Osnovni recept za PALAČINKE i 20 prijedloga kako ih servirati

Osnovni recept za palačinke i 20 prijedloga kako ih servirati

Sastojci za smjesu za palačinke:
2 jaja
4 žlice ulja
pola čaše vode
pola čaše mineralne
pola čaše mlijeka
6 žica brašna (maksimalno natrpanih koliko god može stati)

prstohvat soli
prstohvat šećera

Priprema:

Dobro izmiješati sve sastojke. Ulje dodati na kraju, kada umijesite ostale sastojke. Ne treba ga previše umutiti, ono praktički sluzi da podmazuje tavu. Smjesa treba biti tekuća, ali opet dovoljno gusta. Slične gustoće kao što je tekući jogurt.

Staviti na tavu ulje i zagrijati. Tavu podmazati s malo ulja samo prvi put. Kasnije ne treba jer podmazuje ulje iz smjese.

Dodati s kutljačom smjesu na sredinu tave, te zadići tavu i pomicati dok se smjesa ne raširi po cijeloj tavi. Zapeći s jedne strane, te potom palačinku prevrnuti. Za početak možete nekom špatulom. Pri tome vodite računa da ne popucaju.

  • Ova smjesa je okvirno dovoljna za: 6 do 7 palačinki. Tankih palačinki u tavi promjera 24 cm.
  • Za veći broj palačinke proporcionalno povećajte količinu sastojaka.

Ideje za dekoriranje palačinki kod posluživanja

Prednost palačinki je što ih skoro svi vole, a uz to se mogu dodacima i namazom prilagoditi željama svake osobe, iako su rađene sve po istom receptu.

Ako vam kod pravljenja palačinki prva ne ispadne dobro, nemojte se brinuti, to je normalno budući da treba vremena da tava postigne pravu temperaturu, a i da vi procijenite koliko smjese za tavu treba.

Za palačinke bi uvijek bilo najbolje koristiti baš tavu za palačinke, Sve drugo će vam prilično otežati pravljenje palačinki. Tave za palačinke su plitke i jednostavne za primjenu kod pravljenja palačinki.

Prevrtanje palačinki je priča za sebe. Naravno da ste vidjeli da netko stručno i jednostavno baca palačinku u zrak i na taj način je okrene, no polako s tim. Kada savladate tehniku pravljenja palačinki, moći ćete s vremenom i to napraviti, ali za početak se možete poslužiti nekim većim nožem ili špatulom. Napravite to relativno brzo, jer ako budete išli postepeno, povećavate mogućnost da palačinka pukne. Prevrtanje u zraku zahtjeva brze pokrete i vježbanje, kada ćete imati vremena, i radite palačinke za sebe, možete vježbati.

Palačinke spadaju u deserte koji su omiljeni u mnogim državama i imaju brojne varijante. Ovo je osnovni recept koji se može dodatno prilagođavati, ali i različito servirati, te koristiti u različitim receptima u kojima su palačinke sastojak koji se potom uklapa u druge recepte poput pohanih palačinki ili zapečenih palačinki.

Recept za palačinke u svojoj osnovi je istovremeno i jednostavan i kompliciran. Kada se prave palačinke prvi put, recept može djelovati komplicirano, no kada krenete praviti palačinke shvatit ćete da je zaista proces pravljenja logičan.

No, uzmite u obzir, da ni kod onih iskusnih prilikom pravljenja palačinki nisu sve palačinke iste, ne ispadnu iste debljine, te neke budu uspješnije a neke manje uspješne. Vjerojatno će i vama biti tako. Osim toga ovaj se recept može prilagoditi preferencijama budući da netko voli deblje palačinke, a netko tanje. To ćete definirati količinom smjese koje stavite u tavu za jednu palačinku.

Palačinke se prave od jednostavnih sastojaka koje uglavnom imamo kod kuće, te su i zbog toga praktične za mnoge prilike, brzo se prave, a mogu biti sa slanim ili slatkim namazima.

Palačinke se uobičajeno mažu džemom, marmeladom ili čokoladnim namazom. I dok se nekima podrazumijeva da su prave palačinke namazane marmeladom ili džemom, drugima su nezamislive bez neutelle ili čokoladnog namaza.

Ako ne znate što vaši gosti vole, možete napraviti obje verzije, ili ostavite prazne palačinke da svatko može birati s čin ih želi mazati. Na taj način ostavljate i više vremena za druženje uz palačinke.

Osim ovih klasičnih namaza može se koristiti i pašteta, zdenka, sirni namazi… ovisno o trenutnom raspoloženju. Ili kombinirati neke sa slanim a neke sa slatkim namazom.

Dodavanje ostalih sastojaka poput šlaga, smrznutog ili svježeg voća, kompota, preljeva, oraha, badema, sladoleda samo su neke od opcija za dekoriranje palačinki ali i dopunjavanje okusa.

Mnogi će reći da palačinkama ne treba nikakav dekor jer su same po sebi savršeno dovoljne, no, ponekad je dobro i dekorirati ih za dodatni efekt.

Recept poslala: K.

Palačinke:

Kako su drugima ispale palačinke pravljene po ovom osnovnom receptu za palačinke.

palačinke

Komentari

Odgovori

*