DANI KRUHA 2023. – Jednostavne ideje kako ih obilježiti u vlastitom domu

DANI KRUHA – Jednostavne ideje kako ih obilježiti u svome domu

Sredinom listopada tradicionalno se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti na hrani.

Dani kruha datum

Dani kruha nisu definirani točno datumom, ali se obilježavaju oko ili uz Svjetski dan hrane 16. listopada.

Mnogi vrtići i škole obilježavaju različitim radovima i priredbama Dane kruha, ali dosta često zaboravljamo u svome domu obilježiti ove dane, te naučiti djecu, a podsjetiti odrasle o važnosti poštivanja hrane i njenog što manjeg bacanja.

Kako sve ne bi ostalo na smotrama i školskim priredbama, ispod ćete pronaći odlične, a vrlo jednostavne ideje i recepte za pravljenje kruha i nekih jednostavnih jela od kruha. Ipak, s jednom važnom napomenom, da je kruh i krušna peciva jako teško uspješno napraviti, pa ako niste vični u njihovom pravljenju radije preskočite do ideja za ukrašavanje i dekoriranje, te serviranje na stol kruha i peciva.

Dani kruha ideje

Posebne i kreativne ideje za dane kruha teško ćete smisliti ako nemate naviku peći općenito peciva i kruh, ali to ne znači da dane kruha ne trebate obilježiti. Ne zvuči obećavajuće za ljubitelje brzih rješenja, kakvi smo svi mi danas u brzo dostupne informacije i proizvode, ali s pecivom i kruhom je drugačije. Da bi vam uspjeli i bili privlačni oku, zaista treba puno iskustva, prakse i vježbe. Ukoliko ste dobri u pečenju peciva možete zamijesiti bilo koje pecivo i oblikovati ga prema slikama ispod koje vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Slasne domaće slane kiflice (po starinskom receptu)

Iznad je osnovni recept za domaće pecivo, a fotografije ispod vam mogu poslužiti kao inspiracija za kreativne ideje za Dane kruha:

Peciva za dane kruha

Trik je u tome da oblikujete privlačne oblike, te ukrasite dodacima koji se općenito stavljaju na krušna peciva poput sezama, maka krupne soli…

Kakao obilježiti i staviti naglasak na ono bitno povodom Dana kruha

Svake godine Dan hrane obilježava se 16. listopada, a vezano uz njega obilježavaju se i Dani kruha. Taj dan je prilika da se osvrnemo na to kako konzumiramo hranu, što nam ona znači, a posebno koliko hrane tratimo i bacamo.

Što svaki pojedinac jede utječe na planet u globalu, kako biste jeli osviješteno i ekološki prihvatljivo ispod su neki savjeti.

  • 1- Jedite više biljne hrane

Da i kruh se ubraja u ovu hranu. Kruh je namirnica biljnog porijekla koja se dobiva od brašna, a što je sitno mljeveno zrno, najčešće pšenice, ali i mnogih drugih žitarica i sjemenki. S globalnim porastom produkcije mesnih proizvoda od 500 posto između 1992. i 2016, jasno nam je da s mesom treba umjerenije.

  • 2 – Jedite raznovrsnije

75 posto svjetskih zaliha hrane dolazi od samo 12 biljaka i 5 vrsti životinja. Raznovrsnost u hrani je nužna jer jednoličnost ne samo da nije dobra za zdravlje, nego i ugrožava agrikulturu. Mnoge svjetske firme i udruge bave se ovom tematikom, na primjer Knorr je identificirao 50 namirnica budućnosti koje bi svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu.

  • 3- Smanjite bacanje hrane

Možda mislite kako ne bacate mnogo, ali sve što bacate od hrane je bačeni novac koji biste mogli iskoristiti za nešto drugo, a da ne govorimo o štetnom utjecaju bacanja hrane na okoliš. Smanjenje otpada u domaćinstvu je vrlo jednostavno. Zamrznite sve što ne možete pojesti dok je svježe.

  • 4- Jedite sezonsku hranu

Kad god je moguće uključite sezonske namirnice na svoj stol. Na taj način se smanjuje bacanje hrane jer se zalihe sezonske hrane troše u optimalnoj količini, a na taj način pomažete i loklanu ekonomiju i male uzgajivače.

Predviđa se kako će svjetska populacija do 2050. godine dosegnuti 10 milijardi, a to znači da se do tada moramo prilagoditi novom načinu na koji doživljavamo hranu, od toga da trebamo svoja domaćinstva bar na neki način uključiti u proizvodnju hrane, do toga da pažljivije biramo što jedemo.

Dani kruha ideje za serviranje

Recepti za jednostavne kruhove za Dane kruha


Komentari

Odgovori

*