Ruska salata po originalnom receptu

Ruska salata

Originalnu Rusku salatu kreirao je Lucien Olivier, sredinom 19. stoljeća. Recept je godinama čuvan kao tajna, ali kada je navodno pomoćni kuhar ukrao recept, od  tada je postala neizostavna u svim svečanim i blagdanskim prilikama.

Ovo je recept koji sam naučila radeći u jednom restoranu u bivšem SSSR-u kao mlada djevojka, sedamdesetih godina.  Recept je jednostavan, ali u tome i jeste njegova čar.

Iako postoje deseci recepata, u koje se dodaje sve i svašta, od vrhnja, senfa, papra, soka limuna, pa čak i jabuka, najjednostavnija verzija ove salate, (po receptu koji sam napisala ispod) je najukusnija.  Iako, sve ove sastojke možete dodati po vlastitom ukusu. I dalje će to biti ruska salata.

Umjesto šunke (koja je najuobičajenija) može se raditi s kuhanom piletinom (pilećim prsima), a ja je preferiram praviti s dalmatinskom sušenom pečenicom, što joj daje poseban okus.

Možete praviti i manje količine salate. Samo je važno da sačuvate omjer povrća, krastavaca, jaja i mesa.

Sastojci:

8 većih krumpira
8 mrkvi
8 jaja
1 tegla kiselih krastavaca (neto krastavaca bude 350-500g)
tegla majoneze (oko 650 ml, 630 g)
pola kg graška
pola kg kuhanih pilećih prsa, šunke ili sušene pečenice
1 žlica soli

Priprema:

Krumpir i mrkvu dobro oprati.

Saviti u lonac  s vodom, dodati pola žlice soli. Neka se kuha 1 sat, ocijediti iz vode i pustiti da se hladi.

Odvojeno (budući da se kraće kuha) skuhati grašak, te cijela jaja. Pustiti da se i to hladi. Ovo dvoje kuhati oko 10 min nakon što proključa voda.

Krumpir, mrkvu i jaja treba oguliti, izrezati na kockice, veličine po želji, dodati grašak, krastavce i šunku koju smo također izrezali na kocke, dodati majonezu i sve zajedno dobro izmiješati.

Recept poslala: Kata

  Ruska salata po originalnom receptuRuska salata po originalnom receptuRuska salata po originalnom receptu

Ruska salata – detaljnije recept

  • Kod pravljenja ruske salate bitno je da komadi povrća kod sjeckanja budu približno iste veličine. Naravno da je nemoguće unificirati veličinu jer se radi o povrću različitih oblika, te dodatno jajima i šunki. No, kako bi bilo sve usklađeno, dobro bi bilo zadržati omjer.
  • Ako radite manje količine ruske salate, ili povećavate količinu, mijenjate proporcionalno količinu svih sastojaka. Bez obzira da li preferirate neki sastojak, ruska salata ima najbolji okus kada se svi sastojci povežu, a ne da prevlada neki od sastojaka. Jedno od obilježja dobre ruske salate je mješavina okusa, bez previše naglašenog jednog sastojka ili okusa ruske salate.
  • Kada se kuha povrće za rusku salatu, odnosno kada ste stavili kuhati krumpir i mrkvu, ukoliko ih prvo ogulite pa potom kuhate, pred kraju kuhanja možete u istu vodu dodati i grašak, kako biste uštedjeli na prostoru potrebnom za pripremu ruske salate i prostoru na štednjaku. Kuhanje graška prilagodite onome što piše na uputama.
  • Povrće možete nasjeckati i prije kuhanja, te kuhati nasjeckanu mrkvu i krumpir, u tom slučaju kuhanje sastojaka može trajati kraće. Krumpir kada se kuha s ljuskom i bez može imati drugačiji okus, te netko preferira jedan, a netko drugi okus.
  • Sve sastojke treba pustiti da se dobro ohlade prije sjedinjavanja. Također, jaja prije guljenja dobro ohladite, i prije rezanja. Tek kad su svi sastojci dobro ohlađeni, možete ih sjediniti i dobro izmiješati da se sve dobro poveže. Za hlađenje planirajte dovoljno vremena, budući da se radi o većoj količini, te ne možete puno ubrzati proces. Ja najčešće sastojke skuham ujutro ako ću rusku salatu raditi navečer. Ili skuham sve sastojke navečer, a ujutro ih onda sjedinim.
  • Za pripremu ruske salate odvojite dovoljno vremena, potrebno je sve sastojke očistiti i nasjeckati, te to može potrajati, i teško je proces ubrzati.
  • Priprema ruske salate nije komplicirana, dovoljno je pratiti recept. No, planirajte dovoljno vremena, kako za pripremu povrća, tako i poslije za hlađenje sastojaka.
  • Za dekoriranje ruske salate na tanjuru možete koristiti papar, bosiljak, peršin, bilo koji svježe začinsko bilje koje imate pri ruci, staviti na vrh, no, nije neophodno, budući da ruska salata već ima dovoljno boja te je sama prilično dekorativna i efektno izgleda na tanjuru.
  • Rusku salatu je potrebno čuvati u frižideru u dobro zatvorenoj posudi i tegli.
Nasjeckani i pomiješani sastojci za rusku salatu, prije dodavanja majoneze
Ruska salata
Ruska salata
Ruska salata

Ruska salata je odličan hladni prilog mnogim jelima, ali može se posluživati i samostalno kao predjelo. Ona može biti prilog narescima, pečenju, ali i sarmi i sličnim jelima.


Komentari

4 komentara na “Ruska salata po originalnom receptu”

  1. Divan ukus ruskoj salati daje i kad se izreže na kockice jedna nakisela jabuka.

  2. Pa to je francuska salata

  3. Tačno, ovo je francuska, u ruskoj nema mrkve.

  4. A gdje je karfiol?

Odgovori

*