DANI KRUHA – Jednostavne ideje kako ih obilježiti u vlastitom domu

DANI KRUHA – Jednostavne ideje kako ih obilježiti u svome domu

Sredinom listopada tradicionalno se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti na hrani.

Dani kruha datum

Dani kruha nisu definirani točno datumom, ali se obilježavaju oko ili uz Svjetski dan hrane 16. listopada.

Mnogi vrtići i škole obilježavaju različitim radovima i priredbama Dane kruha, ali dosta često zaboravljamo u svome domu obilježiti ove dane, te naučiti djecu, a podsjetiti odrasle o važnosti poštivanja hrane i njenog što manjeg bacanja.

Kako sve ne bi ostalo na smotrama i školskim priredbama, ispod ćete pronaći odlične, a vrlo jednostavne ideje i recepte za pravljenje kruha i nekih jednostavnih jela od kruha. Ipak, s jednom važnom napomenom, da je kruh i krušna peciva jako teško uspješno napraviti, pa ako niste vični u njihovom pravljenju radije preskočite do ideja za ukrašavanje i dekoriranje, te serviranje na stol kruha i peciva.

Dani kruha ideje

Posebne i kreativne ideje za dane kruha teško ćete smisliti ako nemate naviku peći općenito peciva i kruh, ali to ne znači da dane kruha ne trebate obilježiti. Ne zvuči obećavajuće za ljubitelje brzih rješenja, kakvi smo svi mi danas u brzo dostupne informacije i proizvode, ali s pecivom i kruhom je drugačije. Da bi vam uspjeli i bili privlačni oku, zaista treba puno iskustva, prakse i vježbe. Ukoliko ste dobri u pečenju peciva možete zamijesiti bilo koje pecivo i oblikovati ga prema slikama ispod koje vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Slasne domaće slane kiflice (po starinskom receptu)

Iznad je osnovni recept za domaće pecivo, a fotografije ispod vam mogu poslužiti kao inspiracija za kreativne ideje za Dane kruha:

Peciva za dane kruha

Trik je u tome da oblikujete privlačne oblike, te ukrasite dodacima koji se općenito stavljaju na krušna peciva poput sezama, maka krupne soli…

Dani kruha ideje za serviranje

Recepti za jednostavne kruhove za Dane kruha

Svake godine Dan hrane obilježava se 16. listopada, a vezano uz njega obilježavaju se i Dani kruha. Taj dan je prilika da se osvrnemo na to kako konzumiramo hranu, što nam ona znači, a posebno koliko hrane tratimo i bacamo.

Što svaki pojedinac jede utječe na planet u globalu, kako biste jeli osviješteno i ekološki prihvatljivo ispod su neki savjeti.

  • 1- Jedite više biljne hrane

Da i kruh se ubraja u ovu hranu. Kruh je namirnica biljnog porijekla koja se dobiva od brašna, a što je sitno mljeveno zrno, najčešće pšenice, ali i mnogih drugih žitarica i sjemenki. S globalnim porastom produkcije mesnih proizvoda od 500 posto između 1992 i 2016, jasno nam je da s mesom treba umjerenije.

  • 2 – Jedite raznovrsnije

75 posto svjetskih zaliha hrane dolazi od samo 12 biljaka i 5 vrsti životinja. Raznovrsnost u hrani je nužna jed jednoličnost ne samo da nije dobra za zdravlje, nego i ugrožava agrikulturu. Knorr je identificirao 50 namirnica budućnosti koje bi svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu.

  • 3- Smanjite bacanje hrane

Možda silite kako ne bacate mnogo, ali sve što bacate od hrane je bačeni novac koji biste mogli iskoristiti za nešto drugo, a da ne govorimo o štetnom utjecaju bacanja hrane na okoliš. Smanjenje otpada u domaćinstvu je vrlo jednostavno. Zamrznite sve što ne možete pojesti dok je svježe.

  • 4- Jedite sezonsku hranu

Kad god je moguće uključite sezonske namirnice na svoj stol. Na taj način se smanjuje bacanje hrane jer se zalihe sezonske hrane troše u optimalnoj količini, a na taj način pomažete i loklanu ekonomiju i male uzgajivače.

Predviđa se kako će svjetska populacija do 2050. godine dosegnuti 10 milijardi, a to znači da se do tada moramo prilagoditi novom načinu na koji doživljavamo hranu, od toga da trebamo svoja domaćinstva bar na neki način uključiti u proizvodnju hrane, do toga da pažljivije biramo što jedemo.

Ostavite komentar

*