29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Šampinjoni iz pećnice

Šampinjoni iz pećnice su odličan i jednostavan način pripreme šampinjona. Mogu se raditi na razne načine, te s dodavanjem još povrća prema želji. Šampinjoni se mogu raditi zaista na različite načine, mnogi su recepti sa šampinjonima jednostavni. Ovaj recept sa šampinjonima je praktičan jer se radi u pećnici, te nakon pripreme ne zahtjeva puno angažmana, a može biti glavno jelo ili prilog. Šampinjoni u pećnici se mogu raditi s raznim povrćem, ali i s mesom. Ja ih često na ovakav način radim petkom kao posno jelo.
Šampinjoni iz pećnice

Šampinjoni iz pećnice

Šampinjoni iz pećnice su odličan i jednostavan način pripreme šampinjona. Mogu se raditi na razne načine, te s dodavanjem još povrća prema želji. Ovo su posni šampinjoni, te ih često radim petkom.

Šampinjoni se mogu raditi zaista na različite načine, mnogi su recepti sa šampinjonima jednostavni. Ovaj recept sa šampinjonima je praktičan jer se radi u pećnici, te nakon pripreme ne zahtjeva puno angažmana, a može biti glavno jelo ili prilog.

Šampinjoni s povrćem iz pećnice

Sastojci:

pola kg šampinjona
6 krumpira
2 mrkve
2 paprike
2 žličice mljevene crvene paprike
1 žličica soli
1 žličica vegete
papar, bijeli luk
malo ulja
100 ml vode

Priprema:

Šampinjone dobro oprati. Ako su manji ostaviti ih čitave, a ako su veći popoloviti ih.

Krumpir i mrkvu oguliti i narezati na manje komade. Papriku oprati i također izrezati.

U veću zdjelu staviti sve šampinjone i povrće, dodati začine i malo ulja, te dobro izmiješati. To se može napraviti i u tepsiji, ali je jednostavnije u zdjeli.

Može se koristiti tepsija s poklopcem. Bitno da je neka ipak malo dublja, a ako nema poklopac umjesto poklopca koristite aluminijsku foliju.

U tepsiju staviti malo ulja te u nju istresti sve sastojke. Količina će biti veća, no na kraju pečenja računajte da će biti manje od pola toga. Stoga se nemojte čuditi količini sastojaka. Dodajte i 100 ml vode (ili malo manje).

Poklopiti (ili staviti preko foliju) i staviti u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva.

Tako peći pola sata, izvaditi iz pećnice i sve promiješati.

Vratiti u pećnicu još 10 minuta. Potom otklopiti i pustiti još 5 do 10 minuta da se malo zapeče.

Na ovakav način povrće i šampinjoni će biti sočni, a na dnu će biti malo umaka.

Ako želite da je povrće jače zapečeno, i bez tekućine na dnu tada nakon pola sata povrće promiješajte, smanjite temperaturu na 200 stupnjeva te pecite još 20 minuta. Ovo će ovisiti i o tome koliko je ostalo povrće pustilo vode, a možete na početku dodati manju količinu vode.

Šampinjoni u pećnici se mogu raditi s raznim povrćem, ali i s mesom. Ja ih često na ovakav način radim petkom kao posno jelo.

Ovako pripremljeni šampinjoni mogu biti prilog mesu, ali i glavni obrok. Često kada pirjam šampinjone, oni sami nisu dovoljni, dok na ovaj način s obzirom da je više različitog povrća unutra, obrok je kompletniji.

Vrijeme pečenja: oko 45 minuta

Šampinjoni s mesom iz pećnice

Recept je sličan ovom iznad, samo se može smanjiti količina ostalog povrća, ali ni ne mora samo je dovoljno dodati još i meso.

Izbor mesa može biti različit, dobro će carsko meso, vrat… Carsko meso ima masnoća koja će se dobro stopiti s ostatkom povrća i šampinjona, te je zbog toga dobar izbor.

Sastojci

  • 500 grama šampinjona
  • 300 grama carskog mesa (ili bilo kojeg drugog po izboru)
  • 6 krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 parike
  • 1 luk

Priprema

Šampinjone oprati i ako su manji ostaviti čitave. Ako su veći možete ih narezati, ali i ostavite čitave. Ja ih ne sjeckam puno, nego ili ostavim čitave ili samo jednom prerežem. Veličini šampinjona prilagodite i veličini na koju režete krumpire, kako bi se sve skupa ravnomjerno i istovremeno ispeklo. S obzirom da i mesu treba vrijeme da se ispeče, bolje je sve ostaviti u većim komadima. Dakle, šampinjone čitave ili na pola, krumpire ako su srednje veličine rezati na četvrtine, a ako su veći na manje komade.

Oguliti krumpir i mrkvu, narezati na komade. Oprati papriku i luk.

Sve skupa pomiješati u većoj zdjeli, te dodati malo ulja i začine.

Staviti u tepsiju malo ulja, staviti povrće i meso u tepsiju, dodati malo vode, te poklopiti tepsiju ili pokriti folijom.

Količina će se tijekom pečenja smanjiti, te kad bude gotovo, it će manje od pola trenutne količine.

Staviti u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva.

Peći poklopljeno pola sata, izvaditi vani, sve dobro promiješati, vratiti u pećnicu još 10 minuta poklopljeno, te još 10 minuta peći otklopljeno.

Vrijeme pečenja: 50 minuta