20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Bešamel umak za lazanje

Općenito za lazanje za 4 osobe treba oko 500 ml bešamel umaka, a za 8 osoba 1000 ml bešamel umaka.

Bešamel umak za lazanje

Bešamel umak za lazanje

Sastojci za bešamel umak:

500 ml mlijeka
50 gr maslaca
50 gr brašna (najbolje oštrog brašna)
sol
50 gr parmezana
muškatni oraščić

Priprema:

U manji lonac staviti maslac i lagano ga otopiti, te pustiti da se počnu stvarati mjehurići. Miješajte oko pola minute, tako da ispari voda.

Kada se počne količina smanjivati dodajte malo po malo brašno i miješajte, najbolje pjenjačom.
Ako vam se učini da se smjesa prebrzo zagrijava, maknite je malo s vatre, i nastavite pažljivo miješati pjenjačom kako se ne bi stvarale grudice te vratite na vatru. Brašno treba dobiti zlatnu boju.
Dodajte mlijeko sobne temperature, malo po malo miješajući smjesu u loncu.

Pojačajte temperaturu na štednjaku i nastavite miješati, dodajte parmezan i muškatni oraščić.
Nastavite kuhati i miješati dok smjesa ne postigne željenu gustoću tj. ne bude kremasta.

Skinuti sa štednjaka i ostaviti sa strane dok vam ne zatreba za korištenje u osnovnom receptu, odnosno u procesu pripreme lazanja.

Bešamel umak za lazanje

Ovisno o tome koliko vam bešamel umaka za lazanje treba povećavajte količinu, ali osnovni omjer je 100 ml mlijeka, 10 gr maslaca i 10 gr brašna.

Baza za izradu bešamel umaka je omjer 100 ml mlijeka, 10 grama maslaca i 10 grama brašna.

Ako vam treba gušći bešamel umak za lazanje tada možete smanjiti količinu mlijeka, a ako vam treba rjeđi tada povećajte količinu mlijeka. To neće bitno utjecati na bešamel.

Općenito za lazanje za 4 osobe treba oko 500 ml bešamel umaka, a za 8 osoba 1000 ml bešamel umaka. Ali to ovisi o receptu i sastojcima. Stoga je uvijek dobro pratiti osnovni recept za lazanje po kojem ih radite te količinu bešamela odrediti prema tom receptu.

Ukoliko ste početnik može vam biti lakše da za izradu bešamel umaka koristite toplo mlijeko budući da je u tom slučaju manja mogućnost da dođe do stvaranja grudica od brašna prilikom dolijevanja mlijeka.

Bešamel umak se može napraviti i ranije kako biste si olakšali pravljanje lazanja, odnosno kako biste ubrzali proces što je posebno praktično kada nemamo dovoljno vremena.

Ako ste bešamel umak napravili unaprijed, prebacite ga u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom kako biste spriječili stvaranje tvrde površine. Kada se bešamel ohladi, spremite ga u frižider. Tako ga možete čuvati max 2-3 dana.

Bešamel umak se može i zamrznuti. Postupak je istiti kao da ćete ga samo spremiti u frižider, dakle prekrite plastičnom folijom zdjelu sa bešamel umakom dok se dobro ne ohladi bešamel. Potom ga spremite u hladnjak. Ili ga prebacite u vrećice koje koristite za zamrzavanje, dobro zatvorite i spremite u hladnjak.

Ukoliko bešamel umak zamrzavate, možete ga čuvati oko mjesec dana.

Kako bi ponovno bio kremast prije upotrebe, možete ga umutiti mikserom, a po potrebi dodati malo mlijeka.

Bešamel umak se osim za lazanje može korisitit za brojna druga jela, stoga ukoliko za lazanje napravite veću količinu umaka nego što vam je potrebno, ostatak možete odvojiti i zamrznuti ili spremiti u frižider.

Iako postoje brojne vrste i varijante lazanja, pa tako variraju i količine potrebnog umaka, vrlo često će se i o načinu pravljenja lazanja, odnosno stilu osobe koja ih pravi razlikovati potrebna količina bešamela za lazanje. Upravo zbog toga može doći čak i kada ne planirate do toga da ostane višak bešamel umaka.

Pravljenje bešamel umaka je jednostavan proces koji se sastoji od nekoliko koraka, no cijelo vrijeme treba pratiti sastojke, budući da kako je umak brzo gotov, tako su u toj brzinu moguće i sitne greške. Treba paziti da maslac ne potamni, u sljedećem koraku da brašno bude zlatno, ali ne smeđe, te da se prilikom dodavanja mlijeka ne stvore grudice.

Proces pravljenja bešamel umaka u slikama:

Bešamel umak za lazanje
Rastopiti maslac u loncu
Bešamel umak za lazanje
Pustiti maslac da se djelomično ispari tekućina
Bešamel umak za lazanje
Prebaciti bešamel umak u zdjelu za hlađenje ukoliko ga ne planirate koristiti odmah ili potrošiti cijelu količinu
Bešamel umak za lazanje

Vezano: