Domaći kruh bez kvasca (pogača)

Domaći kruh bez kvasca (pogača)

Domaći kruh bez kvasca (starinska pogača)

Domaći kruh bez kvasca se naziva i pogača, radi se kako i naziv recepta kaže bez kvasca, odnosno sa praškom za pecivo, te je zbog toga cijeli proces pravljenja kruha brži, a tijesto malo drugačije konzistencije od klasičnog kruha.

Recepti za domaći kruh mogu biti različiti, ovo je brzi kruh jer nema potrebe za čekanjem da se kvasac digne kao kod kruha s kvascem.

Sastojci:

– 0,5 kg brašna (bijelog glatkog)
– 2 praška za pecivo
– 1 mala (čajna) žličica soli
– 1 mala (čajna) žličica šećera
– 3 žlice (jušne) ulja
– vode (hladne) 3-4 dcl

Priprema:
Brašno, prašak, sol i šećer dobro izmiješati. Dodati vodu pomalo vodu te dobro miješati žlicom. Tijesto treba biti tvrdo ali konzistentno. Nakon par minuta miješanja dodati ulje, te nastaviti miješati žlicom kako bi se ulje upilo u tijesto oko 1 minutu..

Napraviti tj. oblikovati tijesto okruglo i konzistentno kao loptica.
Staviti u lim na pek papir, uključiti pećnicu na najjače. Dok se pećnica ugrije tijesto neka odstoji.

Kad se pećnica zagrije, staviti peći kruh, te smanjiti odmah pećnicu na 200 stupnjeva i peći pola sata.

Pogača se ne mora peći na pek papiru, ali tako se manje zalijepi za pleh i bude ljepša.

Prednost pogače ja da ne morate čekati vrijeme dizanja kruha kao što se treba čekati kada se radi kruh s kvascem. Pogača bude relativno brzo gotova, ukupno vrijeme pripreme je manje od sat vremena.

Uskrsna pogača – beskvasni kruh

Domaći kruh bez kvasca ili pogača se uobičajeno pravi za Uskrs, ali se može praviti i bilo kojom prigodom kada želite kruh bez kvasca, odnosno sa praškom za pecivo. Kada se radi tijekom godine u pravilu se ne premazuje jajima, dok kada se priprema za Uskrs preko pogače se nanosi premaz kako bi bila ljepše i svečanije boje. To je jedna od osnovnih razlika. Uskrsna pogača je kod nas starinski običaj koji se zadržao do danas, te se uobičajeno jede na Uskrs ujutro, ali i tijekom dana.

Sastojci za pogaču:

  • pola kg brašna (bijelog glatkog)
  • 2 praška za pecivo
  • 1 mala (čajna) žličica soli
  • 1 mala (čajna) žličica šećera
  • 3 žlice (jušne) ulja
  • vode (hladne) 300 – 400 ml vode

Sastojci su svi kao u gornjem receptu, dok su dodatno potrebni sastojci za premaz.

Uskrsna pogača – sastojci za premaz:

  • 1 žumanjak, žlica ulja, malo soli

Priprema pogače:

Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol te dodati šećer, potom vodu i dodati ulje. Sve dobro izmiješati kako bi se dobila jednolična glatka smjesa. Napravite od tijesta lopticu, prebacite je na pleh. Na pleh možete staviti pek papir ili dobro nauljiti pleh. Tijesto će se lagano raširiti prema obliku pleha.
Tijesto treba odstajati toliko da se pećnica dobro ugrije. Uključite je na najjače. kada s skroz pećnica zagrije, stavite pogaču unutra, te smanjite pećnicu na 200 stupnjeva.

Vrijeme pečenja: oko pola sata

Priprema premaza:

Dobro umutiti sve sastojke – žumanjak, žlicu ulja i malo soli. Najbolje je sastojke sjediniti dobro vilicom, kao da mutite jaje. Uskrsna pogača se premaže kada je skoro pečena. Izvaditi iz pećnice, premazati pogaču te vratiti na 2 minute u pećnicu. Ona treba dobiti finu zlatnu boju, jaje se treba zapeći, te ćete i po tome procijeniti kada je pogača gotova.

Pogača – beskvasni kruh – kruh s praškom za pecivo

Ovaj recept za kruh je praktičan kada vam treba brzo gotov kruh, odnosno kasno ste shvatili da nemate dovoljno kruha. Kako se kod nas uobičajeno radio za Uskrs, ima svoju posebnu čar pa ga svi vole i kada ga napravim u drugim dijelovima godine.

Kod njega je i konzistencija i kora posebna. Ovo je starinski recept koji se kod nas pravio dugo vremena, iako se danas pomalo rjeđe pravi i dalje ga svi vole. Nevjerojatno je da se malo koji kruh već topla pojede u takvoj količini kao ovaj. Odličan je i dok je još vruć, ali je jednako ukusan i kada se ohladi.

Kruhovi i pogače radim po raznim receptima, ovo je jedan od osnovnih za pogaču, ali je odličnog okusa, tako da u nje nema potrebe dodavati neke druge sastojke. Osim toga, često pravim kruh tako da mi odgovara da nisu svi recepti slični, kako bi često imala neki drugačiji kruh na stolu.

Recept poslala: K.

Pogača – kruh bez kvasca – slike

Domaći kruh bez kvasca (pogača)
Tijesto kada je gotovo se može podijeliti na dvije manje pogače, tada će trebati peći ga nešto kraće, oko 15 minuta.
Pogača – u ovoj varijanti pogača je bez premaza od jaja
Domaći kruh bez kvasca (pogača)
Pogača s premazom od jaja
Domaći kruh bez kvasca (pogača)

Komentari

Odgovori

*