Bešamel umak – osnovni recept

Tjestenina u bešamel umaku

Bešamel umak – osnovni recept


Sastojci:

Recepti Bešamel umak

20 do 30  g brašna (jedna vrhom puna žlica)

Recepti Bešamel umak

25-50 g masnoće (maslac, margarin ili ulje tek toliko da prekrije dno posude. Meni najbolji bešamel umak bude sa stolnim margarinom)

Recepti Bešamel umak

1/2 l mlijeka

Recepti Bešamel umak

sol (papar, muškatni oraščić)

Priprema:

Recepti Bešamel umak

Na vrućoj masnoći popržimo brašno, zalijemo ga mlakim mlijekom, posolimo i miješamo pjenjačom da se zgusne, a ne stvore grudice.

Prema ukusu možemo ga i popapriti, te dodati malo muškatnog oraščića.

Recepti Bešamel umak

Bešamel umak vrlo se često koristi, osobito kao umak kod tjestenine, kod jela od povrća, ribe, peradi i sl.

Osnovni omjer za pravljenje bešamel umaka je 500ml mlijeka, 50 gr brašna, 50 gr maslaca, no meni u tom omjeru bude previše gust, te ga ja uvijek pravim po ovim omjerima i bude bolje gustoće. Koliko vam gust bešamel umak treba ovisi i za koje ga jelo planirate upotrijebiti, te se ovaj recept za bešamel umak može lako prilagoditi. No, ovakav recept meni se pokazao odličnim za skoro sve primjene i za razne vrste jela.

Lonac u kojem pravite bešamel umak treba biti neki dublji budući da ćete raditi s pola litre mlijeka ili više.

Ako ne koristite odmah bešamel umak ili vam ga ostane viška, prekrijte ga u zdjeli još toplog s plastičnom folijom dok se ne ohladi kako se ne bi stvorila tvrda površina, a ako se površina ipak stvrdne, polagano je odvojite i skinite, nemojte je umiješati u bešamel umak jer će ostati grudice.

Kada se bešamel umak ohladi zatvorite posudu.
Bešamel umak se može čuvati u frižideru u dobro zatvorenoj posudi 2 dana.
No, možete ga i zamrznuti, s tim da morate pričekati da se bešamel umak potpuno ohladi, te ga tek onda zamrznuti. Zamrznuti bešamel umak iskoristite u roku mjesec danas.

Kada pravite bešamel umak, na maslac i brašno možete izliti hladno (sobne temperature) ili toplo mlijeko. Ukoliko ste dobro miješali brašno i dodali hladno mlijeko ne bi se trebale stvoriti grudice.
No, ako ste početnik, tada će vam biti lakše ako mlijeko zagrijete i dodate toplo mlijeko jer će tada šanse za stvaranje grudica biti manje.
Razlike u okusu i rezultatu ne bi trebalo biti.

Gustoća bešamel umaka ovisi o nekoliko elemenata, poput količine sastojaka, budući da je teško uvijek precizno izmjeriti koliko se dodaje čega, te o vremenu kuhanja.

Tjestenina u bešamel umaku

U bešamel umak dodati 40 g, sira (može ribanac, gauda, a odličan je i sir s plijesni).

Skuhati tjesteninu po uputama s vrećice, procijediti,  dodati u bešamel umak i sve promiješati.

Vrijeme pripremanja i kuhanja: 10 min

Tjestenina u bešamel umaku s integralnim brašnom i pureće pljeskavice
Tjestenina u bešamel umaku
Tjestenina u bešamel umaku

Bešamel

Bešamel umak je jedan od čestih umaka koji se koristi u pripremi različitih jela, tjestenina, lazanja, tortelina, sa špinatom…
Kod pripreme bešamel umaka prednost je jednostavnost i korištenje malog broja sastojaka, te mogućnost pogreške nije velika. Osnovno na što treba paziti je mogućnost stvaranja grudica, ali to možete izbjeći tako da, kao što je već spomenuto, dodajte toplo mlijeko. Kod pripreme bešamel umaka bitno je pratiti recept i dovoljno miješati umak kako bi se dobila jednolična smjesa.

Upravo zbog toga što koristi mali broj sastojaka, koje mnogi uglavnom imaju već kod kuće, te je brz za pripremu, te se dobro slaže s tjesteninama, povrćem, mesom peradi… Kada nedostaje ideja što pripremiti, bešamel umak može uvijek biti dodatni element koji će obogatiti neki jednostavni recept.

Bešamel umak ima svoje korijene i u francuskoj i talijanskoj kuhinji te nije potpuno jasno od kuda potječe. Jedna od varijanti je da je u Francusku ovaj umak donijela Caterina de Medici.
Bešamel umak osim osnovne verzije postoji u mnogim inačicama, prilagođenih određenim podnebljima, stilovima kuhanja, ali i potrebama…

U Engleskoj je popularan pod nazivom bijeli umak, dok se u talijanskoj i francuskoj kuhinji slično naziva i vrlo često koristi. U talijanskoj kuhinji neizostavan je u pripremi lazanja, zapečene tjestenine, tjestenine s četiri vrste sira…


Komentari

Odgovori

*