23. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Čupavci – recept za sočne domaće čupavce

Čupavci - recept na žlice

Čupavci – recept za sočne domaće čupavce

Čupavi su kolači koji spadaju u starinske kolače, a koje mnogi i danas zaista vole. Najbolji čupavci su čokoladni, sočni, a čvrsti i praktični za posluživanje. Čupavci nemaju kremu, no, sočni su i drugačiji od nekih kolača koji su slično kao i čupavci rađeni samo od biskvita. Iako danas postoje brojne verzije ovo je starinska verzija čupavaca.

Čupavci

SastojciBiskvit za čupavce

– 5 jaja
– 15 žlica šećera
– 15 žlica ulja
– 15 žlica mlijeka
– 1 vanilin šećer

– 15 žlica brašna
– 1 prašak za pecivo

Preljev za čupavce

– 200 gr čokolade za kuhanje
– 150 gr margarina
– 3 dcl mlijeka
– 3 jušne žlice vrhom pune šećera

– kokosovo brašno

Priprema biskvita za čupavce:
Jaja, šećer, ulje, mlijeko i vanilin šećer dobro mikserom izmiješati u jednoličnu i bogatu pjenu.
Brašno i prasak za pecivo odvojeno pomiješati.
Nakon par minuta miješanja mikserom, ugasiti mikser te dodavati u tu smjesu s jajima žlicu po žlicu brašna (pomiješanog s praškom za pecivo). Sada smjesu miješati pjenjačom ručno, bez uključivanja miksera. I malo po malo dodati svo brašno.

Nauljiti tepsiju, možete i malo posuti brašnom (tako se manje lijepi smjesa kolača za dno tepsije) te u tepsiju izliti smjesu za kolač. Recept je okvirno za tepsiju veličine 25×35 cm.

Zagrijati pećnicu na najjače, smanjiti na 200 stupnjeva i staviti kolač unutra. Peći 20-tak minuta.

* Ako niste sigurni da li je tijesto pečeno, provjerite sa čačkalicom tako da probijete tijesto negdje na sredini čačkalicom. Ako je čačkalica suha kada je izvadite tijesto za čup

Izvaditi iz pećnice, ohladiti, izrezati na kocke (u tepsiji) kolike želite da budu čupavci.

Priprema preljeva za čupavce:

Čokoladu za kuhanje izlomiti i staviti u lonac, dodati margarin, mlijeko i šećer, te sve skupa lagano zagrijavati dok se masa ne sjedini, ali ne treba prokuhati. Skinuti s vatre, malo ohladiti i jedan po jedan komad kolača stavljati u čokoladnu smjesom, izvaditi van i staviti u kokos ili ga posuti sa svih strana kokosom.

Kako se ne bi osušili čupavce složite u plastičnu zdjelu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

Čupavci – recept na žlice

Ovo je starinski tradicionalni recept za čupavce, te nije neobično da je u žlicama, budući da su ranije recepti bili ili u žlicama ili šalicama.

Neka vas ne zbunjuje što je recept u žlicama. Recept za čupavce na žlice je prilično jednostavan, budući da ne morate dodatno vagati sastojke za kolač. Žlica treba biti popunjena ne u svoj ravnini, nego kada zagrabite žlicom koliko u njoj ostane, dakle srednje napunjena žlica, uglavnom je to kod brašna 1-1,5 cm preko ravnine žlice, dok će kod šećera biti manje, a mlijeko i ulje će, naravno, biti ravno pune žlice. Dakle, kao da uobičajeno grabite sastojke žlicom i istresate u zdjelu, samo što ih u ovom slučaju brojite. Dodatno je jednostavno pratiti, budući da svi glavni sastojci, šećer, ulje, mlijeko, brašno idu po 15 žlica.

Kada režete čupavce, odnosno biskvit, okvirno režite onoliko koliko vam je debljina tijesta, kako biste dobili kocku. Može vam se učiniti da su kocke male, no, čupavci su uglavnom oblik kocke, stoga nećete puno dobiti ako povećavate ili smanjujete dimenzije. Osim toga, kada se čupavci natope čokoladom njihov volumen se dodatno poveća, a u većini slučajeva bolje je kad su malo manji komadi kolača budući da ih je lakše jesti.

Kada izrezani kolač odnosno biskvit stavljate u čokoladnu smjesu, nemojte držati predugo, nego ga relativno sporim tempom stavite unutra, zatim okrećite kako bi se tijesto namočilo sa svih strana i izvadite. Tu ne možete pogriješiti budući da i ako je preljeva manje ili više, kolač ć i dalje biti dobar. No, nemojte ni držati duže unutra s namjerom da bude sočniji, budući da tijesto dosta brzo upije potrebnu količinu preljeva.

Preljev od čokolade u koji stavljate kolače treba biti umjereno topao.

Ovisno o tome koliko ste držali unutra biskvit, kao i toplini preljeva on se može nešto brže ili potrošiti, no, to je unaprijed teško odrediti.

Ako želite da čupavci unutra budu čokoladni tj. tamni u smjesu prije pečenja dodajte kako. Mogu se raditi i šareni čupavci, izlije se pola svijetle smjese u pleh, u ostatak se doda kakao te se potom tamni dio smjese neravnomjerno izlije po svijetlom dijelu. Na taj način se dobije prošarani biskvit.

Recept za čupavce je jednostavan, no, unatoč tome, mnogima je omiljeni kolač. Iako se čupavci rade već generacijama, oni su i dalje mnogima među top izborom kolača, stoga se često priprema kada su neki praznici ili slavlja, kada radimo kolač za više ljudi.

Ukoliko povećate smjesu i imate veći pleh, već u jednoj turi pripreme tijesta i pečenja, odrađeni veći dio posla za veliki broj kolača.

Kolač je najbolje čuvati u frižideru. Kada ga tek izvadite on će biti čvrst, ne neka vas to ne zbunjuje, budući da se čokolada i margarin u preljevu malo stvrdnu. No, vrlo brzo nakon serviranja kolač ponovno postaje mek i sočan, a čuvanjem u frižideru produžuje se trajanje kolača.

Smjesa za čupavce se može povećati ili smanjiti, ovisno o tome koliko čupavaca trebate, no uvijek treba paziti da se proporcionalno povećaju ili smanje svi sastojci.

Recept poslala: K.

Čupavci - recept na žlice
Čupavci - recept na žlice