Recept za kuhano vino

Recept za kuhano vino

U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će vam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo.

Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje vam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…

Ipak, u količinama se morate ograničiti i ne smijete pretjerivati, jer ćete tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.

Ako prvi put pravite kuhano vino, s ovim receptom ste sigurni. Ovo je recept za kuhano vino koji svi hvale, a sviđa se i muškarcima i ženama, ima idealan omjer slatkoće i začina.

Najbolji recept za kuhano vino

Sastojci:

1 l vina

2-3 dl vode

150 g šećera

8 klinčića

1 štapić cimeta

1 vanilija

(narančina kora, po želji naribati koru jedne naranče ili i iscijediti sok 1 naranče pa dodati)

Priprema:

Kuhati vino, vodu, cimet i klinčiće. Kad zakipi dodajte šećer, vanilin šećer i po želji narančinu koricu. Smanjite i kuhate na laganijoj vatri ostatak vremena.

Ukupno vrijeme kuhanja bi trebalo biti oko 20 minuta

Kuhano vino danas se smatra poslasticom, međutim u originalnoj recepturi kreirano je sasvim jednostavno i svrhovito. U 2 st. Rimljani su zagrijavali vino i pili kako bi im pomoglo u borbi protiv hladne zime. Kako su putovali Europom, tako su širili svoju ljubav za kuhanim vinom.

U 19. stoljeću počelo se vezati uz Božić i božićnu kulturu i običaje, te je postao globalni fenomen. Recepti su raznoliki, ali poanta je uvijek ista, zagrijavanje vina uz dodavanje začina.

Začini za kuhano vino

Želite li sami kuhati vino možete kupiti mješavinu začina za kuhano vino, ali ipak puno ukusnije vino ćete dobiti kombinirate li sami začine. Osnovni začini za kuhano vino su:

Klinčići, cimet, šećer, narančina kora i vanilija osnovni su začini za kuhano vino. U nekim verzijama se kuhano vino priprema sa zvijezdama anisa umjesto klinčića ili uz klinčiće, pa će i recept biti napisan ispod. Takvo vino je jačeg okusa, te više odgovara muškarcima i osobama koje vole pikantnije okuse.

Recept za kuhano vino jačih aroma

Sastojci:

750 ml vina (1 boca)

1 naranča (oguljena i podijeljena na kriške)

6 cijelih klinčića

3 štapića cimeta

3 zvijezde anisa

2 žlice meda

4 žlice rakije (lozovače, ali možete upotrijebiti i neko blaže žestoko piće poput ruma)

Priprema:

U lonac srednje veličine stavite sve sastojke. Kada se približi točci vrenja smanjite temperaturu i ostavite tako na niskoj temperaturi 10 minuta. Procijedite pa poslužite.

Bijelo kuhano vino

Prema receptu s početka teksta možete kuhati i bijelo i crno vino, a slijedi poseban recept za bijelo kuhano vino na njemački način.

Sastojci:

1 l bijelog vina

1 cijeđena naranča

klinčići (2 do 5 kom)

1 štapić cimeta

1 limun narezan na kriške

piment (2-5 zrna)

Kardamom (2-5 zrna)

Priprema:

Iscijediti naranču, te sa svim ostalim sastojcima staviti u lonac. Kada provrije kuhati 10 min na laganoj vatri, procijediti i poslužiti.

Kuhano crno vino

Za kraj donosimo i recept za crno kuhano vino i to po receptu svima nam poznatog britanskog kuhara s klementnama.

Jamievo crno kuhano vino

Sastojci:

2 klementine (vrsta mandarina)

1 limun

200 g šećera

6 klinčiće

1 štapić cimeta

3 lovorova lista

malo muškatnog orašćića

1 vanilija mahuna

2 zvijezde anisa

2 l crnog vina

Priprema:

Oprati i narezati s korom na kriške limun i klementine. Staviti sve sastojke osim vina u lonac. Dodati vina tek toliko da se potopi šećer. Kuhati smjesu lagano miješajući. Kada se smjesa pretvori u sirup dodati ostatak vina. Pustiti da provrije. Kuhati još 10 minuta na srednje jakoj vatri. Procijediti i poslužiti.

Kako poslužiti kuhano vino

Kuhano vino možete poslužiti jednostavno bez dodataka u šalici ili vatrostalnoj čaši, ali možete i dekorirati kriškama naranče, limuna ili štapićima cimeta.


Komentari

Odgovori

*