26. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Topla čokolada – jednostavan, a odličan recept

Topla čokolada je napitak u kojem se može uživati tijekom cijele godine, ali ga se više veže uz zimu i hladnije vrijeme. Napitak je kremast, gust, može poslužiti umjesto deserta. Postoje brojne varijante ovog napitka, no, u osnovi su svi slični s manjim varijacijama u sastojcima.
Topla čokolada

Topla čokolada – jednostavan, a odličan recept

Topla ili vruća čokolada je napitak u kojem se može uživati tijekom cijele godine, ali ga se više veže uz zimu i hladnije vrijeme. Netko je zove topla čokolada, netko vruća čokolada, no predlažem da se ne servira baš vruća.

Napitak je kremast, gust, može poslužiti umjesto deserta. Postoje brojne varijante ovog napitka, no, u osnovi su svi slični s manjim varijacijama u sastojcima.

Ispod su recepti za nekoliko varijanti tople čokolade:

  • klasični jednostavni recept za toplu čokoladu
  • recept za toplu čokoladu s kavu
  • recept za bijelu toplu čokoladu

Po meni ne postoji jedna najbolja vruća čokolada, nego mi je najbolja vruća čokolada ona za koju sam u tom trenutku raspoložena.

Kako se radi topla čokolada?

Najjednostavniji je klasični recept za toplu čokoladu

Sastojci za dvije čaše:
1 žlica kakaa
100 grama tamne čokolade
400 ml mlijeka
1 žličica šećera
100 ml vode
20 grama kukuruznog škroba (gustina)
Za dekoriranje

  • šlag
  • mljeveni bademi ili orasi

U manji lonac staviti vodu i dodati gustin te dobro izmiješati kako ne bi bilo grudica. Dodati čokoladu izlomljenu na manje komadiće, šećer, kakao, te zagrijavati. Miješajte, najbolje cijelo vrijeme, dok se sve ne otopi i ujednači. Kada prokuha i sve je ujednačeno dodati mlijeko. Sve dobro promiješati i zagrijati dobro, ali ne treba prokuhati. Najbolje i najjednostavnije je miješati je pjenjačom, ali može se i običnom žlicom.

Ako topljenje čokolade ide sporo, kako se ne bi zalijepila za dno, skinite sa štednjaka, nastavite lagano miješati dok se čokolada ne otopi. Ona će se lagano otopiti i sve spojiti u jednoličnu smjesu.

Skinuti sa štednjaka, te sipati u šalice (otporne na toplinu). Dekorirati šlagom i mljevenim bademima ili orasima.

Topla čokolada s kavom

Kada niste sigurni da li ste za kavu ili toplu čokoladu odličan izbor je topla čokolada s kavom.

Sastojci za dvije čaše:
1 žlica kakaa
100 grama tamne čokolade
2 žličice instant kave ili pola šalice crne kave
1 žličica šećera
100 ml vode
20 grama kukuruznog škroba (gustina)
400 ml mlijeka
Za dekoriranje

  • šlag
  • mljeveni bademi ili orasi

Priprema:

U receptu se može koristiti instant kava, te dodati dvije žličice u smjesu ili se prvo napravi turska kava, te se dolije po želji (oko pola šalice ili šalicu) u smjesu.

Vodu, šećer i kukuruzni škrob staviti u manji lonac, dobro promiješati da se ujednači. Dodati ostale sastojke (kakao, čokoladu, kavu) te lagano zagrijavati. Miješati kako bi se sastojci ujednačili i brže otopila čokolada.

Na kratko skinuti sa štednjaka kada je već sve vrelo, ako se čokolada nije otopila, te miješati da se čokolada otopi. Na taj način se neće zalijepiti za dno nego samo otopiti u vrućoj smjesi.

Vratiti na štednjak, kratko prokuhati i dodati mlijeko. Ostaviti na štednjaku, te skinuti prije nego prokuha.

Poslužiti u čašama otpornim na toplinu ili u šalicama.

Dekorirati šlagom.

Bijela vruća čokolada

Sastojci:

100 grama bijele čokolade za kuhanje
1 žličica šećera
100 ml vode
20 grama kukuruznog škroba (gustina)
400 ml mlijeka
šlag za dekoriranje

Priprema bijele vruće čokolade:

Budući da je bijela čokolada specifična te se se topi od tamne čokolade, s njom treba biti pažljiviji. No, postupak je isti kao u prethodnim receptima.

U vodu dodati škrob, te promiješati. Dodati ostale sastojke, staviti na štednjak i lagano miješati dok se smjesa zagrijava. Kada je smjesa vruća, skinuti sa štednjaka i nastaviti miješati dok se čokolada ne otopi potpuno i stvori ujednačenu smjesu. Vratiti na štednjak da prokuha. Dodati mlijeko te zagrijati da bude vruće.

Sipati u šalice, dekorirati šlagom.

U bijelu toplu čokoladu kod kuhanja može se dodati malo mente, koja se dobro slaže s bijelom čokoladom, te joj daje poseban okus.

Topla čokolada
Topla čokolada

Vezano: