ŠPINAT – 10 RAZLOGA zašto ga jesti i 10 RECEPATA za pripremu špinata

ŠPINAT - 10 RAZLOGA zašto ga jesti i 10 RECEPATA za pripremu špinata

ŠPINAT – 10 RAZLOGA zašto ga jesti i 10 RECEPATA za pripremu špinata

Špinat je doslovno superhrana. Pun je korisnih nutrijenata u vrlo malo kalorija. Špinat je jedan od temelja mediteranske prehrane, ali i većine drugih planova prehrane koji u vidu imaju raznovrsnu i zdravu prehranu. Lako se može ukomponirati u svaki vid prehrane i  dijeta za mršavljenje. Od špinata se mogu pripremati i jela u kojima će biti dominantan, ali se može i neprimjetno uklopiti u različita jela, kamuflirati na primjer za djecu koja ne vole zelenilo.

Ukoliko trebate brzo gotovo jelo, možete izabrati baby špinat koji se može konzumirati kao salata, ali i kuhati ili pirjati. Jela s njim su stoga prilično brzo gotova, tako da može poslužiti kao odličan i zdrav dodatak mnogim brzim jelima.

10 RAZLOGA zašto  jesti špinat

10 RAZLOGA zašto  jesti špinat

-1- Dokazano je kako špinat prevenira mnogobrojne bolesti, a među ostalim nekoliko različitih studija pokazalo je kako špinat prevenira razvoj nekoliko tipova raka.
-2- Jedna stucija u kojoj je sudjelovalo preko 400 djece otkrila je kako djeca koja konzumiraju špinat imaju manje rizike razvoja astme.
-3- Također je poznato kako špinat pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.
-4- Budući da špinat ima u sebi vitamina K, važan je za zdravlje kostiju.
-5- Špinat je bogat vlaknima i vodom, te je vrlo koristan za zdravu probavu.
-6- Zbog vitamina A i vitamina C koji se nalaze u njemu vrlo je koristan za zdralvje kože i kose. Također, nedostatak željeza uzrokuje opadanje kose, a budući da je špinat bogat željezom adekvatna konzumacija prevenira anemiju.
-7- Špinat je odlična namirnica zasvaku dijetu i mršavljenje jer u malo kalorija se dobiva vrlo puno nutrijenata.
-8- Dokazano je kako špinat ima protupalno djelovanje kada se redovito konzumira.
-9- Špinat je vrijedna namirnica za očuvanje zdravog vida i prevenciju makularne degeneracije.
-10- Utvrđeno je kako špinat sadrži moćne nutrijente koji snižavaju šećer u krvi.

Od jednostavnih do kompliciranijih 10 recepata za jela sa špinatom

Ukoliko tražite inspiraciju za jela sa špinatom ispod donosimo 10 odličnih recepata. Neka su jednostavnija i brže se pripremaju dok su neka od navedenih jela nešto kompliciranija. Špinat kao namirnica nema puno pripreme, dovoljno ga je oprati te odstraniti vrhove debljih stabljika.

-1- Špinat preliven maslacem – ovo je jednostavni i temeljni recept za pripremu špinata. U Dalmaciji se koristi inačica ovog recepta gdje se umjesto maslaca koristi maslinovo ulje.

-2- Vafli sa špinatom – odlična je večera gdje se vafli pripremaju po standardnom receptu za slane vafle u koji se dodaje blendani kratko kuhani špinat. Ovakav način pripreme špinata može biti dobar izbor za one koji inače ne vole špinat te traže način kako ga uklopiti uz druge namirnice.

-3 -Palačinke sa špinatom – Možete napraviti palačinke sa špinatom, ali i fritaju. Oboje je jednako ukusno, jednostavno i brzo.

-4- Prevrte sa špinatom – Slično palačinkama, samo još brža i jednostavnija verzija.

-5- Umak od špinata – Ovaj umak odličan je prilog raznim mesnim jelima, ali ide i uz pire krumpir i još neka jela od povrća.

-6- Juha od špinata – Zdrava juha za sve ljubitelje krem juha.

-7- Salata od špinata – Iako manje poznato špinat se može jesti bez kuhanja na salatu.

-8- Janjetina sa špinatom – Ovo jelo je jednostavno je za pripremu, a može se poslužiti i za najsvečaniji ručak.

-9- Lazanje sa špinatom – ako ste ljubitelj lazanja, onda morate probati lazanje sa špinatom.

-10- Som sa špinatom – Ovo jelo iz pećnice lagano je za pripremu, a neizmjerno slasno i odlično izgleda posluženo.

Špinat se može konzumirati kao salata, možete od njega napraviti umak, prilog, te može biti dio glavnog obroka. Izvor je veliki, namirnica odlična, te nema razloga da špinat ne bude češće na vašem stolu.


Komentari

Odgovori

*