Grah varivo sa suhim rebrima (suhim mesom)

Grah varivo sa suhim rebrima (suhim mesom)

Varivo od graha sa suhim rebrima odnosno sa suhim mesom ima posebnu draž i odličan je izbor u zimskim mjesecima kada se općenito više jede ovakav tip hrane, kao i kada se više koristi sušeno meso.

Sastojci:
300 graha
600 g suhih rebara (ili nekog drugog suhog mesa)
2 mrkve
1 glavica luka
1 žlica gustina
žličica soli
žličica paprike mljevene
3 češnja bijelog luka

Priprema:

Grah očistiti i oprati u hladnoj vodi, staviti ga u dublji lonac i doliti 2 litre hladne vode, staviti ga da prokuha pa smanjiti na manju temperaturu da lagano kuha 15 minuta.

Meso dobro oprati u toploj vodi, staviti u prazan duboki lonac, dodati ostale namirnice koje smo pripremili i narezali na veličinu po želji, i na to nasuti 3 litre vode.

Iz prokuhanog graha iscijediti vodu u kojoj se kuhao i grah staviti u lonac s rebrima.

Pojačati na jaču temperaturu da prokuha, zatim smanjiti dobro poklopiti i neka kuha najmanje 2 sata, vjerojatno će trebati i 3 sata dodati gustin po želji gustoće kao zapršku za grah, i neka još kuha pola sata.

Vrijeme kuhanja može varirati ovisno o vrsti graha, ali za većinu vrsta bi trebalo biti dovoljno dva do tri sata kuhanja.

Vrijeme kuhanja: dva do tri sata

Grah varivo je osnovna verzija kuhanja graha koja se jednostavno može prilagoditi željama i preferencijama. Može se raditi i sa suhim ili svježim mesom, s krumpirima, ili u varijantama sa zaprškom ili bez.

Varivo od graha sa suhim mesom – izbor suhog mesa za grah

Izbor suhog mesa s kojim se radi grah varivo može biti različit. Suha rebra su samo jedna od mogućnosti. Može se koristiti bilo koji dio suhog mesa, uglavnom se koristilo meso s kostima, ali može bilo koje, tako da su osim suhih rebara odličan izbor i suha koljenica kao i slanina.

Grah sa suhim mesom se može raditi i sa suhim kožicama, u tom slučaju neće biti mesa unutra, ali će biti okus po suhom mesu. To je odličan izbor za one koji žele okus po suhom mesu, ali ne preferiraju puno mesa. Slično je i sa suhim kostima.

Općenito su suha rebra neka sredina, budući da nemaju puno mesa, ali ga ipak imaju, dok se mogu birati i drugi komadi suhog mesa, ovisno o tome što imate, ali i prema tome koliko želite da mesa budu u grah varivu sa suhim mesom.

Varivo od graha sa suhim mesom ima drugačiji okus od graha bez mesa, budući da suho meso ipak da jednu drugu notu okusima.

Ako se radi o domaćem suhom mesu koje ponekad može biti intenzivnijeg okusa ili se presušiti, tada se suho meso može oprati navečer, te ostaviti preko noći u vodi.

Isto tako suho meso se može prije kuhanja u varivu, odvojeno staviti u hladnu vodu, te prokuhati nekoliko minuta. Nakon toga izliti vodu odnosno izvaditi suho meso iz vode, te staviti ga u lonac s grahom i nastaviti kuhati prema ovom receptu.

Ovo često kod kupovnog suhog mesa nije potrebno, no kod domaćeg može biti budući da se ono nekad od stajanja presuši, kao i da ima tragove pepela od sušenja domaćeg suhog mesa. Osim toga netko voli u varivu intenzivniji miris i okus suhog mesa, tada se suho meso samo ispere i stavi u lonac u kojem će se kuhati grah. No, oni koji vole blaži okus suhog mesa u grahu, mogu ga prvo odvojeno prokuhati.

Grah sa suhim rebrima odnosno sa suhim mesom je recept koji se kod nas pravio od kad pamtim, pa za mene ima posebnu vrijednost jer je jedan od recepata koji se održao, koji mnoge i danas vole jesti, jednako kako su ga voljeli jesti i prije toliko godina.

Grah sa suhom koljenicom

Grah sa suhom koljenicom je također odličan izbor. Radi se na isti način i sa istim sastojcima kao osnovna verzija ovog recepta, samo što se suha rebra zamijene se sa suhom koljenicom.

Suha koljenica će imati više mesa koje će se tijekom kuhanja graha odlično raskuhati.

Može se poslužiti samostalno, ali se i suha koljenica može izvaditi van iz graha kada je grah skoro gotov. Skine se meso sa kosti, te se vrati meso unutra kako bis e ravnomjerno rasporedilo u varivu.

Recept poslala K.

grah-s-rebricama

Vezano:


Komentari

Odgovori

*