dana razmišljaju što kuhati za sljedeći obrok i kada ga postaviti.

Ispod ćete pronaći dnevni  jelovnik koji sam osmislila za sebe i svoju obitelj, s idejama što skuhati za koji obrok.

Doručak – do 8h ujutro –

Za doručak obično imamo svježi kruh iz pekača, koji sam večer unaprijed tempirala da bude gotov oko 7 ujutro. Zvuk pekača za kruh da je kruh gotov ujedno nam je i budilica.

Kruh iz pekača s jogurtom

Kako bi već prvi obrok bio što zdraviji pazite koje namirnice stavljate u kruh, te se potrudite kombinirati različita brašna i sastav.

Uz kruh po izboru jedemo sirne namaze, paštete, čokoladni namaz ili delikatesne mesne nareske ovisno o preferencijama članova obitelji. Uz to poslužujemo cijeđeni sok ili čaj, također prema preferencijama.

Užina 1. – oko 10h –

Jutarnja užina nam je uvijek svježe voće i oko toga nema kompliciranja. Svi pojedemo po jabuku, krušku, bananu, jagode ili bilo koje drugo sezonsko voće.

Ljekovito voće i povrće

Ručak 1. – do 12 sati –

Već za vrijeme užine stavim kuhati mesnu juhu, ali s finim mesom poput bataka, sa zabatakom, junetinom bez kosti i sl, kako bi mogli pojesti meso iz juhe.

Dakle za prvi ručak jedemo juhu i meso iz juhe s prilogom.

Uz to meso iz juhe poslužujem neki brži  i jednostavniji prilog poput hladnih salata s tjesteninom, povrća s grila, krumpira pečenog u pećnici, kuhane palente s vrhnjem ili jogurtom, fritaje, omlet i sl.

Restani krumpir na starinski

Još ideja za prilog potražite ovdje: Prilozi

Za vikend obično radimo riblju juhu i nakon poslužujemo ribu s (krumpir ili nekom drugom) hladnom salatom.

Užina 2.  – oko 14:30h –

Za drugu užinu uzmemo suho voće poput grožđica, sušenih sjemenki, zobene pahuljice, miješane kaše s jogurtom. Uglavnom je to sušeno voće, sjemenke ili žitarice u obliku kako koji ukućanin voli.

Kaša od zobenih pahuljica

Ručak 2 – oko 17 sati –

Ovo nam je glavni obrok kada kuhamo mesno glavno jelo.

Nekad su to mesno povrtna variva, nekad meso s roštilja s grilanim povrćem, nekad meso i povrće iz pećnice, riža i sl.

Ideje za glavno jelo pronađite ovdje:

Glavna jela 

 

 

Večera  oko – 19 sati –

Za večeru jedemo peciva, pite, zdrave biskvit kolače s mrkvom, rogačem, jabukama, palačinke, američke palačinke, domaće vafle, slane i slatke muffine, uštipke, fritule, kiš, ponekad pizzu rađenu kod kuće…

Jednostavni kolač od mrkve bez vaganja

Pred spavanje – 20 do 21 sat –

Pred spavanje svi popijemo topli mliječni napitak, odrasli bijelu kavu (dječju verziju bez kofeina), djeca kakako mlijeko ili milk shake.

Topli kakao napitak s mlijekom

Bijela kava za djecu

 

 

Ostavite komentar

*