3 ideje za brzi ručak za djecu

3 ideje za brzi ručak za djecu

Dječji ukus (i okus) s onim što roditelji i struka smatraju da dijete treba jesti često je vrlo teško uskladiti, ali nije nemoguće. Raznolike namirnice i neobične kombinacije čine da jela ostanu zanimljiva i ukusna, a istovremeno uravnotežena sadržavajući sve potrebne nutrijente. Kod odabira vrste jela za dječji obrok možete se voditi idejom da pola tanjura trebate ispuniti raznobojnim povrćem ili voćem (ovisno o obroku), a drugu polovicu podijeliti između cjelovitih žitarica i zdravih proteina. Što je u tanjuru više povrća i što je ono raznobojnije to je bolje. Kod osmišljavanje međuobroka također se trebate voditi jednakom idejom. Za međuobroke umjesto peciva i tijesta birajte što raznolikije voće, sjemenke orašaste plodove… Težite tome da hrana na vašem stolu bude što svježija i što manje procesuirana. Nikad nije lako kuhati od svježih i cjelovitih namirnica jer to zahtijeva više vremena, ali je značajno nutricionistički bogatije. Umjesto bijele riže odaberite integralnu, jednako tako i kruh i tjesteninu. Kada radite pizzu, palačinke ili peciva kombinirajte različita brašna. Vjerojatno ćete se iznenaditi kao malo istražite koliko zdravijih vrsta brašna postoji od bijelog.

Ideje za zdrave, a brze i djeci privlačne obroke

-1- Quiche s tikvicama

Pomiješati naribanu tikvicu, poriluk, 1 jaje, 1 jogurt, dvi žlice (integralnog) brašna i 3 žlice griza. Istresti u pleh i peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

-2- Zelena tjestenina.

Na maslacu pirjati malo špinata koji ste prethodno ofurili. Dodati vode i malo sira ili vrhnja. Pomiješati sa skuhanom tjesteninom. Odaberite zdrave verzije tjestenine od cjelovitih žitarica.

-3- Vafli od povrća

Pomiješati sjeckano ili blendano povrće, jedno jaje, žlica ulja i ribani sir. Malo posoliti i začiniti.  Dodati brašna da smjesa bude gustoće kao za vafle i peći u pekaču za vafle. Možete eksperimentirati s vrstama brašna i tako dobivati različite teksture i okuse.

Još ideja za brzi ručak potražite ispod 

Općenito trebate se usredotočiti na tip ugljikohidrata koji djeca jedu jer djeca jedu jako puno ugljikohidrata, pa što imaju zdravije opcije servirane, te će općenito imati zdraviju prehranu. Voće, cjelovite žitarice, sjemenke i grašasti proizvodi mnogo su zdravije opcija od bijelog brašna ili kruha i peciva od njega.

Dječja prehrana ne bi treba uključivati slatke sokove, slatkiše ili junk hranu. Ništa od navedenog nije zdravo i djeci treba ponuditi tek povremeno, ako ikad. Osim toga s djecom treba razgovarati i objašnjavati im svakodnevno zbog čega je važno hraniti se zdravo te koja je razlika između zdrave i nezdrave prehrane.

Doručak je najvažniji obrok za djecu

Za djecu je doručak najvažniji obrok u danu. Istraživanja su pokazala da djeca koja jedu zdrav doručak općenito imaju bolje zdravstveno stanje, aktivnija su i imaju tjelesnu težinu u okviru zdravijih granica. Zbog toga je jako važno djeci stvoriti naviku zdravog doručka. Zdrav doručak je navika koja stvara zdrave temelje za cijeli život. Ujutro se tijelo puni za dan pred nama. Doručkom se razbuđuje metabolizam, te drugi procesi u tijelu koji omogućavaju tijelu da lakše hranu pretvara u energiju.

Planiranje dječjih obroka

Zdrava prehrana ključna je za zdrav rast i razvoj djece. Zdrave prehrambene navike u djetinjstvu znače zdrave prehramben navike u odrasloj dobi. Zdravi obroci smanjuju rizike razvoja mnogih bolesti, ali omogućavaju i da djeca više uživaju u životu provodeći aktivniji dan, te se bolje zabavljaju. Brzi ručak ili večeru kakvi su navedeni iznad ne možete uvijek prakticirati iako su zdravi. Ako imate djecu jako je bitno planirati obroke i u kuhinji imati zdrave namirnice. Napravite popis namirnica koje na mjesečnoj bazi trebate uvrstiti u prehranu i držite se popisa.

Nije lako ni odrasloj osobi koja je svjesna važnosti zdrave prehrane zdravo se hraniti, a kamoli nagovoriti djecu da jedu zdrave opcije, ali roditelj ne smije posustati jer alternative zdravoj prehrani nema. Svaki dan se valja iznova truditi i osmišljavati nove načine kako bi vaša djeca zadovoljila svoje dječje nutricionističke potrebe.


Komentari

Odgovori

*