25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Sirup od limuna

Skuhajte sirup od šećera i vode, neka vrije 5 minuta. Dobro operite limune, osušite i na tanko ogulite nožem. Korice stavite u sirup i kuhajte 15 minuta.

Sirup od limuna


Sastojci
:

5 limuna
1,5 kg šećera
1,5 l vode,
40 g limunske kiseline

Priprema:

Skuhajte sirup od šećera i vode, neka vrije 5 minuta. Ukoliko imate više limuna i želite u konačnici dobiti više sirupa, povećajte u pravilnim omjerima količinu vode, šećera i ostalih namirnica.

Dobro operite limune, osušite i na tanko ogulite nožem. Korice stavite u sirup i kuhajte 15 minuta. Važno je da koristite limune koji su domaći ili oni na kojima je navedeno da imaju jestivu koricu. Obratite li pažnju i čitate etikete, vidjet ćete kako na mnogim piše kako kora limuna nije jestiva jer su limuni tretirani određenim sredstvima koja su štetna po ljude.

Dodajte sok iscijeđenih limuna i limunsku kiselinu te odmah maknite s vatre. Važno je brzo maknuti s vatre dobiveni sirup jer ćete dužim zadržavanjem i kuhanjem na visokoj temperaturi izgubiti sve vrijedne sastojke, ali i na jačini okusa.


Sok procijedite, napunite boce i dok su još vruće zatvorite.

Ukoliko pravite veću količinu sirupa, te ćete ga čuvati duže vrijeme, važno je da boce budu sterilne. Nakon što zatvorite boce, okrenite ih na 5 minuta naopačke (na čep), a zatim ponovno uspravite.

Sirup od limuna odličan je način da sačuvate višak limuna ukoliko imate vlastiti limun, ali možete ga praviti i namjerno od kupovnog limuna jer je stvarno korisna namirnica za kuhinju te ima raznoliku mogućnost uporabe.

Sirup od limuna, slatki sirup napravljen ukuhavanjem šećera s dodatkom limunove kore i soka od limuna jedna je od korisnijih stvari koje možete napraviti u vlastitom domu, bilo da imate malu ili veliku kuhinju. Za razliku od nekih drugih recepata za sirupe ili zimnicu, ovaj je jednostavan, te se može pripremati i u stanu u vrlo maloj kuhinji. Još jedna velika dobra strana je što je priprema po receptu “čista”, te nećete zaprljati kuhinju ništa više nego da pravite običnu limunadu. Sirup od limuna lako je pripremiti, a priprema se od vrlo jednostavnih sastojaka, a može se koristiti uz gotovo sve. Za pravljenje soka, što je najjednostavnija priprema, do zaslađivanja čaja i dodavanja arome raznim jelima. Koktelima i desertima dati će dobar okus jer je sirup od limuna istovremeno i sladak i kiseo.

Ako koristite čiste boce, i pravilno ih zatvorite, te skladište na hladnom i mračnom mjestu može trajati jako dugo. Zbog toga je jedan od važnijih koraka pripreme i pohrane sirupa od limuna korištenje steriliziranih boca. Boce ćete sterilizirati tako da ih prije uporabe operete, te stavite u pećnicu na 100 stupnjeva 15 minuta. Popularan način sterilizacije je i da kuhate u ključaloj vodi 15 minuta. Vjerojatno ćete odabrati onaj koji je vama lakši i jednostavniji. Sirup od limuna nije potrebno zaleđivati, te će biti dovoljno čuvati ga na hladnom mjestu gdje obično čuvate zimnicu.

Upotreba sirupa od limuna

Sirup od limuna možete upotrijebiti za navlaživanje biskvita za torte i kolače prije stavljanja kreme. Posebno je kupovne gotove kore potrebno dobro navlažiti prije uporabe, a sirup od limuna dati će nevjerojatno dobru aromu.
Sirup od limuna možete upotrijebiti uz bilo koji koktel. Možete ga koristiti u koktelima u kojima se navodi da se dodaje sirup od limuna ili u koktelima gdje se navodi kao sastojak samo sirup.
Sirup od limuna možete koristiti za pripremu limunade, kada nemate svježi limun pri ruci.
Sirup od limuna možete koristiti kao nadjev za palačinke ili američke palačinke. Jednako tako možete ga koristiti kao nadjev za vafle ili slatki tost.
Sirup od limuna možete koristiti i kao zaslađivač u smoothijima ili kod pripreme pahuljica za doručak.
Sirup od limuna izvrstan je poklon. U novije vrijeme se jako populariziralo poklanjanje domaćih proizvoda, pa je ovo izvrstan poklon ukoliko idete nekome u goste za blagdane.