23. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

3 jednostavna, a preukusna mesna jela za Uskrs

Oni koji su zaposleni jednostavno ne stignu pripremati komplicirana uskrsna jela, bez obzira što vole kuhati i fino jesti...

3 jednostavna, a preukusna mesna jela za uskrsni stol

Oni koji su zaposleni jednostavno ne stignu pripremati komplicirana uskrsna jela, bez obzira što vole kuhati i fino jesti, ali to ne znači da im uskrsni stol i jela na njemu ne trebaju biti super ukusna.

Ispod su recepti za blagdansku janjetinu, šunku i piletinu, ovisno o vašim preferencijama i željama, te prigodni recept s jajima.

1.

Pirjana piletina

Zagrijati malo ulja u loncu (veličine ovisno o mesu, da meso dođe skoro do sredine lonca)…

2.

Janjetina u pećnici

Podijeliti janjeće meso u 3 komada…

3.

Klazirana rolana šunka

Kod pripreme šunke gotovo da ne možete pogriješiti. Ovo je jedan od recepata koji će izvući ono najbolje iz nje…

Dodatak ili prilog bilo kojem mesnom jelu 

Panirana jaja

Pet tvrdo kuhanih jaja oljuštimo i narežemo na deblje ploške.

Uskrsna jela

U našoj kulturi običaj je da se za uskrsna jela bira neko mesno jelo uz priloge. Prvi izbor uglavnom je janjetina, a ako niste ljubitelj janjetine vjerojatno ćete se odlučiti za puretinu ili piletinu, šunku ili neki drugi komad svinjetine.

Ako se pitate zbog čega je janjetina popularno uskrsno jelo, prva ideja bila bi da se janjetina bira kao omiljeno uskrsno mesno jelo jer je tada sezona janjetine, međutim, odavno se meso ne jede sezonski, a vrlo rijetko uspijemo nabaviti i lokalnu janjetinu. Više se radi o tradiciji i preferencijama.

Janjetina je popularno uskrsno jelo jer se veže uz Bibliju i Stari zavjet. Janje simbolizira žrtvu, a osim biblijske simbolike, u mediteranskim zemljama janje je oduvijek simbol nevinosti, iskrenosti i plodnosti. Zbog toga janjetina na Uskrsnom stolu simbolizira sve ono što simbolizira i sam Uskrs, plodnost, čistoću i ljepotu.

Za kršćane je konzumiranje janjetine na Uskrs svojevrsno obilježavanje Uskrsa i simbolično, a ne puka priprema ukusnog mesnog jela. Tradicija pripreme janjetine očuvala se sve do danas, a uključuje raznolike ukusne recepte mesnih jela od janjetine. Iznad je navedena janjetina u pećnici, iako je u našoj tradiciji jako popularno i janje na ražnju.

Mesna jela za Uskrs

Nevezano uz tradiciju janjetine kao uskrsnog jela janjetina na Uskrs je izvrsna prilika, vjerojatno i rijetka prilika, da jedemo meso top kvalitete. Zapravo je to luksuz koji sebi možemo priuštiti nekoliko puta godišnje, pa je Uskrs odlična prilika za to.

Drugi odabir onih kojima janjetina nije privlačna ili dostupna u to doba godine je priprema šunke. Za razliku od janjetine, svinjetina, odnosno šunka nema tradicijsku vrijednost. Ona se jednostavno pripremala za Uskrs, jer je tada bila dostupna. Obično se pred kraj jeseni, svinjetina u našim krajevima soli i stavljala na sušenje, kako bi se meso moglo jesti u razdoblju kada nije njegova prirodna sezona, kroz zimu i rano proljeće. Veliki komad šunke, komad je mesa koji se sporo suši, te je vrijeme za konzumaciju baš oko Uskrsa, a izvrsna prigoda je baš na sam Uskrs.

Piletina i puretina nemaju izravnu simboliku i povezanost s Uskrsom kao meso, ali imaju kroz jaja. Jaja su jedan od osnovnih simbola Uskrsa, a pa nije rijetko vidjeti kako su pilići, pa čak i kokoši postali nešto što se povezuje s uskrsom i uskrsnim jelima.

Jednostavna uskrsna jela

Postoji nepisana tradicija prema kojoj su muškarci pripremali glavno jelo za Uskrsne blagdane, a žene poslastice i uređivale dom. Tako su tradicionalno u većini naših obitelji muškarci pripremali janjetinu ili svinjetinu na ražnju izvan kuće, ili se kuhala šunka koja je već predgotovljena, kako bi žene bile manje opterećene spremanjem glavnog jela i mogle se posvetiti detaljima i pripremi ostalog potrebnog za Uskrs.

U današnje vrijeme priprema jela na ražnju postala je rijetkost, ali se sačuvala tradicija spremanja ukusnih, ali jednostavnih jela za Uskrs. Tako se obično traže recepti iz pećnice, kuha šunka ili druga mesna jela koja se na početku začine, a zatim praktički samo peku bez potrebe za dolijevanjem, nadziranjem ili miješanjem. Iako se prave sarme i variva ili na primjer lazanje gdje se puno sjecka, postupno iskuhava i dodaju namirnice, to nisu tradicionalna Uskrsna jela. Tradicionalna Uskrsna jela uvijek se jednostavno pripremaju od bogatih i luksuznih sastojaka.