Ruska salata po originalnom receptu

Ruska salata

Originalnu Rusku salatu kreirao je Lucien Olivier, sredinom 19. stoljeća. Recept je godinama čuvan kao tajna, ali kada je navodno pomoćni kuhar ukrao recept, od  tada je postala neizostavna u svim svečanim i blagdanskim prilikama.

Ovo je recept koji sam naučila radeći u jednom restoranu u bivšem SSSR-u kao mlada djevojka, sedamdesetih godina.  Recept je jednostavan, ali u tome i jeste njegova čar.

Iako postoje deseci recepata, u koje se dodaje sve i svašta, od vrhnja, senfa, papra, soka limuna, pa čak i jabuka, najjednostavnija verzija ove salate, (po receptu koji sam napisala ispod) je najukusnija.  Iako, sve ove sastojke možete dodati po vlastitom ukusu. I dalje će to biti ruska salata.

Umjesto šunke (koja je najuobičajenija)  može se raditi s kuhanom piletinom (pilećim prsima), a ja je preferiram praviti s dalmatinskom sušenom pečenicom, što joj daje poseban okus.

Možete praviti i manje količine salate. Samo je važno da sačuvate omjer povrća, krastavaca, jaja i mesa.

Sastojci:

8 većih krumpira
8 mrkvi
8 jaja
1 tegla kiselih krastavaca (neto krastavaca bude 350-500g)
tegla majoneze (oko 650 ml, 630 g)
pola kg graška
pola kg kuhanih pilećih prsa, šunke ili sušene pečenice
1 žlica soli

Priprema:

Krumpir i mrkvu dobro oprati.

Saviti u lonac  s vodom, dodati pola žlice soli. Neka se kuha 1 sat, ocijediti iz vode i pustiti da se hladi.

Odvojeno (budući da se kraće kuha) skuhati grašak, te cijela jaja. Pustiti da se i to hladi. Ovo dvoje kuhati oko 10 min nakon što proključa voda.

Krumpir, mrkvu i jaja treba oguliti, izrezati na kockice, veličine po želji, dodati grašak, krastavce i šunku koju smo također izrezali na kocke, dodati majonezu i sve zajedno dobro izmiješati.

Recept poslala: Kata

  Ruska salata po originalnom receptuRuska salata po originalnom receptuRuska salata po originalnom receptu

2 komentara

Ostavite komentar

*