25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kako i koje povrće peći na roštilju

Kako i koje povrće peći na roštilju

Gril je savršen za neke vrste povrća, ali na njemu ne možete peći sve. Naravno možete isprobati grilano sve povrće, ovisno o svojim preferencijama, ali obično se na grilu peku paprike, patlidžan, luk, gljive, tikvice, rajčice, slatki krumpir, šparoge…

Prednost pečenja povrća na roštilju je to što se ono priprema vrlo brzo, s malo ulja, a iznimno je ukusno. Ukoliko imate masivniji roštilj koji vam se ne ispati zagrijavati radi nekoliko komada povrća, adekvatna zamjena je i dobra gril tava.

Dodavanje više vrsta povrća na roštilj svaki će obrok učiniti zdravijim i ukusnijim. Kada pripremate bilo koje povrće postupak je gotovo identičan.

Narežite povrće uzduž ili poprijeko na krške debljine 6 mm do 1 cm, malo nauljite, posolite i dodajte ostale začine po želji tipa papar, majčina dušica, mljevenu papriku, ružmarin…

Recept za pripremu povrća na roštilju zapravo nije recept nego metoda, koju nakon što jednom kada usvojite možete pripremati po istom principu sve povrće.

Gotovo sve povrće na roštilju priprema se na identičan način. Operete, narežete na ploške, nauljite, posolite, a zatim začinite još po želji začinima prema vlastitom izboru.

Iako ćete pronaći mnogo recepata u kojima se prije roštiljanja povrće prokuha, prema meni takvi recepti nemaju smisla. Povrće izgubi značajan dio okusa, a i nutrijenata. Povrće pripremano na roštilju je zdravo, ali baš zbog toga što se oko pripreme ne komplicira puno, te ostaje sačuvano mnogo vrijednih sastojaka.

Kako peći povrće na roštilju:

– Tikvice – Najbolje za roštiljanje su mlade tikvice koje nije potrebno ni guliti, nego tek dobro oprati. Ukoliko su tikvice starije, tada ih tanko ogulite. Narežite ih uzduž na komade debljine 1 cm, začiniti i pržite oko 5 minuta na svakoj strani.

Tikvice su mi draže kada ih režem na uzdužne ploške, ali mnogi ih više vole rezati na kolutiće, jer tada pečeni na roštilju dobivaju hrskaviji okus.

Paprike – Paprike možete peći cijele ili polovice. Ako pečete cijele paprike dovoljni ih je oprati i začiniti, a ako pečete na roštilju polovice, tada ih prerežite na pola izvadite peteljku i vezane košpice. Začinite po želji te pecite na roštilju 3-5 minuta sa svake strane.

Tikvice rezane na kolutiće, kao i paprike prerezane na pola biti će hrskavije, dok će bogatiji okus imati tikvice rezane uzduž i cijele paprike, te će se “topiti” u ustima. Metodu rezanja odaberite prema vlastitim preferencijama.

Gljive – Gljive ne trebate rezati za roštiljanje i možete ih peči cijele. Njih treba peći 20 tak minuta, češće ih okrećući da bi se dobro ispekli sa svih strana. Na roštilju su najukusniji šampinjoni i slične sorte, dok su recimo bukovače više za pripremu umaka ili pohanje. Ali možete isprobati peći na roštilju sve vrste gljiva pa sami procijeniti što vam se sviđa a što ne.

Patlidžan – Patlidžan je omiljeno povrće za roštilj mnogih gril majstora. Režete ga na kriške debljine 5 mm do 1 cm, začinite, a zatim pečete na roštilju oko 5 minuta sa svake strane. Možete također rezati na kolutiće ili uzduž.

Luk i poriluk – svaki tip luka poprima mekoću i slatkoću prilikom grilanja. Luk narežete na ploške debljine 1 cm, a poriluk uzduž prepolovite. Nauljite i začinite, a zatim pečete na svakoj strani 5-7 minuta.

Šparoge – Šparoge očistimo i operemo, ali ne režemo za roštilj. Nauljimo ih i začinimo po želji, a zatim pečemo na roštilju svaku stranu 3-5 minuta.

Slatki krumpir – Slatki krumpir narežemo na ploške od oko 1cm, nauljimo posolimo i malo pospemo crvenom mljevenom paprikom. Pečemo 7-10 minuta sa svake strane.

Rajčice – Manje rajčice kao što su cherry nižemo na ražnjiće, a veće prepolovimo i pečemo na roštilju polovice. Peku se tako da prerezanu stranu pečemo 5 minuta, a gornju stranu ne pečemo. Rajčice je dosta teško peći na roštilju jer će se veće cijediti, a manje pucati i prskati prilikom grilanja. Stoga ih pecite na roštilju ukoliko ste veliki zaljubljenik u grilane rajčice, a inače ih poslužite radije svježe narezane u salati uz druge namirnice s roštilja.