28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Domaći buredžici – starinski recept

Zamijesiti tijesto od pola količine brašna, soli vode...
Buredžici- na hlađenju kako bi se mogli zamrznuti

Domaći buredžici – starinski recept

Buredžici su varijanta sirnice koja ide prema piti od jaja, budući da se preljev radi s jajima. Oni su posebni i po svome obliku, odnosno po tome što se rade na manje komade.

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 0,5 žličice soli za tijesto
  • 400 ml vode
  • 0,5 kg sira (svježeg po mogućnosti zrnatog domaćeg sira)
  • 100 ml ulja
  • 0,5 žličice soli za sir

Sastojci za prelijevanje:
– 2 jaja
– prstohvat soli
– 1 vrhnje / sira / sirnog namaza /  jogurta

Priprema:

Zamijesiti tijesto od pola količine brašna, soli vode.  Tijesto treba biti konzistentno i da ga se može oblikovati u dvije loptice. Te ćete loptice prebaciti u ostatak brašna te u njemu lijepo oblikovati, a tijesto će pokupiti brašna koliko još treba da bude čvrsto.

Tijesto neka odstoji 10tak minuta, a vi pripremite smjesu za punjenje. Dobro izmješajte sir i prstohvat soli (oko pola male žličice). Podijelite okvirno na dva dijela, te za svaki dio tijesta iskoristite pola sira.

Razvaljajte na što je tanje moguće, malo po tijestu pokapajte ulja, te po cijelom tijestu rasporedite sir, odnosno polovicu sira. Sada razvaljano tijesto s nadjevom zarolajte.

Kada tijesto zarolate u dužinu, sijecite ga na komade dužine do 10 cm. Te komade možete stisnuti na sredini kako bi dobili oblik mašne, ali možete ih i ostaviti ravne. Buredžici se mogu raditi od razvaljanog ili razvučenog tijesta, malo će se razlikovati, ali će biti slični.

Pecite u namašćenoj tepsiji na 250°C oko 15 minuta.

Pripremite smjesu za prelijevanje:
Umutite 2 jaja, malo posolite te dodajte 1 vrhnje. Također možete u jaje dodati mlijeka, uz vrhnje dodati i sir ili sir umjesto vrhnja, te vrhnje možete zamijeniti jogurtom.
Izvadite iz pećnice buredžike, prelijte ih smjesom i vratite peći još 2-3 minute.

Zamrzavanje buredžika

Za zamrzavanje burdžika potrebno ih je pripremiti po receptu iznad, te staviti peći, ali ne prirpemati preljev, niti ih preljevati.

Pečene buredžike (prije stavljanja preljeva) izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade. Kada se dobro ohlade spremite ih u zamrzivač.

Priprema zamrznutih buredžika

Kada vam treba brzo gotovo jelo, izvadite ih iz zamrzivača, poredajte u tepsiju i stavite u hladnu pećnicu.

Uključite pećnicu na 200°C i zagrijte ih par minuta dok pripremite preljev po receptu iznad. Izvadite iz pećnice, prelijte te vratite peći još 5-6 minuta.

Buredžici su odličan način da pripremite i ispečete pitu kada imate vremena, ili kada već pravite sirnicu da odvojite i dio vremena za njih, te ih pripremite i ispečete. Kada se ohlade, spreme se u zamrzivač, a potom se lako mogu pripremiti, budući da ih samo kratko treba zapeći. S obzirom da se kod odmrzavanja radi preljev, oni će biti sočni kao da su tek pečeni i svježe pripremljeni. U nadjev i za zamrznute buredžike možete uz jaje dodati, sir, vrhnje, jogurt, po izboru. Nadjev treba biti polutekući, a ne gust.

Ja ovako gotove, zamrznute buredžike, koji su punjeni sirom, često znam zagrijati u mikrovalnoj, kada su odličan dodatak nekom brzom jelu ili zamjena za kruh. Na taj način ih koristim kada imam malo vremena ili u zadnji trenutak shvatim da nema dovoljno kruha.

Gotovi buredžici
Buredžici pečeni
Buredžici spremni za pečenje od razvlačenog tijesta

Buredžici su posebno i specifično jelo, najveći dio pripreme uključuje pripremu tijesta, no, za one koji često rade tijesto za pite ni to neće biti zahtjevno. S obzirom da se za buredžike radi preljev od jaja i sira ili vrhnja, oni su sočni, te osim sira unutar tijesta imaju i taj zanimljiv preljev koji ih obogaćuje i daje im drugačiji okus od klasične pite od sira ili od jajaruše, koja se radi s nadjevom od jaja (ili od jaja i sira).

Vezano: