19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Varivo od mahuna

Ispod je recept za klasično varivo od mahuna i mesa, varivo od mahuna i mesa s krumpirima, te varijanta variva sa smrznutim mahunama. Pripremit lonac i unutra stavit masnoće otprilike 3 žlice. Isjeckat luk i stavit na malo zagrijanu... U slavonskoj i bosanskoj kuhinji ovakvi načini pripreme u kojima se intenzivnije koristi mljevena crvena paprika, te su jela poput gulaša i variva sa zaprškom su češća.

Varivo od mahuna

Varivo od mahuna

Ispod je recept za – klasično varivo od mahuna i mesa, – varivo od mahuna i mesa s krumpirima, te varijanta – varivo sa smrznutim mahunama.

Varivo od mahuna i mesa

Sastojci za varivo od mahuna i mesa:

  • mahune
  • meso (svinjetina ili po želji)
  • luk
  • mrkva
  • sol
  • paprika
  • vegeta
  • papr
  • češnjak
  • žlica brašna

Priprema variva od mahuna i mesa:

Pripremit lonac i unutra stavit masnoće otprilike 3 žlice. Isjeckat luk i stavit na malo zagrijanu masnoću. Malo posoliti. Dodat 1 isjeckanu mrkvu i meso narezano na kocke, te malo posolit. Prodinstat na laganoj temperaturi oko pola sata.

Na to dodat žlicu brašna, žličicu paprike i vegete. Promiješati, te na to doliti 1l vrele vode. Promiješat i kad zakipi dodat mahune. Dodati papar, češnjak i začine po želji. Još kuhati da mahune omekšaju oko sat vremena.

Vrijeme kuhanja variva od mahuna i mesa: oko sat vremena

Recept poslala: K.

Varivo od mahuna

Varivo s mahunama i krumpirom

Sastojci – varivo s mahunama i krumpirom:
pola kilograma mahuna
5-6 krumpira ili oko 1 kilogram krumpira
pola kilograma mesa
mrkva
glavica luka
češanj češnjaka
sol, crvena paprika, papar

Priprema – varivo s mahunama i krumpirom:
Meso izrezati na kockice, kao i luk. Staviti u lonac malo masnoće te luk da se kratko prodinsta, potom dodati meso. Posoliti meso i luk. Nastaviti dinstati.
Pripremite krumpir, narezati na kocke. Oprati i oguliti mrkvu, te isjeći na komade ili kolutiće.
Očistite mahune, te ih po potrebi izrezati.

Dodati krumir, mrkvu i mahune na meso. Dodati sol. Nastaviti sve skupa još malo dinstati.
Nakon što ste malo dinstali dodati začine, papar, crvenu papriku, bijeli luk… Ako želite gušće varivo dodati na to i žličicu (čajnu) brašna ili gustina. Sve skupa još malo dinstati.
Dodati vode, otprilike litra i pol vode za ovu količinu sastojaka.
Poklopiti, pustiti na jačoj da temperaturi da prokuha, malo smanjiti i poklopljeno ostaviti da kuha oko sat vremena.

Ukoliko ne želite dodavati brašno, na kraju kuhanja izvadite par komadića krumpira, zgnječite i vratite unutra kako bi varivo bilo gušće.

Vrijeme kuhanja variva s mahunama i krumpirom: oko sat vremena

Varivo sa smrznutim mahunama

Za pripremu ovakvih variva mogu se koristiti i smrznute mahune.

Varivo sa smrznutim mahunama se radi slično kao i iznad dva recepta ovisno da li želite varivo s krumpirima i mahunama ili samo s mahunama.
Odvojeno zagrijem vodu i nju ubacim na kratko smrznute mahune, minut dvi da prokuhaju i izvadim van, procijedim, te ih koristim isto kao i u osnovnom receptu.

U lonac staviti masnoću, zagrijati, dodati nasjeckani luk te dinstati. Malo posoliti. Dodati nasjeckanu mrkvu te potom i nasjeckano meso (veličine komada po želji). Sve skupa posoliti.

Dinstati oko pola sata. Dodati žlicu brašna ili gustina, vegetu, crvenu papriku, bijeli luk, papar. Dodati oko jedan litar vode.

Pustiti da prokuha, te dodati mahune. Kuhati da mahune omekšaju. Okvirno vrijeme kuhanja oko sat vremena.

Korištenje smrznutih mahuna je praktično izvan sezone kada nema mladih mahuna, te se može ovo varivo raditi i tada.

Variva od mahuna

Ovakav način pripreme mahuna koliko sam primijetila je češći u bosanskoj i slavonskoj kuhinji dok se u dalmatinskoj kuhinji češće rade rade u varijantama sa krumpirima (recept: Mahune s krumpirom na dalmatinski) ili neke varijante lešo.

Općenito sam primijetila da dalmatinska kuhinja puno manje koristi zaprške, crvenu papriku i slično, dok u slavonskoj i bosanskoj kuhinji ovakvi načini pripreme u kojima se intenzivnije koristi mljevena crvena paprika, te su jela poput gulaša i variva sa zaprškom su češća.

Kako zgusnuti varivo od mahuna

Nakon što se u loncu prodinsta meso i luk, te dodaju mahune, na to se dodaju začini (sol, papar, crvena paprika) uključujući i žličicu (čajnu) brašna ili gustina, koja pomaže zgušnjavanju variva. Ukoliko ne želite dodavati brašno, (ja nekad dodajem, ponekad ne) onda možete pred kraj kuhanja izvaditi par komada krumpira van, te ih zgnječiti vilicom i vratiti u lonac s varivom. U tom slučaju će krumpir djelovati na sličan način kao brašno.

Ukoliko se ovo varivo kuha duže, krumpir će se više raskuhati, voda ispariti, te će ono biti gušće. Tako da i na taj način možete definirati na kraju kuhanja gustoću variva. Naravno i koliko vode na početku dodate, ali i uz iste količine vode, nekad na kraju varivo bude manje, a nekad više gusto.

Varivo od mahuna
Varivo s mahunama i krumpirom
Varivo od mahuna
Varivo s mahunama i krumpirom
Varivo od mahuna
Varivo s mahunama i mesom

Pročitajte i: