28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Grah

Skupini sjemenki izvađenih iz mahuna zajednički je naziv grahorice. Ukusne su i mlade, no, mogu se i osušiti pa čuvati godinama.

Grah

Recepti - GrahSkupini sjemenki izvađenih iz mahuna zajednički je naziv grahorice. Ukusne su i mlade, no, mogu se i osušiti pa čuvati godinama.

Recepti - GrahSve grahorice su dragocjen izvor bjelančevina biljnog porijekla, a u kombinaciji s jajima daju potpun, zdrav obrok.

Recepti - GrahSvježi mladi grah donose na tržnicu od srpnja do rujna. Zbog mnogo vlage brzo se kvari ali isto tako i dobro zamrzava.

Recepti - GrahZELENI GRAH  se vadi mlad iz mahune i posebno suši po postupku koji je smišljen u Francuskoj.

Recepti - GrahSITNI BIJELI GRAH je vrlo mekane i tanke kože. On se ne raspada pri kuhanju, stoga je izvrstan za miješana jela koja se kuhaju.

Recepti - GrahTREŠNJEVAC je kod nas vrlo popularan te se stavlja u brojna domaća jela.

Recepti - GrahKada kupujete grahorice svakako provjerite da nema žižaka (malih sitnih rupica). Najbolje ih je čuvati u platnenoj ili papirnatoj vrećici te kroz njih probušite rupice.

Grahorice treba dugo kuhati kako bi im se vratila vlaga. One su teško probavljive jer u našim crijevima nemamo enzime za razgradnju nekih od saharoza, pa se raspadaju stvarajući neugodne plinove.

Recepti - GrahSLANUTAK se nekad prepržen upotrebljavao i za kavu. Zrnje i brašno od slanutka su zanimljive namirnice zbog visoke prehrambene vrijednosti.

Recepti - GrahSOJA je posebno vrijedna, čak i ljekovita namirnica. Njene bjelančevine su slične životinjskima stoga mogu zamijeniti meso. Prerađuje se u brašno, jestivo i tehničko ulje, mlijeko, sir i maslac. Nema ničeg životinjskog podrijetla pa ga dosta koriste u prehrani makrobiotičari i vegetarijanci.

Pročitajte i:

Grah recepti

Kuhani grah s mesom

Grah varivo sa suhim rebrima (suhim mesom)

grah