Brza ruska salata sa smrznutim povrćem iz vrećice

Brza ruska salata sa smrznutim povrćem iz vrećice

Svi znamo da ruska salata pravljena s povrćem iz vrećice neće biti ukusna baš kao i ruska salata sa svježim ručno sjeckanim povrćem, ali onda možemo ići i dalje u krajnost, je li ruska salata s povrćem kupljenim u supermarketima manje ukusna od salata s povrćem s placa, a još manje ukusna u odnosu na rusku saltu pripremljenu s domaćim povrćem uzgojenim u vlastitom vrtu. Da li je ruska salata s kupovnom majonezom, drugačijeg okusa u odnosu na salatu s domaćom majonezom. I sve tako dalje… Bilo kako bilo, moderna i užurbana vremena nose nove navike, nove načine kuhanja i nove pristupe tradicionalnim jelima. Ispod je recept za rusku salatu s kupljenim smrznutim povrćem iz vrećice i kupovnom majonezom.

Sastojci

1 kg smrznutog miksa povrća za francusku salatu
1/2 tegle kiselih krastavaca
5 jaja
1 tegla majoneze (salatne ili delikatesne po osobnim preferencijama)
100 g šunke
sol, papar
opcionalno (2 žlice soka od limuna, 1 žlica senfa)

Priprema:
U veliki lonac staviti kuhati smrznuto povrće. Prvo zagrijte vodu, a zatim u vrelu vodu dodajte , malo soli, a na kraju i povrće. Ukoliko stavite odmah povrće i sol, proces dovođenja vode do točke vrenja će biti mnogo sporiji. Pustite da se kuha pola sata uz lagano vrijuckanje.

U međuvremenu skuhajte jaja tako da budu tvrdo kuhana. Kada su jaja kuhana stavite ih u hladnu vodu da se prije ohlade.

Nasjeckajte šunku, krastavce i jaja na komade veličine kao što je sjeckano povrće koje se kuha.

Kada se skuhalo povrće, procijedite ga i pustite ga da se ohladi. Možete povrće zaliti hladnom vodom kako bi ubrzali proces hlađenja, ako vam salata treba čim prije, ali okus će biti bolji, ako ga samo stavite na hladno mjesto i pričekate da se ohladi.

Na kraju, kada su svi sastojci hladni, dobro ih pomiješajte i stavite u staklene zdjele s poklopcem. Čuvajte u hladnjaku do uporabe.

Napomena: na vrećici miksa za salatu uvijek piše kraće vrijeme kuhanja, međutim nekako grašak i mrkva uvijek ostanu po mome ukusu nedokuhani, te pokvare osjet ruske salate koja bi trebala biti u osnovi kremasta, s kiselim krastavcima koji čine preokret u osjetu. Kuhate li povrće samo tri ili pet minuta po receptu na vrećici, alata će uspjeti, ali neće biti sjedinjena na pravi način.

Trik uspjeha ruske salate je u odabiru prave majoneze i pravom načinu kuhanja krumpira. Kod majoneze je najbitnije da je kvalitetna, a kod krumpira da se kuha u ljusci, ohladi, oguli a zatim ručno reže na komadiće. Budući da u ovom načinu pripreme s povrćem iz vrećice na to kako se kuha krumpir ne možete utjecati, jako je bitno odabrati kvalitetnu majonezu.

O ruskoj salati postoji nebrojene mnogo debata i svatko misli da je njegov recept pravi, te da on točno zna pravu razliku između francuske, ruske i Oliverove salate. U osnovi sve su ove salate jedno te isto, te potječu od istog kuhara, francuskog kuhara imena Oliver, koji je prvi pripremao tu salatu u restoranu u Rusiji. Međutim, kod nas se uvriježilo pravilo da se ruska salta naziva salata u koju se dodajte šunka ili neko drugo meso, a da je francuska salata u osnovi ta ista salata, ali bez šunke. U svakom slučaju, bilo ruska ili francuska može se reći da je ovo najpoznatija blagdanska salata i neizostavan dio svakog blagdanskog stola, budući da je odličan prilog uz svako pečenje. A čini se kako je ruska salata sa smrznutim povrćem budućnost blagdanske kuhinje. Za razliku od klasične ruske salate za koju vam treba gotovo cijeli dan kuhanja i križanja povrća i drugih sastojaka, ova je gotova u manje u sat vremena, kada se uključi u vrijeme pripreme i vrijeme potrebno da bi se kuhani sastojci ohladili, te je već za sat vremena možete staviti na stol.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*