Što se kuha za Uskrs?

Što se kuha za Uskrs?


Običaji i tradicija vezana uz pripremu jela za Uskrs i dane u Velikom tjednu

Budući da se Hrvatska sastoji od nekoliko različitih regija teško je precizno definirati što je običaj kuhati kod nas za Uskrs, ali postoje neka jela i običaji koji su univerzalno prihvaćeni širom Hrvatske.

Što se kuha i jede na Veliki četvrtak

Tradicionalno se tog dana za večeru ili kasni ručak priprema zelje (špinat, blitva, kopriva ili slično) beskvasni kruh, kukuruza, palenta ili nešto slično. Prema nekim predajama Gospa je na Veliki četvrtak pripremila za večeru zelje, pa otuda tradicija kuhanja zelja na veliki četvrtak.

Na Veliki četvrtak običaj je u kopnenom dijelu Hrvatske da se kuha palenta, a kao prilog se poslužuje kuhani špinat ili mlada kopriva.

Palenta se priprema tako da se kukuruzna krupica stavi kuhati u slanu vodu u omjeru 1:3 (npr: 1 čaša kukuruzne krupice i 3 čaše vode) dodaju dvije žlice margarina ili ulja. Kuhati do željene gustoće. Po želji se kuhana pa ohlađena palenta može rezati na kriške pa tostati ili grilati ili pak poslužiti topla.

Kuhana mlada kopriva ili špinat se pripremaju tako da se operu i skuhaju u slanoj vodi, zatim kratko 1-2 min piraju na vrelom ulju, začine paprom i sjeckanim češnjakom. Također, može se i samo skuhati,te začiniti maslinovim uljem, paprom i sjeckanim češnjakom.

U Dalmaciji se pripremalo “divlje zelje” ili blitva s krumpirom i kukuruza. U nekim krajevima običaj je da se sprema soparnik.

Možete pripremati bilo koje zelje po ovom receptu

Na veliki četvrtak se ne posti, ali se pripremaju nemrsna jela.

Što se kuha i jede na Veliki petak

Za Veliki petak se obično kuhaju posna i nemrsna jela.

Obvezan je post i nemrs, a mnogi vjernici “suše”, odnosno “poste na suvo”.

U kopnenim regijama češće se pravi bezmesni grah kao varivo i bez crvenog luka – kapule, jer se prema običaju crveni luk nije jeo na Veliki petak.

U Dalmaciji oni koji ne poste na suho, obično prave neka jednostavna riblja jela, a vrlo rijetko u nekim krajevima Dalmacije bakalar ili Slavonije fiš paprikaš.

Što se kuha i jede na Veliku subotu

Na Veliku subotu najčešće se kuhaju bezmesna jela – jela bez mesa, ali se u nekim krajevima kuhala i jela nemrsna hrana – jela bez mesa i namirnica životinjskog porijekla. To znači da se nije jelo meso i mesne prerađevina, ali su se u većini krajeva jeli mlijeko i jaja.

Često se na Veliku subotu radi bakalar ili fiš paprikaš. Također, kuhaju se nešto “bogatija” bezmesna jela.

Kako kuhati sušeni bakalar po starom dalmatinskom receptu – Recepti

Pripremaju se jela za blagoslov. Najpoznatiji dio jela za blagoslov su pince ili sirnice. U Dalmaciji se radila za svako dijete po jedna sirnica, a danas se obično radi manji broj, te na obitelj jedna do dvije.

Blagoslov jela

Obično se na Veliku subotu ili na sam Uskrs na jutarnjim misama blagoslivljaju jela. Tradicija je da se nose košare s namirnicama koje se nazivaju “posvećenje”. Košare ovisno o krajevima imaju različite namirnice ali zajedničko je:

  • jaja
  • nešto krušno (beskvasna pogača, uskrsno pecivo, pletenica, kolač, pinca ili sirnica…)
  • mladi sir
  • sol (hren ili mladi luk)
  • komad mesa (dalmatinska pečenica, kobasica, komad buta…)
  • sjemenke (grah, kukuruz, tikva, bundeva…)

Uskrs

Uskrsni stol
Uskrsni stol – Na Uskrsnom stolu neizostavno je meso (u ovom slučaju rolana šunka) ruska salata, hren i mladi luk, te uskrsna peciva, poput pogača, pletenica, pinca, sirnica i sl.

Za doručak se na Uskrs jede posvećenje, a za ostale obroke bogat blagdanski stol koji uključuje sva jela od šunke, plećke, “ispod peke”, a nerijetko su pečena subotom (ali ih se nije jelo na Veliku subotu) odojak ili janjetina na ražnju.

Odojak na ražnju

Janje na ražnju

Osim “posvećenja” ne postoje jela koja bi bila tradicionalno uskrsna, nego se sprema bogat blagdanski stol, a najčešće mesna jela koja se mogu jesti sutradan poput sarme, mesa s ražnja ili onih jela koja je jednostavno pripremiti (rolana šunka) kako bi se na sam Uskrs što manje kuhalo i ostalo više vremena za proslavu blagdana i druženje s obitelji. Uz meso se često poslužuju tvrdo kuhana jaja, krumpir salata ili ruska salata.

Ispod su neka od jela koja se često pripremaju za Uskrs:


Komentari

Odgovori

*