20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Grah varivo – odličan starinski recept za grah

Grah navečer oprati, te u njega dosuti hladne vode. Vode treba biti nekoliko centimetara iznad površine graha, budući da će grah nabubrit. Ostaviti preko noći grah u hladnoj vodi. Grah varivo po ovom receptu je kod mene čest izbor petkom kada se rade posna jela te se kod nas ovaj recept zvao i posni grah.
Grah varivo – odličan starinski recept za grah

Grah varivo – odličan starinski recept za grah

Sastojci:
pola kilograma graha
2 mrkve
1 glavica luka
1 peršin
bijelog luka (3 – 4 češnja)
papar
sol (1 žlica)
crvena paprika (1žličica)
lovorov list
masnoće (nekoliko žlica ulja)

  • gustin ili žlica oštrog brašna (može i glatko ali je obično bolje)

Priprema:

– Grah navečer oprati, te u njega dosuti hladne vode. Vode treba biti nekoliko centimetara iznad površine graha, budući da će grah nabubrit. Ostaviti preko noći grah u hladnoj vodi.

Ostavljanje graha preko noći u hladnoj vodi omogućuje da se grah sutradan kraće kuha.

Iscijediti vodu, staviti u lonac, dodati hladnu vodu, uključiti štednjak i kada prokuha smanjiti da kuha nekih 5 minuta.

– Ako grah niste stavili preko noći u hladnu vodu, tada grah isprati, staviti u lonac s hladnom te staviti na štednjak da se prokuha 15 minuta.

Dok se kruh kratko kuha pripremite povrće, očistiti i narezati na komade kakve želite. Mrkva se može kuhati čitava ili na kolutiće, ovisno o preferencijama, te veličini mrkve.

Bez obzira da li radili na prvi ili drugi način, nakon što se grah kratko prokuhao (5 do 15 minuta) procijediti vodu.

U drugi lonac (u kojem će se kuhati varivo) staviti na dno ulje (ili masnoću) dodati nasjeckano povrće, začine, te procijeđeni grah. Na to naliti vode, oko 2 litre vode, odnosno nekih 5-6 cm voda treba biti iznad površine graha.

Kada grah prokuha smanjiti i nastaviti kuhati.

Vrijeme kuhanja:

  • 2 sata – ako se grah namakao preko noći
  • 3 sata – ako se grah nije namakao

Pred kraj kuhanja može se dodati zaprška grahu ili dodati žlicu gustina odnosno oštrog brašna kako bi grah bio malo gušći. No, ni ne mora, nego se grah može još malo kuhati kako bi postigao željenu gustoću.

U svakom slučaju pred kraj kuhanja izvaditi i zgnječiti zrno graha da bi se vidjelo da li je grah kuhan. Ako je još tvrd, nastavite ga još kuhati. Vrijeme kuhanja je teško definirati budući da ne ovisi samo o vrsti graha nego i konkretnoj berbi graha.

Upravo iz tog razloga ja ga često namočim preko noći, tj. ostavim u hladnoj vodi preko noći kako bi nabubrio, te sam tako sigurnija da će brže skuhati sutradan.

Grah varivo je osnovna verzija kuhanja graha koja se jednostavno može prilagoditi željama i preferencijama. Može se raditi i sa suhim ili svježim mesom, s krumpirima, ili u varijantama sa zaprškom ili bez. Više: Zaprška za grah – Recepti

Grah varivo po ovom receptu je kod mene čest izbor petkom kada se rade posna jela te se kod nas ovaj recept zvao i posni grah.

Što dodati u grah varivo?

Grah varivo je prilagodljivo jelo koje se može raditi na različite načine i s različitim sastojcima.

U osnovnu verziju kuhanog graha kao variva može se dodati meso. Meso kao sastojak je uobičajeno bilo da se radi o varivu sa svježim mesom ili grah varivu sa suhim mesom.

Grah – sa suhim rebrima – Recepti (covermagazin.com)

Grah varivo s mesom – Recepti (covermagazin.com)

U skuhani suhi grah se može dodati tjestenina, tarana, kao povrće se na početku može dodati repa, umjesto mrke ili uz mrkvu, ako slučajno imate repu…

Sitna zrna kukuruza šećerca se također mogu dodati u grah sa suhim rebrima. Ako se radi o već kuhanom kukuruzu tada se on dodaje kasnije, ali može se dodati i odmah na početku kuhanja.

Grah varivo se može skuhati dan unaprijed i čuvati na hladnom ili u frižideru. Naše bake su govorile da se grah može čuvati i po nekoliko dana. Isto tako, varivo od graha se može zamrznuti te ga koristiti kada treba neki relativno brz obrok ili kada ne želimo kuhati.

Grah s tjesteninom

Varivo graha s tjesteninom se radi na sličan način kao osnovni recept.

Pred kraj kuhanja se dodaje tjestenina, ovisno o tome koliko je treba kuhati tjestenina koju želite dodati. S obzirom da se tjestenina kuha 5 do 10 minuta, ona se može dodati kada je već grah gotov (prema gore navedenom receptu) te se doda tjestenina i kuha još koliko je potrebno da se skuha tjestenina.

Dodavanje tjestenine i drugog povrća dodaje hranjivosti grah varivu, što je također bio dobar izbor kada se radio posni grah. Na taj način se dobije raznovrsnije varivo. Osim toga na taj način se grah može raditi češće, ali s varijacijama da ne bude uvijek istog okusa.

Grah s repom

Grah s repom se radi na isti način kao osnovni recept graha, samo se u sastojke dodaje repa.

Repa se u grah varivo može dodati umjesto mrkve ili zajedno s mrkvom te na isti način se dodaje kao mrkva.

U receptu za grah varivo nema ostalo razlike.

Recept poslala: K

Grah varivo – odličan starinski recept za grah
Grah varivo – odličan starinski recept za grah
Grah varivo – odličan starinski recept za grah
Crveni grah kuhan po ovom receptu

Vezano: