20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Bešamel umak bez glutena

Na komade izrezani maslac stavite u lonac i polako ga rastopite.

Bešamel umak bez glutena

Bešamel umak je jedan od klasičnih i standardnih umaka koji se mogu koristiti u različitim receptima, te recepti često sadrže bešamel umak bez navođenja recepta. Osnovni recept za bešamel umak možete pronaći ovdje: Bešamel umak – osnovni recept – Recepti

No, ukoliko ste na prehrani bez glutena i želite pripremiti bešamel umak bez glutena ispod donosimo recept

Sastojci:
– 100 gr brašna bez glutena ili kukuruznog škroba odnosno gustina
– prstohvat soli
– 1 l mlijeka
– 100 gr maslaca
– muškantni oraščić (po želji)

Priprema:
Na komade izrezani maslac stavite u lonac i polako ga rastopite. Ugasite vatru ili skinite sa štednjaka lonac, dodajte brašno, sve odjednom i dobro promiješajte. Ponovno vratite na štednjak, zagrijavajte i miješajte dok brašno ne postane zlatnožute boje.
Dodajte mlijeko, prstohvat soli i muškatni oraščić. Kuhajte par minuta, neprestano miješajući, dok se bešamel ne zgusne.

Koje brašno koristiti za bešamel umak bez glutena?

Za bešamel umak bez glutena se može koristiti bezglutenska mješavina brašna, kukuruzni škrob ili gustin, rižino brašno… Mogu se koristiti i druga brašna bez glutena, no, ako su intenzivnijeg okusa tada mogu utjecati i na okus bešamela. Gustin ima dobru moć zgušnjavanja te je jedna od najčešćih zamjena za pšenično brašno kod izrade bešamel umaka bez glutena.

Bešamel umak bez glutena

Ukoliko umak treba biti nešto gušći može se povećati količina brašna, kao i za rjeđi umak smanjiti količina brašna.

Bešamel umak se često koriti u kombinaciji s različitim jelima, tjesteninama, a jedan od čestih je i kod priprema lazanja. Ako ste na bezglutenskoj prehrani to na znači da trebate odustati od jela s bešamel umakom, nego se može recept prilagoditi i napraviti na taj način da se izbjegne obično pšenično brašno te da ga se zamijeni nekim bezglutenskim brašnom, bezglutenskom mješavinom, a jedna od takvihg zamjena koja u ovom umaku dobro funkcionira je kukuruzni škrob ili gustin. Također se može koristiti i rižino brašno.

Gustin kao kukuruzni škrob (ali uvijek bi bolje bilo provjeriti sastav budući da ne moraju nužno uvijek biti isti) se može koristiti za umake i zgušnjavanje jela u bezglutenskoj prehrani, pa tako i kod pripreme bešamel umaka. Kukuruz ne sadrži gluten te su čisti proizvodi od kukuruza poput kukuruznog škroba jedan od proizvoda koji se mogu koristiti u izradi bešamel umaka.

Bešamel bez glutena se može poput klasičnog bešamel umaka čuvati odnosno pripremiti unaprijed. Ako se bešamel umak bez glutena ne iskoristi odmah potrebno ga je u zdjeli prekriti prozirnom folijom, kako se ne bi stvorila kora po površini. Tako prekriven bešamel umak trebalo bi ostaviti da se dobro hladi a potom spremiti u frižider. U frižideru, u dobro zatvorenoj, hermetički zatvorenoj posudi bešamel umak se može čuvati 1 do 2 dana.

Ako ne planirate potrošiti bešamel umak bez glutena u tom roku, bešamel umak bez glutena se može zamrznuti. Ohladiti ga treba na isti način kao da ćete ga spremiti u u frižider, te kada se ohladi potrebno ga je spremiti u zamrzivač. Na taj način se bešamel umak bez gluten može čuvati oko mjesec dana.

Čuvanje bešamel umaka bez glutena u frižideru kao i u zamrzivaču može biti dobra opcija kada želite neke korake za pripremu obroka napraviti unaprijed, kako biste olakšali ili ubrzali posao kada vam bešamel umak bez glutena treba. No, to je i dobar način da iskoristite višak bešamel umaka bez glutena ako ste ga napravili više nego što ga trebate. To je čest slučaj kod pripreme bešamel umaka bez glutena za lazanje kada je potrebna veća količina umaka, ali je teško točno definirati koliko će se umaka potrošiti.

Recept za bešamel umak za lazanje potražite ovdje: Bešamel umak za lazanje – Recepti

Vezano: