Sutlija – riža na mlijeku na bosanski način

 
Domaća sutlija – riža na mlijeku s cimetom

Sutlija – riža na mlijeku na bosanski način

Sastojci za sutliju:

  • 200 gr riže
  • 2 žlice šećera
  • 600 ml vode
  • 400 ml mlijeka

Priprema sutlije:

Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu (400ml). Stavite na štednjak te dodaje šećer. Neka lagano zakuha. Nakon desetak minuta dodajte mlijeko i kuhajte još oko 15 minuta. Ukupno kuhanje će zavisiti od riže, ali i jačine temperature na kojoj kuhate.

Ako želite gušću sutliju smanjite količinu vode te neka bude ista količina mlijeka i vode.

Na rižu s mlijekom možete dodati cimet, ribanu čokoladu, grožđice ili drugo sušeno voće po želji. Cimet je uobičajen dodatak sutliji jer daje poseban okus

Recept poslala: K.

Domaća sutlija - riža na mlijeku
Domaća sutlija – riža na mlijeku s cimetom

Sutlija – riža na mlijeku na bosanski način

Sutlija je tradicionalni bosanski desert koji sam jela još kao mala i ostao mi je jedan od dražih deserata. Već samo ime dosta asocira na tradiciju i neka starija vremena, ali to ne znači da ovaj desert nije danas jednako dobar. S vremenom su se ukusi mijenjali, te sam radila varijacije oko ovog osnovnog recepta. S obzirom da sam vidjela slične recepte i u drugim regija eksperimentirala sam i s njihovim dodacima i varijantama.

Kod nas se sutlija radila na ovaj način, osim što se mijenjala količina vode u receptu ovisno o tome tko je volio više gušću ili rjeđu rižu. Poslije smo počeli dodavati i cimet, kako bi obogatili ili malo promijenili okus. Meni osobno je sutlija dobra i bez ikakvih dodatak, no ponekad jednostavno ovisi o raspoloženju što bih dodala u nju. Dodavanje ostalih elemenata u sutliju kod nas se nije zadržalo, iako se znalo povremeno je ukrasiti sušenim voćem ili kompotom. To je dosta ovisilo i o razdoblju godine u kojem se pravila riža na mlijeku, šta je tada bilo dostupno, ili što nam se više jelo.

Što ćete dodati na tanjuru sa sutlijom ovisi o tome šta volite. Kompoti, i tekućina i voće iz kompota se često koriste, a možete birati kompot prema vlastitim željama. Kompot je čest u njemačkim varijantama riže na mlijeku. Ovdje možete pronaći recept: Riža na mlijeku na njemački način – Milchreis –

Sutlija je odličan izbor za međuobrok, budući da kao klasičan desert nakon obroka djeluje previše zasitno. No, i u tom slučaju je dobar izbor ako smo imali laganiji obrok. Unatoč tome, ja je preferiram kao međuobrok budući da se radi o hranjivoj i zasitnoj namirnici.

Kod mene se sutlija često nađe na meniju, možda što je jednostavan recept i brzo se priprema, ali možda i zato što me podsjeća na djetinjstvo i okuse iz toga razdoblja pa ima neku posebnu čar.

Iako će po sastojcima nekima izgledati da se radi o nezanimljivom receptu i neće ih privući na isprobavanje, moram sugerirati da ga probaju, budući da su mnogi zadovoljni s ovim receptom. Osim toga, ovakav ili u sličnim varijantama se recept koristi desetljećima i još uvijek je prisutan, što ipak nešto govori i o tome da je mnogima sutlija i dalje drag izbor deserta.

Sutlije odnosno riža na mlijeku se može pronaći i u gotovim varijantama, no meni je i dalje draža u domaćoj izvedbi i kad je napravim kod kuće.

Sutlija odnosno bosanska riža na mlijeku se uobičajeno servira u tanjurima, ali je često i serviranje u različitim zdjelicama. To će baš ovisiti o ukusima i onome što imate, ali sutlija će u svakom slučaju zadržati svoj poseban okus.

Kada poželite okus tradicije u svome domu, napravite ovaj desert, a ako vam an prvu ne odgovara, pokušajte s nekim varijantama, ili mu jednostavno dajte još neku priliku.

Ako želite slađu ustvari drugačiju varijantu možete probati rižu na mlijeku sa čokoladom:

Pročitajte i:

Ostavite komentar

*