Brokula

receptiBrokula daje jestivi cvat prije nego se pupoljci otvore.

receptiNajbogatija je vitaminom C, no vrlo rijetko se jede sirova. Uz vitamin C bogata je i vitaminom A, B 2, kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom i natrijem.

receptiSezona joj je u rano proljeće i jesen, no, ponegdje je ima čak i zimi. Bere se dok su lišće i cvatovi mladi, zelene boje.

receptiPrilikom kupovine pazite da su cvatovi čvrsti, stapka svježe odrezana, te da nigdje nema mrlja.

receptiČuvajte je najduže 3-4 dana u hladnjaku ili odmah zamrznite.

receptiKad dijelite cvatove brokule, pazite da budu jednake veličine, kako bi se svi skuhali u isto vrijeme. Stapke su tvrde i one se kuhaju duže nego cvat. Možete ih i posebno narezati na ploške.

receptiKako bi brokula zadržala u sebi što više vitamina kuhajte je na pari ili u mikrovalnoj pećnici.

Brokule

Iako se tek od nedavno upozorava na zdravstvenu vrijednost brokule, već o njima mnogo znamo, a možemo ih kupiti i u ljekarnama u obliku kapsula, te ih uzimati kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Ipak, preporučujemo, ukoliko je moguće da koristite svježe.

Sezona brokula je u rano proljeće ili kasnu jesen, što znači da je upravo sada njihovo prirodno razdoblje branja. Ipak, kada je kupujete pripazite da su cvjetovi čvrsti, zeleni, stapka svježa, te da po sebi nemaju nikakvih mrlja ni znakova kvarenja. Tako ćete prepoznati svježije brokule.

Njen sastav je nutricionistički kvalitetan, a svojstva su zaista velika. Izdvojimo npr. vitamin C kojeg ima čak više od naranče.

Brokule štite od mnogobrojnih bolesti i zdravstvenih problema. Najčešće ih spominju u kontekstu raka. Smatra se da brokuli sprječavaju razvoj različitih vrsta zloćudnih tumora.

Njihovi antikancerogeni sastojci potiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima, te sprječavaju da kancerogene tvari oštete zdrave stanice.

Zbog velike količine već spomenutog vitamina C, te betakarotena i ostalih antioksidanata neutralizira slobodne radikale, štiti od preranog starenja, a zbog luteina u svom sastavu povoljno djeluje i na zdravlje očiju.

Olakšava probavu, u crijevima djeluje poput spužve, te sprječava zatvor.

Smanjuje kolesterol u krvi i pomaže otklanjanju štetnih sastojaka koji uzrokuju nastanak bolesti kože i kose.

Brokule je najbolje kuhati isti dan kada su kupljene, te je čuvajte najdulje 3 – 4 dana u hladioniku prije kuhanja. Ako kupujete onu iz hladnjaka skuhajte je neodmrznutu.

Kako biste očuvali što više sastojaka najbolje je da je kuhate na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Podijelite je na cvjetove jednake veličine, a kako je stapke potrebno kuhati nešto duže njih narežite na sitnije listiće, pa će im vrijeme kuhanja biti jednako.

Brzi ukusni recepti s brokulama:

1. Zapečene brokule:
Brokule podijelite na cvjetove i skuhajte u slanoj vodi. Stavite ih u vrelu vodu i kuhajte maksimalno 5 min. Procijedite i ostavite ih sa strane….
U dubljoj tavi ispržite pileće filete koje ste prethodno posolili i začinili, kao kod običnog prženja. Izvadite ih, a u ulje od prženja ulijte malo (oko 100ml) mlijeka i žlicu brašna. Pažljivo miješajte da ne zagori.
Kada se smjesa malo karamelizira (zgusne) dodajte brokule i poslužite. Promiješajte i jelo je gotovo.

2. Ljevača s brokulama i vinom:
25 dag brašna umijesite s jednim praškom za pecivo i dodajte 2 dl suhog vina, te vode po potrebi. Neka smjesa bude malo tvrđa od one za palačinke. Ostavite sa strane.
Narežite jednu brokulu na komadiće, dodajte 10 dag mrkve nasjeckane na kockice i 10 dag nasjeckane slanine. Pripremite još 3 jaja koja trebate umutiti kao za kajganu, 5 dag otopljenog maslaca, 12 dag otopljenog ementalera.
Sve te sastojke dodajte u tijesto. Promiješajte i istresite u namašten lim, i pecite oko 30-tak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite još oko 15 minuta.

Pročitajte i:

Brokula recepti

Piletina s krumpirom i brokulom


Komentari

Odgovori

*