25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

KOLIKO DUGO SE KUHA ŠPINAT i 3 jednostavna načina pripreme špinata

Špinat je visoko vrijedna namirnica, a opet dosta jednostavna za pripremu, bilo da ga kuhate u vreloj vodi, kuhate na pari ili pirjate. U svakom slučaju ovo zeleno povrće skuhat ćete u samo nekoliko minuta, a izvrstan je i vrlo raznolik prilog uz sva jela, ali može se poslužiti i samostalno u bezmesnom obroku.
KOLIKO DUGO SE KUHA ŠPINAT i 3 jednostavna načina pripreme špinata

KOLIKO DUGO SE KUHA ŠPINAT i 3 načina pripreme špinata

Špinat je visoko vrijedna namirnica, a opet dosta jednostavna za pripremu, bilo da ga kuhate u vreloj vodi, kuhate na pari ili pirjate. U svakom slučaju ovo zeleno povrće skuhat ćete u samo nekoliko minuta, a izvrstan je i vrlo raznolik prilog uz sva jela, ali može se poslužiti i samostalno u bezmesnom obroku. Bilo na koji način da ga pripremate, uvijek je odličnog okusa.

Špinat je namirnica koju svakako treba imati u kuhinji, bilo u smrznutom ili svježem obliku. Nutricionistički izvanredan, a toliko jednostavan za pripremu, da jednom kada ga uvrstite u svoju kuhinju postoji velika šansa da će vam postati omiljeno jelo. Okus mu je blag, pa odlično ide u kremasta jela s mlijekom, bešamel umakom, ali i na lešo uz malo maslinovog ulja i češnjaka.

Možete odabrati obični špinat ili baby špinat, koji ima nešto manje listove. Baby špinat možete jesti i svjež ili ga kuhati jednako kao i obični špinat.

Koliko dugo se kuha špinat?

Kuhanje špinata u vreloj vodi – blanširanje –

Da biste blanširali špinat potrebno ga je staviti u vrelu vodu, kuhati 1 minut, a zatim ga izvadite. Ovako pripremljen špinat sačuvat će najviše izvornih nutrijenata i okusa. Ipak, mnogi vole kada je špinat “malo bolje kuhan” jer dobije neutralniji okus, pa možete produžiti kuhanje na 2 – 3 minuta.

Zagrijte vodu i kada proključa stavite špinat. Špinat treba kuhati 2-3 minute u ključaloj vodi. Budite oprezni sa soli jer se količina špinata značajno skupi, pa pripazite da previše ne zasolite vodu.

Nemojte prekuhati špinat, jer će tada okus otići u drugu krajnost i dobit ćete trpak okus kuhanog špinata, a istovremeno izgubiti i sve vrijedne nutrijente koji se nalaze u njemu.

Kuhanje špinata na pari

Za razliku od kuhanja u ključaloj vodi kuhanje na pari je nešto ekonomičniji proces, jer vam treba značajno manje vode od kuhanja u vreloj vodi. Kod kuhanja u vodi potrebno je imati jako veliku količinu vode i veliki lonac, za relativno malo krajnje skuhanog špinata. Kada kuhate špinat na pari, također je dovoljno kuhati ga 2-3minute.

Pirjanje špinata

Špinat možete pirjeti na klasičan način. U veliku tavu stavite malo maslinovog ulja i stavite na srednju temperaturu. Masnoća je nužna kako bi se lišće opustilo. Možete dodati malo češnjaka, čili papričice ili nekog drugog začina po želji. Dodavanje špinata na ulje zbog velikog obima svježeg špinata ići će postupno. Pirjanje špinata trajat će otprilike 5-7 minuta. Po potrebi dodajte vode.

Koliko dugo se kuha smrznuti špinat

Da biste pripremili ukusno jelo od smrznutog špinata potrebno je pročitati upute, jer nisu svi smrznuti na jednak način i namijenjeni istim receptima. Općenito, ukoliko nisu navedene upute, smrznuti špinat potrebno je samo odmrznuti i zagrijati na minut ili dva, te dalje pripremati prema receptu, jer je on prije zamrzavanja već blanširan. Njega je potrebno kuhati u znatno manje vode, jer se prilikom blanširanja prije smrzavanja već skupio. Obično je i nasjeckan na jako sitne komadiće, pa ćete pažljivije trebati birati recept uz koji ćete ga pripremiti.

Podgrijavanje špinata

Špinat se u pravilu ne podgrijava jednom kada je skuhan, jer tada može imati gorak okus, ali i ne izgleda lijepo na tanjuru.

Možete li prekuhati špinat

Špinat se svakako može prekuhati a tada se lišće previše skupi, postane na neki način slimavo, te ima gorak okus.

Pranje špinata prije kuhanja

Špinat je potrebno prije kuhanja oprati i očistiti, ako je s korijenom odrezati korijen i vrh. Pranje špinata je jako bitno, pa nemojte ovaj korak preskočiti ni kada se naizgled doima čistim. Potopite lišće špinata u veliku zdjelu vode i procijedite ovisno o zaprljanju špinata koliko je puta potrebno. Ako je špinat već opran, svejedno ga isperite pod svježom vodom.

Ideje za recepte sa špinatom potražite ovdje:

Špinat – Recepti (covermagazin.com)