Jednostavna pileća juha

Jednostavna pileća juha

Ovo je najukusnija pileća juha koju ćete probati. Priprema je jednostavna. U tri koraka.

Priprema pileće juhe u tri koraka

Sastojci:

  • 2 komada piletine za juhu (leđa, krilca batak… bilo koja dva komada mesa iz pilećeg miksa za juhu)
  • 2 l vode
  • 1/2 čajne žlice soli
  • 1/2 čajne žlice vegete
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 peršin
  • 1 kriška celera (kao kriška od velike naranče)
  • 1 kriška korabice
  • 1 list kupusa
  • 1 kriška korabice ili 1 prokulica

Opcionalni sastojci su krumpir i svježa paprika. Obično ta dva sastojka drugi ne stavljaju, ali da bi dobila na bogatom okusu juhe, ja ih često stavljam.

Još jedna stvar ovisi o osobnim preferencijama, a to je vegeta. Netko je stavi na početku kuhanja, netko na kraju, kod zasipanja juhe, a netko je uopće ne stavlja. Tada je potrebno povećati količinu soli.

Priprema:

Korak 1.

Stavite sve sastojke u hladnu vodu. Poklopite. Pustite da kuha sat vremena. Kada juha proključa vatru ili temperaturu prilagodite da cijelo vrijeme juha ključa, ali da ne iskipi.

Korak 2.

Procijedite.

Korak 3.

Zaspite juhu tjesteninom. Kuhate još onoliko minuta koliko piše na vrećici od tjestenine, 2 do 8 minuta ovisno o tjestenini.

Nemojte da vas količina sastojaka ispod preplaši. Navedeni su svi sastojci u idealnom omjeru. Bez svakog od njih možete (osim soli i piletine), ali juha je najukusnija kada ih stavite sve. Dakle stavite od navedenog ono što imate u domu.

Jednostavna pileća juha
Pileću juhu najčešće se priprema s rezancima.
Ukoliko ste na bezglutenskoj dijeti, ili jednostavno ne volite tjesteninu, možete staviti više sjeckanog peršina u juhu, te preskočiti zadnju fazu pripreme pileće juhe, te je napraviti bez tjestenine.
Moji ukućani obožavaju knedle, pa često pileću juhu pripremam s kukuruznim knedlicama, koje u velikoj mjeri obogaćuju okus same juhe.

Kao što možete vidjeti na priloženim fotografijama iznad, kada pripremam juhu uvijek ubacim više komada mesa nego je potrebno i navedeno u receptu, jer moji ukućani, ali i ja svi volimo kuhanu piletinu. Obično je poslužimo nakon juhe na lešo, te tek malo zalijemo maslinovim uljem, poslužimo uz kuhano povrće i salatu, te praktički pripremom juhe, ponekad imamo i cjeloviti obrok.

Kod odabira mesa za juhu najvažnije je uzeti u obzir vlastite preferencije, te da li ćete uz juhu konzumirati to meso ili nećete. Ako volite kuhano pileće meso tada je bolja opcija odabrati kvalitetniji komad piletine, a ukoliko meso iz juhe nećete konzumirati, tada odaberite namjensko meso za juhu koje je značajno isplativija opcija.

Voda u juhi je opcionalna, juha je bogata, može i funkcionirati s više vode, međutim, meni su se dvije litre pokazale kao idealan omjer. Iako se radi o receptu za kokošju juhu, sam recept ne može funkcionirati bez povrća, posebno začinskog. Obično u juhu potrpam ono povrće koje imam pri ruci, ukoliko nešto nemam, preskočim, ali znam i dodati povrće koje nije navedeno na popisu. Na primjer, ukoliko mi je ostala jedna rajčica od pripreme nekog drugog jela, također je dodam u kuhanje. Osnovni sastojci za pileću juhu su meso, luk, mrkva i peršin, a svi ostali sastojci su opcionalni i dodatno obogaćuju juhu, ali sama juha će biti ukusna i bez njih. Iznad je napisano kako je krumpir opcionalni sastojak, a hoćete li ga staviti, najviše ovisi o tome planirate li juhu podgrijavati i jesti sutradan. Pileća juha jednako je ukusna i nakon noći provedene u hladnjaku, ali ukoliko ste kuhali krumpir tada se ona ne bi trebala podgrijavati. Pa neka vam pravilo bude da ako pripremate količinu koju ćete odmah pojesti za jedan obrok tada ubacite i jedan krumpir da se iskuha u juhi, jer će tekstura biti bogatija, ali ukoliko juhu planirate nekoliko puta zagrijavati, tada nemojte stavljati krumpir.


Komentari

Odgovori

*