Kako se prave švedski čupavci

Kako se prave švedski čupavci

Kako se prave švedski čupavci

Poznati švedski recept za čupavce vrlo je sličan našim čupavcima, osim u dijelu gdje se čupavci režu i „umaču” u otopljenu čokoladu. Švedski čupavci se prelijevaju čokoladnom glazurom, preko koje se posipa kokosovo brašno. Naravno, švedske čupavce, mnogo je jednostavnije, ali i urednije napraviti. Ako tražite jednostavnu i brzu verziju čupavaca, a sličnu receptu za domaće čupavce, možete probati ovaj recept.

Sastojci:

Za biskvit:

3 jaja
9 žlica šećera
1 vanilijin šećer
9 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
9 žlica ulja
9 žlica mlijeka

Za preljev:
100 g čokolade za kuhanje
75 g margarina
200 ml mlijeka
2 velike žlice šećera
(opcionalno 3 žlice jake crne kave)

Za posipanje:
kokosovo brašno (kokosove mrvice)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.

Zamijesite sve sastojke za tijesto, prema vlastitoj navici. Neke osobe stavljaju sve sastojke istovremeno pa mijese, dok drugi prvo mijese jaja i šećer, a zatim postupno dodaju ostale sastojke. Ukoliko mijesite prvo jaja i šećer, tijesto će biti rahlije, a ukoliko sve sastojke istovremeno, dobit ćete kompaktniji biskvit.

Istresite smjesu za biskvit u namašćeni pleh za kolače. Smanjiti pećnicu na 200 stupnjeva i peći 20 tak minuta. Dok se biskvit peče pripremite glazuru.

Prvo otopite margarin, na vrlo blagoj temperaturu, dodajte čokoladu i ostale sastojke. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Čačkalicom ili vilicom napravite rupe u biskvitu kako bi se dio glazure probio u unutrašnjost biskvita. Prelijte glazuru, a zatim pospite mrvicama kokosa.

Kada se kolač ohladi narežite ga i poslužite.

Švedski čupavci

Ova varijanta kolača, odnosno čupavaca, je brža i jednostavnija od klasičnih čupavaca. Ovaj recept može biti dobar izbor kada vam treba brži i jednostavniji kolač, a sličnog okusa. Budući da se može napraviti odjednom i za veću tepsiju možete odjednom napraviti veću količinu kolača. Količina od ovih sastojaka bit će dovoljna za manju tepsiju dok ukoliko želite cijeli veliki pleh kolača veličine cijele pećnice, odnosno slične veličine kao tepsije koje se dobiju uz pećnicu i zauzmu cijelu površinu pećnice tada bi trebalo količinu sastojaka poduplati.

Priprema tijesta se odvija u jednom procesu, no, radi se o jednoj pripremi tako da i kada se radi veći kolač s većom količinom sastojaka, priprema ne zahtjeva više vremena. Stoga je ovaj kolač relativno jednostavan za pripremu. Glazura se također može brzo pripremiti, a ukupno dekoriranje glazurom i kokosom ne traje dugo. Efekt je zanimljiv, kolač je ukusan, a jednostavan za pripremu i za serviranje. Također, prednost je mogućnost pravljenja veće količine, kao i što se kolač jednostavno i lijepo reže, te se lako poslužuje.

Ovisno o tome koliko glazure želite da se upije možete na više mjesta napraviti rupe čačkalicom, te ćete na taj način utjecati na količinu glazure koja se upija u kolač. Kolač možete i hladan i topao preliti vrućom čokoladnom glazurom no, što je kolač topliji više glazure će se upiti u kolač, a što je tijesto hladnije više će glazure ostati na površini kolača. Glazuru možete ostaviti da se malo ohladi, ali nemojte odugovlačiti budući da bi se u tom slučaju mogla zgusnuti i može postati teže je preliti ravnomjerno preko cijelog kolača. No, sve su to nijanse koje neće puno utjecati na rezultat, tako da ovim varijacijama možete kolač prilagoditi sebi, no, ukus će u svakom slučaju biti vrlo sličan. A skoro svakoj varijanti uspješan kolač je prilično siguran ishod.

Ovisno o tome koliko ste ljubitelj kokosa, možete posuti veći ili manji količinu. Kada se kokos posipa na topliju glazuru on će se stopiti bojom s čokoladom, no neće izgubiti okus. Ako želite vidljiv kokos naknadno pospite dodatno kolač kokosom kada je kolač potpuno hladan.

Kako se prave švedski čupavci
Kako se prave švedski čupavci

Vezano:

Domaći čupavci


Komentari

Odgovori

*