24. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Zdrave palačinke – Recept kako da palačinke budu zdrave

Ispod ćete pronaći recept za zdrave palačinke u slikama, te objašnjenje zbog čega su obične palačinke nezdrave i što se može napraviti da bi palačinke ipak bile zdravo jelo, odnosno desert.
Recept za zdrave palačinke -  slike -

Zdrave palačinke – Kako bi trebalo pripremiti palačinke da budu zdrave

Ispod ćete pronaći recept za zdrave palačinke u slikama, te objašnjenje zbog čega su obične palačinke nezdrave i što se može napraviti da bi palačinke ipak bile zdravo jelo, odnosno desert.

Mogu li palačinke biti zdrave?

Ako sami pripremate palačinke, od početka do kraja, bez kupovnih smjesa, one zaista mogu biti zdrave. Međutim, u tom slučaju ćete morati dodati još neke zdrave sastojke kako biste poboljšali nutricionističku vrijednost, te svakako odabrati zdraviji nadjev.

Zbog čega su obične palačinke nezdrave?

Obične palačinke napravljene su s bijelim brašnom, puno šećera te se u njih stavlja jako puno ulja. Posebno su nezdrave pripremljene sa već predgotovljenim smjesama, gdje se dodaju umjetne arome i konzervansi, zgušnjivači i slični sastojci. Povrh svega stavljaju se čokoladni nadjevi ili sirupi od šećera. Velika količina sirupa ili nekvalitetne marmelade je zapravo čisti šećer s malo arome. Obične palačinke s namazom punih šećera su zapravo mnoštvo rafiniranih ugljikohidrata koje gotovo nemaju vrijednih sastojaka. Nakon konzumacije takvih palačinki povećavaju se trigliceridi u krvi, a sve to je štetno općenito za zdravlje, posebno kardiovaskularni sustav. S druge strane takve palačinke nutricionistički su prazne, te su palačinke nutricionistički bezvrijedne, a takve palačinke su pune kalorija, te dodatno i debljaju. Zdrave palačinke imaju približno slično kalorija, ali to nisu prazne kalorije, nego su zdrave palačinke nutricionistički vrijedno jelo, koje sadrži zdrav omjer proteina, masnoća i ugljikohidrata, sadrže vlakna, te su bogate vitaminima i mineralima.

Kako palačinke mogu biti zdrave?

Kada pravite palačinke od samog početka one mogu biti zaista vrijedan obrok i mnogo s mnogo zdravih sastojaka. Za početak možete zamijeniti bijelo brašno, integralnim brašnom od cjelovitih žitarica ili još bolji pirovim integralnim brašnom. Možete, udio običnog brašna zamijeniti mljevenim žitaricama ili sušenim grahoricama, a za nadjeve odabrati voćne preljeve. Također, obično ulje treba zamijeniti zdravijom verzijom, a bijeli šećer zdravijim opcijama.

Zdrave palačinke

  • Bijelo obično brašno zamijenite integralnim pirovim, te brašnom sjemenki i grahorica koje je puno proteina.
  • Obično mlijeko zamijenite mlijekom bez laktoze.
  • Sol zamijenite himalajskom soli.
  • Šećer zamijenite melasom, medom ili muscovado šećerom.
  • Suncokretovo ulje zamijenite kokosovim uljem koje bolje podnosi visoke temperature.
  • Palačinke nemojte pržiti u ulju, nego ih pecite na kvalitetnim neprijanjajučim podlogama.
  • Čokoladne namaze ili kupovne marmelade u kojima je šećer glavni sastojak zamijenite domaćim džemovima od voća ili voćnim preljevima koje ste sami napravili.

Zdrave palačinke će na prvu pogled izgledati malo tamnije ili drugačije, ali nikako neće izgubiti na okusu, dapače okus će dobiti novu dimenziju.

Ispod su zdrave palačinke koje će minimalno izgledom biti izmijenjene u odnosu na prave palačinke, a opet, biti će zdravi obrok. Jednom kada se uhodate, možete udio brašna zamijeniti bilo kojim mljevenim žitaricama ili sjemenkama.

Recept za zdrave palačinke:

2 jaja
pola čaše vode
pola čaše mineralne
pola čaše mlijeka bez laktoze
1 žlica brašna od slanutka
1 žlica zobenog brašna
1/2 žlice brašna od lanenih sjemenki
1/2 žlice brašna mljevenog dalmatinskog rogača (možete upotrijebiti i drugi rogač, ali je komiški rogač svjetliji i sitnije mljeven)
3 žlice brašna od pira (pirovog brašna)
1/4 žličice himalajske soli
1 žlica melase ili muscovado šećera

4 žlice omekšanog kokosovog ulja

Pjenasto zamijesiti jaja i šećer mikserom. Dodati sve ostale sastojke osim ulja pa zamijesiti još malo mikserom. Dodati ulje te promiješati ručno.

Pažljivo peći u tavi za palačinke koju je potrebno tek malo namastiti kokosovim uljem. Peći palačinku po palačinku. Jako je bitno upotrijebiti kvalitetnu tavu ili aparat za palačinke kako se ne bi trebalo dodavati ekstra ulja, da bi se palačinke u pravom smislu pekle, a ne pržile u ulju.

Pjenasto zamijesiti jaja i med, s malo soli
Dodati ostale sastojke. Žlice iz recepta trebaju biti vrhom pune.
Rastopiti malo kokosovog ulja na tavi. Ova količina dovoljna je za pečenje 6 palačinki.
Peći palačinke na uobičajen način.
Poslužiti sa zdravom domaćom marmeladom bez dodanih šećera ili voćnim preljevom.

S vremenom ćete sami otkriti koje zamjensko brašno koristiti i koje najbolje odgovara vašem ukusu, a da istovremeno palačinke vizualno ostanu palačinke, a neka neukusna izljevača.

Osnovni recept za PALAČINKE i 20 prijedloga kako ih servirati –

Palačinke kalorije