20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kuhani grah s mesom

Varivo od graha pripremam na različite načine, bilo bez mesa, s mesom, suhim ili svježim mesom, dodajem više ili manje drugog povrća...

Kuhani grah s mesom

Varivo od graha pripremam na različite načine, bilo bez mesa, s mesom, suhim ili svježim mesom, dodajem više ili manje drugog povrća.

Sastojci:
300 g graha
pola kg mesa bez kosti (svinjetina ili junetina)
2 mrkve
1 glavica luka
4 češnja bijelog luka
1 peršin
100 g masnoće
žlica soli
žličica mljevene paprike
jedna žlica brašna ili gustina

lovorov list (opcionalno)

Priprema:

  • Grah očistiti i oprati u hladnoj vodi zatim ga stavit u dublju šerpu i na to nasuti 2 litre hladne vode i staviti da prokuha, kad prokuha smanjit na manju temperaturu i neka lagano kuha 15 minuta. (Ako se grah namoči navečer, tada će se ujutro vrijeme kuhanja skratiti. U toj varijanti navečer operite grah, stavite u hladnu vodu, vode treba biti više od graha, te ostavite preko noći da nabubri. Ujutro se grah procijedi i dalje radi po istom receptu, samo će tada kuhanje graha umjesto 3 sata i više, biti 2 sata).
  • Dok grah kuha pripremiti meso, mrkvu i ostalo, na kockice po želji veličine. Očistiti i narezat povrće.
  • Staviti masnoću na dno lonca u kojem će se kuhati varivo. Dodati na njega povrće, meso i potom grah.
  • Grah procijediti iz vode, staviti ga u već pripremljeno meso i ostale namirnice, te doliti na to sve najmanje 2 litre hladne vode.
  • Meso i povrće ne dinstam, nego samo spojim sa grahom, dolijem hladnu vodu, stavim na štednjak i tada uključim da se zagrijava i prokuha.
  • Pojačati temperaturu da brže prokuha, pa onda smanjit da lagano kuha oko 2 do 3 sata, po želji dodati brašno ili gustin radi gustoće. Ili možete napraviti dodatno zapršku za grah.

Vrijeme kuhanja: oko 15 minuta u prvom dijelu + kasnije 2 do 3 sata.

Koliko će točno trebati ovisi o tome kakav je grah, ne samo koja je vrsta, nego kakav je konkretno taj grah koji se u tom trenutku koristi. S obzirom da se grah može različito dugo kuhati, uvijek sam oprezna kada kuham prvo varivo od nekog novog graha. U pravilu se trudim kupiti domaći grah te kupim veću količinu, tako da nakon prvog kuhanja variva već znam koliko dugo će trebati kuhati grah, te da li grah je bolje namočiti preko noći, kako bi se brže skuhao, ili se može brzo skuhati taj dan kada ga spremam.

Što se tiče sastojaka, oni variraju. Ako stavim manje od ove količine mesa, tada stavim više graha, neki ukućani vole s više mesa, neki s više graha pa se prilagodim.

Lovorov list se može dodati u varivo, ne mijenja puno okus, ali ipak da određenu aromu, ali i grah se lakše probavlja.

Slično je i s drugim povrćem, može se staviti više ili manje mrkve, dodati i neko drugo povrće, poput pastrnjaka, te začine koji vam odgovaraju.

Varivo od graha je varivo koje može ostati par dana u frižideru, ali to vrijedi kada se ne kuha s mesom. Koliko se može čuvati grah s mesom više ovisi o mesu, da li se koristi smrznuto ili svježe meso, no ja ga ne čuvam više od 24 sata. Dakle ako sam ga danas pravila, mogu ga ostaviti za sutra, odnosno napraviti dan ranije, ali duže od toga varivo od graha s mesom ne čuvam.

Ovo je neka osnovna verzija variva s grahom, može se na sličan način napraviti sa suhim mesom, drugim povrćem, dodati krumpire, kao i bez mesa.

Ovisno o preferencijama, varivo se može ostaviti gušće ili rjeđe, prema tom se može definirati količina vode koja se dodaju. Za neku srednju gustoću variva voda treba biti jednu 5-6 cm iznad sastojaka. Ako vam se čini rijedak, grah otklopite pred kraj kuhanja kako bi se višak vode ispario.

Svježe meso za grah varivo – koje koristiti?

Svježe meso se može koristiti i junetina i svinjetina. Neke od vrsti junetine i svinjetine koje sam koristila za grah:
– Junetina: vrat, plećka, rebra
– Svinjetina: vrat, plećka, but

Grah varivo s junetinom

Varivo od graha s junetinom se radi na isti način po ovom receptu. Čest izbor za ovo varivo je junetina jer se ona općenito duže kuha, kao i grah pa su onda dobar spoj.

Recept se radi po istom principu, samo što se tada koristi svježa junetina.

Meni se za varivo najbolje pokazalo juneće meso od vrata ili plećke. Može se staviti u malo većim komadima, da se meso razreže na dva tri komada i da se lagano raskuha, ali može se i rezati na sitnije kockice.

Također su dobar izbor juneća rebra, te je grah sa junećim rebrima također odlična opcija.

Recept poslala K.

grah-s-mesom

Vezano: