Odojak na ražnju – kako pripremiti i ispeći odojak kao u starinska vremena

Odojak na ražnju – kako pripremiti i ispeći odojak kao u starinska vremena

Sastojci:

Odojak 15-20 kg
Sol 2 % težine odojka
Ražanj, drva za pečenje

Priprema:

Kupiti očišćen odojak bez iznutrica. Struganjem osloboditi odojak od eventualno zaostalih dlačica. Po želji dodatno isprati unutrašnjost odojka od eventualnih zaostatak krvi i sl. Odojka nataknuti na ražanj. Napraviti rupu na leđima i žicom dobro svezati odojak za ražanj da se ne bi okretao prilikom pečenja. Posoliti rukom nutrinu odojka, zatim zašiti posebnim konopcem ili žicom. Njušku i prednje nožice, te zadnje nožice također žicom vezati za ražanj. Zarezati s gorenje strane vrata i posoliti. Zarezati i s vanjske strane butove, a zatim cijeli odojak posoliti i izvana. Staviti peći tako da postavite ražanj na 30-50 cm visine od poda, a vatru ložite 50-tak centimetara od odojka cijelom dužinom. Kada se odojak zagrije (nakon 30-60 min) lopatom podbacujte žeravicu ispod odojka, s tim da ipak većina bude pored odojka. Te ga nastavite peći još 3-4 sata ovisno o veličini odojka i temperaturi.

Recept poslao: M.

Odojak na ražnju – kako pripremiti i ispeći odojak kao u starinska vremena

Odojak na ražnju je ustvari mlada svinjetina, prasetina. Nazivi se mogu razlikovati. Odojak bi najbolje bilo očistiti i nasoliti ranije, te ostaviti par sati da odstoji prije pečenja.

Odojak na početku pečenja možete malo namazati s masti ili slaninom. Poslije staviti neki pleh ispod odojka da se skuplja mast koja kapa te s njom premazati.

Vatra bi se trebala naložiti malo ranije ranije (10-15 minuta) kako bi se stvori žar, žera ili žeravica na kojoj će se peći odojak. Za početak se kombinira drvo i ugljen, a kasnije se može dodavati samo ugljen, ali ako imate neku kladu možete i nju iskoristiti. Odojak se nikada ne peče direktno na vatri, vatra služi samo na početku za zagrijavanje odojka, a kasnije i kad se vatra pojavi nju je potrebno utišati, odnosno držati podalje od odojka.

Sa strane se pomalo dodaje ugljen u vatru, a kada je dovoljno vruć, njega se lagano premješta na cijelo područje ispod odojka.

Vrijeme pečenja će ovisiti o veličini odojka, što je veće i masnije trebat će duže vremena. Ali i koliko ste jak izvor topline imali cijelo vrijeme. Bitno je da se odojak ispeče dobro, posebno pažnju treba obratiti na dio oko butova, budući da je tamo najdeblje meso te je najveća mogućnost da uz kost meso ne bude dobro pečeno. Stoga uz taj dio dodajte više i redovitije žeravice, budući da tom dijelu sigurno treba više vremena nego npr. rebrima.

Kod nas bi se uvijek pred kraj pečenja, kad je odojak na očigled gotov, vodila rasprava da li ga još malo ostaviti da se peče za svaki slučaj i budući da neki vole jače pečeno (i kožica tada bude ukusnija) ili ga skinuti. Problem je što se ako se ostavi malo predugo da se peče odojak na ražnju on može početi pucati odvajati se s ražnja. Ako volite jače pečeno, tada svakako pred kraj pečenja pripremite veliki pleh u blizini da ako meso počne odvajati se od ražnja možete ga staviti na pleh a ne tak kada padne na žeravicu tražiti nešto u što možete prebaciti meso.


Pečenje odojka je kod nas tradicija, te istovremeno je i pečenje i druženje. Često su ljudi znali ići jedni do drugih i „nadgledat” posao, vidjeti kako tko napreduje, treba li neku pomoć, te sjesti i podružiti se. Pečenje odojka kod nas nije značilo samo zgotoviti meso, nego je to bila procedura kojoj su se radovala i djeca, a i odrasli. Susjedi i prijatelji bi često svratili i odlazili, te tako bi u tih cca 4 sata pečenja odojka svratilo uvijek više osoba da izvidi situaciju, ustvari da se podruži i popriča s drugima.

Posebno kada se zimi peče odojak, dok je hladno, eventualno ima snijega, sjediti uz vatru, peći odojak i družiti se imalo svoju posebnu čar.

I dok se nekad davno trebalo brinuti o vatri, žaru i o tome da ima dovoljno ugljena, odojak se okretao ručno, te je to svakako bio posao bar za dvoje. Ako bi jedno otišlo u kuću nešto obaviti, tada je druga osoba morala okretati ražanj, ali nije mogla se udaljiti, budući da se okretanje ražnja ne bi smjelo ili trebalo zaustavljati. A nitko ne žali da odojak ne bude dobar ili da izgori ili se prepeče s jedne strane. Tek kada se ponovno vrati pečenju odojka druga osoba, tada se ponovno moglo dodati ugljena na vatru ili nešto drugo obaviti.

Situacija se promijenila s korištenjem motora koji okreću ražanj, koji su ipak olakšali situaciju. Računajte da je prije cijelo vrijeme pečenja odojka bilo potrebno da neko pomalo okreće ražanja da bi se meso ravnomjerno ispeklo.

Uz to čest je bio slučaj da se peku po dva odojka odjednom. Susjedi ili rođaci bi se dogovorili da peku skupa odojke. To je imalo nekoliko prednosti, s jedne strane iz oba domaćinstva je onda moglo kod ražnja biti po jedna osoba, koja je zadužena za pečenje odojka na ražnju. A kada treba dodati ugljen tada bi jedna osoba vrtila oba ražnja, dok bi druga osoba donijela ugljen ili otišla po neku hranu ili piće u kuću.

Uz to što netko nema dovoljno okućnice ili živi u stanu prilika je da može peći odojak kod nekog drugog, a istovremeno biti koristan, te se ne osjećati da smeta, nego da se zajedno priprema jelo za blagdane, te da je prilika za druženje, ali i da jedni drugima pomognu kod pečenja odojka na ražnju.

Ako želite odojak na ražnju da ima okus starinskog ražnja i odojka, uživajte u njegovoj pripremi, družite se uz vatru i pored ražnja. Uživajte i u toplini vatre i hladnoći koja vas okružuje.

Kada ste s obitelji i prijateljima nekoliko sati vani, a uz vatru, te cijelo vrijeme osjetite miris odojka, čekate da bude gotov i veselite se prvom rezanju i prvim komadima tog odojka, tada je odojak najbolji i imat će najbolji okus. Miris koji ste već doživili, te cijeli proces pripreme stvaraju atmosferu u kojoj će i taj odojak imati posebno mjesto u sjećanju.


Komentari

2 komentara na “Odojak na ražnju – kako pripremiti i ispeći odojak kao u starinska vremena”

  1. Nije potrebno zašivati.Puno je ukusniji i bolje se peče ako je otvoren. izvana ga treba soliti tek tijekom pečenja, kod pusti masniću.

Odgovori

*