Zaprška za grah

Zaprška za grah

Kod kuhanja graha zapršku dodajete kada je grah skoro gotov. Dok se grah još kuha, bez isključivanja graha pripremite zapršku. Kada dodate zapršku u grah, nastavite ga kuhati još desetak minuta.

Zapršku za grah možete kombinirati s različitim receptima za pripremu graha. One neće bitno promijeniti okus jela, ali ga mogu malo prilagoditi vašim željama.

Zaprška za grah – varijanta 1: Starinska verzija

U tavu ili mali lonac stavit masnoće 2-3 žlice da se malo zagrije. Dodat žlicu brašna i lagano miješajući pržiti da dobije zlatnožutu boju. Dodati žličicu paprike i žličicu vegete, promiješat i dodati u grah.

Zaprška za grah – varijanta 2:  Zdrava zaprška za grah bez zaprške

Izvadite iz kuhanog graha jednu šalicu graha i malo vode u kojoj se kuhao, te izblendajte. Dodajte čajnu žličicu crvene mljevene paprike. Vratite u posudu i pustite da još malo zajedno kuha.

Zaprška za grah – varijanta 3: Zdrava zaprška za grah od krumpira

Kada stavite grah kuhati ubacite unutra i jedan veći oguljeni krumpir. Kada je grah kuhan izvadite krumpir i zgnječite ga blenderom. Dodajte još žlicu sos rajčice (koncentrata rajčice). Vratite u grah i pustite da još malo zajedno kuha.

Zaprška za grah – varijanta 4: Hladna zaprška za grah

1dec hladne vode, 1 žlica gustina ili oštrog brašna, 1 žličica paprike,1 žličica vegete.

Sve dobro izmiješat i ulit u ključali grah ili drugo varivo. Dodati soli po ukusu.

Zaprška za grah – varijanta 5

Na masnoću ili ulje dodati žlicu oštrog brašna, pržiti dok ne dobije žućkastu biju. Dodati crvene paprike, soli, vegete te žlicu sos paradajza / koncentrata od rajčice. Dodati malo tekućine iz graha kako bi se sve sjedinilo i postalo rjeđe. Kad zaprška postane ujednačena dodati je u grah.

Pročitajte i:

Kuhani grah s mesom

Mladi grah s kobasicama

Grah varivo sa suhim rebrima (suhim mesom)

Kako podgrijati grah da izgleda friško pripremljen


Komentari

Odgovori

*