20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Zaprška za grah

Kod kuhanja graha zapršku dodajete kada je grah skoro gotov. Dok se grah još kuha...

Zaprška za grah

Kod kuhanja graha zapršku dodajete kada je grah skoro gotov. Dok se grah još kuha, bez isključivanja graha pripremite zapršku. Kada dodate zapršku u grah, nastavite ga kuhati još desetak minuta.

Zapršku za grah možete kombinirati s različitim receptima za pripremu graha. One neće bitno promijeniti okus jela, ali ga mogu malo prilagoditi vašim željama.

Zaprška za grah – varijanta 1: Starinska verzija

U tavu ili mali lonac stavit masnoće 2-3 žlice da se malo zagrije. Dodat žlicu brašna i lagano miješajući pržiti da dobije zlatnožutu boju. Dodati žličicu paprike i žličicu vegete, promiješat i dodati u grah.

Zaprška za grah – varijanta 2:  Zdrava zaprška za grah bez zaprške

Izvadite iz kuhanog graha jednu šalicu graha i malo vode u kojoj se kuhao, te izblendajte. Dodajte čajnu žličicu crvene mljevene paprike. Vratite u posudu i pustite da još malo zajedno kuha.

Zaprška za grah – varijanta 3: Zdrava zaprška za grah od krumpira

Kada stavite grah kuhati ubacite unutra i jedan veći oguljeni krumpir. Kada je grah kuhan izvadite krumpir i zgnječite ga blenderom. Dodajte još žlicu sos rajčice (koncentrata rajčice). Vratite u grah i pustite da još malo zajedno kuha.

Zaprška za grah – varijanta 4: Hladna zaprška za grah

1dec hladne vode, 1 žlica gustina ili oštrog brašna, 1 žličica paprike,1 žličica vegete.

Sve dobro izmiješat i ulit u ključali grah ili drugo varivo. Dodati soli po ukusu.

Zaprška za grah – varijanta 5

Na masnoću ili ulje dodati žlicu oštrog brašna, pržiti dok ne dobije žućkastu biju. Dodati crvene paprike, soli, vegete te žlicu sos paradajza / koncentrata od rajčice. Dodati malo tekućine iz graha kako bi se sve sjedinilo i postalo rjeđe. Kad zaprška postane ujednačena dodati je u grah.

Pročitajte i:

Kuhani grah s mesom

Mladi grah s kobasicama

Grah varivo sa suhim rebrima (suhim mesom)

Kako podgrijati grah da izgleda friško pripremljen