20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Uskrsna košara – Što se nosi na blagoslov hrane – posvećenje za Uskrs

Blagovanjem blagoslovljenog jela, obično doručka, na dostojanstven način se završava korizmeni post i odricanje, te blagoslivlja svojevrsni novi početak, gdje smo kroz korizmu odbacili loše navike i postali bolja osoba.

Uskrsna košara – Što se nosi na blagoslov hrane – posvećenje za Uskrs

Uskrsni je običaj da se hrana nosi na Uskrs ili Veliku subotu u crkvu na blagoslov, odnosno posvećenje. Običaj je poznat od davnina, čak od 7. stoljeća. Takav običaj odobren je i od strane Pape već u 9. stoljeću.

Blagovanjem blagoslovljenog jela, obično doručka, na dostojanstven način se završava korizmeni post i odricanje, te blagoslivlja svojevrsni novi početak, gdje smo kroz korizmu odbacili loše navike i postali bolja osoba.

Što se nosi u uskrsnoj košari (posvećenju)

Ne postoje definirana od strane crkve pravila što se nosi na blagoslov jela i hrane na Uskrs, te se ono što ćemo ponijeti bira proizvoljno, ali u skladu s običajima i tradicijom kraja u kojem živimo. Obično se nosi ono što se tradicionalno smatra doručkom u nekom kraju, uz neke univerzalne namirnice. Danas su se običaji i tradicije različitih krajeva izmiješali, pa što god od navedenog donesete na blagoslov hrane je dobrodošlo, s naglaskom da donesete koliko možete pojesti na uskrsni doručak (eventualno ostatke tijekom ostalih obroka na Uskrs) kako se blagoslovljena hrana ne bi bacala.

KRUH

Svaki kraj ima svoj običaj i način pečenja uskrsnih pogača, a zajedničko im je da su to kruhovi ili peciva lijepe boje, oblika i najčešće zahtjevne pripreme. Tako se na posvećenje nosi beskvasni kruh, slatki kruh, pletenica, sirnica, pinca, vrtanj, pogača, buktenica, zbornjak, svećenica ili bilo koje drugo pecivo ili kolač. Ako su se pravile pogače ili kruhovi s jednostavnijim sastojcima, oni bi se ukrašavali, kako bi simbolizirali blagostanje i sreću. Neki uskrsni kruhovi se nisu rezali nego kidali ili lomili, ali u svakom slučaju kakav god da kruh ili pecivo pripremite nećete pogriješiti. Važno je da se potrudite i donesete na blagoslov.

JAJA

Poznato je kako se na Uskrs boje jaja, a u uskrsnoj košarici koja se nosi na blagoslov trebalo bi se naći po jedno, obojeno prirodnom bojom ili neobojeno jaje za svakog člana obitelji. Svaki član obitelji trebao bi pojesti po jedno blagoslovljeno jaje, ili ga bar kušati, a ostali članovi bi pojeli njegove ostatke ukoliko netko u obitelji nije ljubitelj jaja. Ljusku jaja nemojte baciti, nego je sameljite i stavite u vaze s cvijećem ili vrt ukoliko ga imate.

MESO

Uz uskrsni kruh ili pogače bi se jelo i nosilo na blagoslov neko meso. Obično je to bilo sušeno meso, slanina, šunka, komad pršuta, pečenica ili slično. Nemojte nositi velike količine, nego koliko je dovoljno da svaki član obitelji malo proba u doručkuje.

MLIJEČNI PROIZVODI

Na posvećenje su se nosili i mliječni proizvodi, obično sir ili vrhnje, a ponegdje i maslac. Odaberite one proizvode koje volite, na primjer dobra opcija su zdenke jer ih lako podijelite za članove obitelji.

SOL, ŠEĆER i ZAČINI

U nekim krajevima nosi se samo sol, u drugima dodaje i papar, pa šećer, dok u nekim našim krajevima se nosi samo hren. Za začine ne vrijedi pravilo da se sve mora posjeti na Uskrsno jutro, ali ih obilježite i potrošite do sljedećeg Uskrsa. Ubacite one začine koje stvarno koristite i koji se neće baciti.

MLADO POVRĆE

Mlado povrće simbolizira novo rađanje, buđenje prirode i podmladak, pa se biralo neko povrće koje se nosilo na blagoslov hrane. Obično se u uskrsnoj košarici nađe mladi bijeli ili crveni luk.

SJEMENKE

Sjemenke se nisu nosile s ciljem konzumacije na Uskrsno jutro, nego se biralo od onog sjemena koje će se sijati po vrtovima i poljima svega po malo. Na blagoslov se ne nosi previše sjemenki, nego simbolična količina, po nekoliko zrna koja će se izmiješati s ostalim sjemenjem koje će se sijati.

OSTALA HRANA

Za nošenje hrane na blagoslov nema ograničenja, s tim da vodite računa da ne nosite previše i ne nosite hranu intenzivnog mirisa kako ne bi ometali druge na misnim slavljima. Možete dodati čokoladna jaja za djecu ili bilo što drugo što volite.

ŠIBICE

U nekim krajevima se nose i šibice za potpalu vatre, koje su istovremeno simbolizirale i svjetlost i toplinu doma.

*NAPOMENA

Svu hranu umotajte u folije i poklopite ako je u zdjelama. Hrana se nosi zapakirana ili zamotana i ne vadi iz košare za vrijeme blagoslova, kako se ne bi širili različiti mirisi, te se raspakirava i razmotava samo u slučaju da svećenik tako unaprijed kaže, iako je to zaista u iznimnim slučajevima. Košara se ili zatvori ili pokrije malim bijelim stolnjakom.

Vezano: