Recept za kuhano vino

Recept za kuhano vino

 

U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će vam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo.

Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje vam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…

Ipak, u količinama se morate ograničiti i ne smijete pretjerivati, jer ćete tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.

Ako prvi put pravite kuhano vino, s ovim receptom ste sigurni. Ovo je recept za kuhano vino koji svi hvale, a sviđa se i muškarcima i ženama.

Sastojci:

1 l vina

2-3 dl vode

150 g šećera

8 klinčića

1 štapić cimeta

1 vanilija

(narančina kora, po želji i iscijediti sok 1 naranče pa dodati)

Priprema:

Kuhati vino, vodu, cimet i klinčiće. Kad zakipi dodajte šećer, vanilin šećer i po želji narančinu koricu.

Ukupno vrijeme kuhanja bi trebalo biti oko 20 minuta

Kuhano vino danas se smatra poslasticom, međutim u originalnoj recepturi kreirano je sasvim jednostavno i svrhovito. U 2 st. Rimljani su zagrijavali vino i pili kako bi im pomoglo u borbi protiv hladne zime. Kako su putovali Europom, tako su širili svoju ljubav za kuhanim vinom.

U 19. stoljeću počelo se vezati uz Božić i božićnu kulturu i običaje, te je postao globalni fenomen. Recepti su raznoliki, ali poanta je uvijek ista, zagrijavanje vina uz dodavanje začina.

Objavljeno
Kategorizirano kao NAPITCI

Ostavite komentar

*