25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Sutlija – riža na mlijeku na bosanski način

Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu (400ml). Stavite na štednjak te dodaje šećer.
Domaća sutlija – riža na mlijeku s cimetom

Sutlija / sutlijaš

Ovo je recept za sutliju koja se još često naziva i:

  • Bosanska sutlija
  • Bosanski sutlijaš

Recept za sutliju ili sutlijaš je varijanta riže na mlijeku na bosanski način. Recept za sutliju ili sutlijaš je sličan drugim receptima za rižu na mlijeku.

Sastojci za sutliju:

  • 200 gr riže
  • 2 žlice šećera
  • 600 ml vode
  • 400 ml mlijeka

Priprema sutlije:

Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu (400ml). Stavite na štednjak te dodaje šećer. Neka lagano zakuha. Nakon desetak minuta dodajte mlijeko i kuhajte još oko 15 minuta. Ukupno kuhanje će zavisiti od riže, ali i jačine temperature na kojoj kuhate.

Ako želite gušću sutliju smanjite količinu vode te neka bude ista količina mlijeka i vode.

Na rižu s mlijekom možete dodati cimet, ribanu čokoladu, grožđice ili drugo sušeno voće po želji. Cimet je uobičajen dodatak sutliji jer daje poseban okus

Recept poslala: K.

Domaća sutlija - riža na mlijeku
Domaća sutlija – riža na mlijeku s cimetom

Sutlija / sutlijaš – riža na mlijeku na bosanski način

Sutlija je tradicionalni bosanski desert koji sam jela još kao mala i ostao mi je jedan od dražih deserata. Već samo ime dosta asocira na tradiciju i neka starija vremena, ali to ne znači da ovaj desert nije danas jednako dobar. S vremenom su se ukusi mijenjali, te sam radila varijacije oko ovog osnovnog recepta. S obzirom da sam vidjela slične recepte i u drugim regija eksperimentirala sam i s njihovim dodacima i varijantama.

Kod nas se sutlija radila na ovaj način, osim što se mijenjala količina vode u receptu ovisno o tome tko je volio više gušću ili rjeđu rižu. Poslije smo počeli dodavati i cimet, kako bi obogatili ili malo promijenili okus. Meni osobno je sutlija dobra i bez ikakvih dodatak, no ponekad jednostavno ovisi o raspoloženju što bih dodala u nju. Dodavanje ostalih elemenata u sutliju kod nas se nije zadržalo, iako se znalo povremeno je ukrasiti sušenim voćem ili kompotom. To je dosta ovisilo i o razdoblju godine u kojem se pravila riža na mlijeku, šta je tada bilo dostupno, ili što nam se više jelo.

Što ćete dodati na tanjuru sa sutlijom ovisi o tome šta volite. Kompoti, i tekućina i voće iz kompota se često koriste, a možete birati kompot prema vlastitim željama. Kompot je čest u njemačkim varijantama riže na mlijeku. Ovdje možete pronaći recept: Riža na mlijeku na njemački način – Milchreis –

Sutlija je odličan izbor za međuobrok, budući da kao klasičan desert nakon obroka djeluje previše zasitno. No, i u tom slučaju je dobar izbor ako smo imali laganiji obrok. Unatoč tome, ja je preferiram kao međuobrok budući da se radi o hranjivoj i zasitnoj namirnici.

Kod mene se sutlija često nađe na meniju, možda što je jednostavan recept i brzo se priprema, ali možda i zato što me podsjeća na djetinjstvo i okuse iz toga razdoblja pa ima neku posebnu čar.

Iako će po sastojcima nekima izgledati da se radi o nezanimljivom receptu i neće ih privući na isprobavanje, moram sugerirati da ga probaju, budući da su mnogi zadovoljni s ovim receptom. Osim toga, ovakav ili u sličnim varijantama se recept koristi desetljećima i još uvijek je prisutan, što ipak nešto govori i o tome da je mnogima sutlija i dalje drag izbor deserta.

Sutlije odnosno riža na mlijeku se može pronaći i u gotovim varijantama, no meni je i dalje draža u domaćoj izvedbi i kad je napravim kod kuće.

Sutlija odnosno bosanska riža na mlijeku se uobičajeno servira u tanjurima, ali je često i serviranje u različitim zdjelicama. To će baš ovisiti o ukusima i onome što imate, ali sutlija će u svakom slučaju zadržati svoj poseban okus.

Kada poželite okus tradicije u svome domu, napravite ovaj desert, a ako vam an prvu ne odgovara, pokušajte s nekim varijantama, ili mu jednostavno dajte još neku priliku.

Ako želite slađu ustvari drugačiju varijantu možete probati rižu na mlijeku sa čokoladom:

Pročitajte i: