Raštika na dalmatinski

Raštika na dalmatinski

Raštika na dalmatinski

Raštika na dalmatinski je tradicionalno dalmatinsko jelo, a izvrstan je prilog ribi, ali može se poslužiti i kao prilog uz bilo koje meso. Osim toga raštika na dalmatinski je i samostalan obrok, tako da se može posluživati ovisno o trenutnim potrebama.

Sastojci:

– raštika
– krumpir
– sol
– češnjak
– maslinovo ulje

Priprema:

Stavite kuhati opranu  raštiku i oguljene krumpire (narezane na kolute ili kocke) u slanu vodu.

Kad je krumpir kuhan procijedite. Dodajte jedan režanj češnjaka (protisnuti ili sitno nasjeckani), malo maslinovog ulja i popaprite.

Sve vilicom pomiješajte i grubo zgnječite.

Poslužite uz ribu ili meso.

Raštika na dalmatinski

Raštika na dalmatinski – detaljnije priprema

Kada se ovaj recept radi prvi put, ono o čemu treba voditi računa je da se krumpir dobro skuha, da ste ga dodali u slanu vodu te da dodate dovoljno maslinovog ulja.

U hladnu ili toplu vodu stavite kuhati krumpire i raštiku. Koliko ćete sitno ili krupno narezati krumpire utjecati će na brzinu pripreme obroka budući da o tome ovisi koliko će se brzo skuhati krumpir.

Vodu u kojoj kuhate krumpir i raštiku posolite kako bi kuhano povrće već bilo slano. Okvirno slično koliko soli stavite i kada kuhate tjesteninu.

Kada je to skuhano, procijedite kako bi ostalo samo povrće. Da je povrće kuhano možete znati tako da izvadite jedan krumpir i prođete kroz njega vilicom. Ako je krumpir kuhan, vilica će ići lako i on će se razdvojiti lako. Ako je krumpir još tvrd, nije dovoljno kuhan.

Dodajte češnjak, možete protisnuti režanj češnjaka, ili dodati bijeli luk iz mlinca (bijeli luk u prahu također može biti opcija, ali ja ga rijetko koristim budući da je malo drugačijeg intenziteta okusa).

Dodati papar (također koristim onaj iz mlinca).

Dodati maslinovo ulje preko, oko 50 ml će vjerojatno biti dovoljno, ali možete i manje i više. Možda vam se čini puno, no povrće, posebno krumpir upije to maslinovo ulje, a ono služi i da bi se sastojci povezali. Ovisno o količini maslinovog ulja ovisit će i intenzitet njegovog okusa u jelu. Ako vam se čini da se ulje prebrzo spojilo s ostatkom i da bi ga trebalo još, možete ga dodati i naknadno.

Sve dobro zgnječiti vilicom, ujednačite sve sastojke, ali nemojte očekivati pire, te nije potrebno krumpir gnječiti do te razine. Komadići krumpira će ostati različite veličine, a to se u ovom jelu i očekuje.

Omjer krumpira i raštike može varirati, najbolje je raditi u klasičnom omjeru kao u receptu, no ponekad kada imam više raštike smanjim količinu krumpira, ili ako imam ostatke raštike, te je nije dovoljno za obrok, tada povećam količinu krumpira. Okus će ovisno o udjelima namirnica se razlikovati jer će neka namirnica preuzeti malo više okus, no sve su to nijanse i detalji koji u konačnici nisu bitni za rezultat.

Ovako pripremljena raštika s krumpirom može biti samostalan obrok, ali i poslužiti kao prilog uz razne vrste ribe ili i uz meso. AKo se radi o mesu najčešće se poslužuje uz piletinu ili puretinu, ali može uz bilo koje meso.

Ovo jelo je super izbor jer je kvalitetnih sastojaka, a brzo se priprema.

Na sličan način se rade jela s mahunama, brokulom, i drugim povrćem, ovakav način kombiniranja nekog zelenog povrća sa krumpirom, uz dodavanje maslinovog ulja i bijelog luka, te papra, je jedan od klasičnih načina pripreme priloga, te ne čude i njegove brojne izvedenice.

Kombiniranje osnovnih namirnica poput krumpira, maslinovog ulja i još nekog povrća, u ovom slučaju raštike, koja daje svoj specifičan okus, spoj je klasičnih dalmatinskih namirnica. Jelo je istovremeno lagano i hranjivo.

Dalmatinska kuhinja se sastoji od brojnih varijanti sličnih jela, te se koristi različito povrće u njegovoj pripremi. Raštika je jedno od njih.

Raštika nije povrće koje se često koristim, odnosno nije toliko rasprostranjeno, ali ako naletite na njega i u vašem kraju svakako ga probajte budući da je jelo odličnog okusa.

Raštika na dalmatinski

Komentari

Odgovori

*