Vrste sira – 20 najpoznatijih vrsta sireva

Vrste sira – najpoznatiji sirevi

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviGouda

Ovo je jedan od najpoznatijih sireva diljem svijeta. Datira još od 6.stoljeća kada se prvi put počeo izrađivati na farmama oko istoimenog sela u blizini Rotterdama. Danas Nizozemci goudu izvoze u brojne zemlje svijeta već više od 700 godina.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviEdam (Edamac)

Ovaj sir je ime dobio prema maloj luci Edam koja se nalazi sjeverno od Amsterdama. Ovaj sir je prepoznatljiv i po svojoj presvlaci od crvenog voska koja je prvi put upotrijebljena u 14. stoljeću. Autentični edam se većinom prodaje kao mlad jer mu je tada struktura elastična i podatna a okus blag i slatkast.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviCamembert

Po predanju ovaj sir je prvi napravila supruga jednog farmera u selu Camembert u Normandiji krajem 18. stoljeća. Recept je dobila od nekog  svećenika u zahvalnost što mu je pružila utočište u vrijeme Francuske revolucije. Navodno je Napoleon toliko bio oduševljen ovim sirom da je poljubio damu koja mu je ovaj sir poslužila. Stoga nije ni čudno da je kip Mare Harel postavljen u središtu sela.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviEmentaler

Ime su mu 1542. dali stanovnici Langenthala po dolini u toku rijeke Emme. Danas ga izrađuje oko 1600 proizvođača dolini Emmental (njemačko govorno područje u Švicarskoj). Poznate je po svojim „rupama“, a one su rezultat djelovanja plina tijekom procesa zrenja sira.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviParmezan

To je sir koji svoje korijene vuče još iz antičkih vremena. Pisani dokumenti njegovo postojanje potvrđuju još na početku kršćanske ere. Također, Boccacio je u svom poznatom djelu „Decameron“ opisao upotrebu ovog sira. Danas je njegova proizvodnja strogo kontrolirana. Pravi parmiggiano se može proizvesti samo u kontroliranim regijama Parme i Reggio Emilie.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviGorgonzola

Postoji više legendi koje objašnjavaju kako je ovaj sir postao jedan od prvih plavih sireva u svijetu, a najpoznatija legenda kaže kako je neki gostioničar iz Gorgonzole slučajno otkrio kako sir stracchino (zimski sir) ostaje plav nakon nekoliko tjedana u hladnom i vlažnom podrumu njegove gostionice. Takvoga ga je ponudio gostima koji su bili oduševljeni. Ime ovog sira je zaštićeno, danas ga proizvodi oko 80 sirara u sjevernom dijelu Italije.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviCheddar

Pod ovim imenom se spominje od 16. stoljeća kada se izrađivao blizu Cheddar Georga. Datira iz ranijih  stoljeća, možda čak i iz doba Rimljana koji su prvi donijeli tvrdi sir u Englesku. Tijekom stoljeća recept za cheddar raznosili su iseljenici u Kanadu, Ameriku, Novi Zeland… Cheddar se tako više neko drugi britanski sirevi kopirao i imitirao jer njegovo ime nije bilo zaštićeno kao drugi poznati sirevi u Europi.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sireviQuark

Poznato je da ovaj sir datira još iz željeznog doba kada su nomadska plemena otkrila sredstva za fermentaciju mlijeka bez uporabe sirila. Njegovo ime na njemačkom znači gruš, a može se napraviti od punomasnog, obranog ili djelomično obranog mlijeka. Ovaj sir je mekan i vlažan poput mješavine svježeg sira i jogurta.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sirevi Grana Padano

Sir koji treba dozrijevati minimalno 9 mjeseci, a datira iz Zapadne Italije. Ovo je tvrdi sir koji ima neobično kremastu strukturu. Ime je također zaštićeno i mogu ga proizvoditi samo odabrani proizvođači.

Recepti - Vrste sireva – najpoznatiji sirevi Mozzarella

Mozzarella je meki punomasni sir porijeklom iz južne i srednje Italije. Bijele je boje i glatke teksture. To je nježan i blagi sir s visokim udjelom vlažnosti. Upotrebljava se kako samostalno, tako i u mnogim ukusnim jelima, od kojih je pizza možda najpoznatije jelo koje se priprema od ovog sira. Popularan je i zbog toga što ima značajno manju kaloričnost od mnogih drugih sireva.

Vrste sireva lokalnog podrijetla – Vrste sira našeg i lokalnog područja –

Istarski sir
Istarski sir je tvrdi ovčji sir

Livanjski sir
Livanjski sir je tvrdi punomasni sir

Dalmatinski sir
Dalmatisnki sir je tvrdi punomasni domaći sir za rezanje i ribanje.

Prgica sir
Autohtoni sir međimurskog područja pikantnog okusa, prepoznatljivog stožastog oblika.

Paški sir
Tvrdi sir od ovčjeg mlijeka

Sir Primorac
Polutvrdi sir od kravljeg mlijeka.

Gorski sir
Polutvrdi sir od kuhanog mlijeka.

Sir Podraves
Polutvrdi punomasni sir.

Lećevački sir
Tvrdi punomasni sir od kravljeg mlijeka.

Dimsi

Hrvatski sir kojem je temelj sir Bjelovarac, gdje se dimljenjem vrši daljnja konzervacija i obogaćuje okus i miris sira.

Tounjski sir

Dimljeni sir proizveden od kravljeg mlijeka.

Sir je dobar za vas, izaberite pravi

Za različite prilike biramo različite sireve. Prijedlozi ispod mogu vam pomoći odabrati onaj pravi.

Za vitku liniju

Feta sir dobar je ukoliko pokušavate imati niskokaloričnu prehranu. Ima oko 250 kalorija. Ipak, nemojte ni u njemu pretjerivati jer ima zasićenih masnih kiselina u sebi.

Za stalno po malo

Edamer ima 333 kalorije, a omiljeni je sir mnogih obitelji. Idealan je za sendviče.

Za energiju

Ako vam treba energetski poticaj uzmite komadić brie sira. Dobar je izvor vitamina B1 i B6, koji služe za pretvaranje ugljikohidrata i proteina u energiju.

Najbolji za kosti

Iako ima 452 kalorije parmezan je nezamjenjiv u prehrani. Samo jedan komad približno veličine jušne žlice ima oko polovine preporučenih dnevnih doza kalcija za odraslu osobu. To je zbog toga što se za njegovu proizvodnju koristi jako puno mlijeka, oko 16 litara za jedan kilogram.

Najbolji za srce

Camembert sir ima 297 kalorija, ali sadrži velike količine folne kiseline, čak više od brokula. Folna kiselina pomaže u smanjenju rizika srčanog udara.

Pročitajte i:

Sir recepti


Komentari

Odgovori

*