25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Piletina s krumpirom i brokulom

Krumpir oguliti i narezati na ploške te staviti kuhati u posoljenu vodu. Ovo je jednostavan, zdrav i ukusan prilog, stoga nije ni čudno da ga mnogi pripremaju u vrlo različitim varijantama. Iako je ovakva kombinacija brokule i krumpira osnova dalmatinske kuhinje, ovo jelo se proširilo i postalo popularno u skoro svim krajevima. Koliko dugo se piletina, odnosno pileća prsa trebaju peći u ovoj varijanti, ovisit će o tome koliko ste ih debelo izrezali. Piletinu treba staviti na jaču temperaturu...

Piletina s krumpirom i brokulom

Sastojci:

500g piletine
400g krumpira
300g brokule
Sol, papar, češnjak
Vegeta
Maslinovo ulje

Priprema:

Krumpir oguliti i narezati na ploške te staviti kuhati u posoljenu vodu.

Brokulu pripremite na način da nožem odvojite na manje cvjetove i dobro operete.

Nakon desetak minuta kuhanja krumpira u istu vodu dodati brokulu i ostaviti da zajedno kuha još 10ak minuta.

Procijediti vodu i dodati 5-6 žlice maslinovog ulja, te protisnuti češnjak (iako možete i bez njega ukoliko izbjegavate češnjak iz nekog razloga) sve zajedno dobro promiješati i servirati.

Meso narezati na šnicle, začiniti prema želji (sol, papr, vegeta…) te pržiti na gril tavi s malo ulja. Koliko dugo se piletina, odnosno pileća prsa trebaju peći u ovoj varijanti, ovisit će o tome koliko ste ih debelo izrezali. Piletinu treba staviti na jaču temperaturu, zapeći fino s jedne strane, potom okrenuti i zapeći s druge strane, potom se može poklopiti i peći dok meso ne bude gotovo.

Krumpir i brokula na dalmatinski

Po ovom receptu rađena brokula i krumpir su varijanta dalmatinske pripreme krumpira i blitve. Po sličnom receptu se radi i krumpir s raštikom, krumpir sa mahunama

Ovo je jednostavan, zdrav i ukusan prilog, stoga nije ni čudno da ga mnogi pripremaju u vrlo različitim varijantama. Iako je ovakva kombinacija brokule i krumpira osnova dalmatinske kuhinje, ovo jelo se proširilo i postalo popularno u skoro svim krajevima.

Ovisno o tome koliko vremena imate krumpir možete nasjeći na manje ili veće komade, kako bi se brže skuhao. Brokulu također možete duže ili kraće kuhati ovisno o tome da li volite da se raskuha ili da ostane malo tvrđa. Također, za ovaj recept može se koristiti i smrznuta brokula što recept čini jednostavnijim. Osim što je već podijeljena na komada smrznuta brokula se može duže čuvati u zamrzivaču nego svježa u hladnjaku, stoga je ponekad praktično zamijeniti svježu sa smrznutom. Na taj način možete ovaj recept na brzinu pripremiti, čak i kada nemate vremena za kupovinu, nego unaprijed kupite i spremite u zamrzivač smrznutu brokulu. Smrznutu brokulu dodajte također u vodu s već skoro skuhanim krumpirom i kuhajte još onoliko koliko piše na vrećici od brokule, ali najčešće je to nekih 5 minuta.

Kada procijedite vodu u kojoj ste kuhali brokulu i krumpir, dodajte maslinovo ulje preko krumpira i brokule. U receptu piše okvirno oko 5 žlica, ali ja često stavim i više budući da mi volimo okus maslinovog ulja, a s njim se sastojci bolje povežu. Na to dodam protisnuti češnjak ili češnjak iz mlinca Onaj u prahu u pravilu ne koristim za ovaj obrok, jer ova dva ranije navedena daju bolji okus. Kada ste dodali maslinovo ulje i češnjak, vilicom zgnječite krumpir i brokulu dok ne postanu povezani. Ostat će vam manjih i većih komada krumpira, ali to je uobičajeno u ovom receptu, budući da se ne radi o pire krumpiru koji bi trebao biti jednolična smjesa No, svejedno dovoljno zgnječite krumpir, sastojci će se tako bolje povezati sa maslinovim uljem i češnjakom, a i međusobno te će jelo biti punijeg okusa.

Osim piletine uz ovo jelo možete dodati bilo koje drugo meso ili ga servirati samostalno. Također, uz ovako pripremljenu brokuli krumpir na dalmatinski dobro ide i riba. Tako da je ovo prilog koji se zaista brzo može pripremiti i servirati uz mnoge namirnice.

Ovo jelo se radi od sastojaka koje uglavnom imamo u kući, krumpir uglavnom imam u zalihi, a ako se koristi smrznuta brokula, tada je i nju lakše imati u zalihi. Na taj način se može relativno brzo pripremiti zdrav obrok, ili prilog, ovisno o tome šta preferirate. Upravo zbog svoje jednostavnosti, odnosno potrebno je malo sastojaka, ali i brzine pripreme, kod mene je ovo jelo često na meniju, iako kao što sam rekla radim ga i u sličnim varijantama s drugim povrćem koje u tom trenutku imam na raspolaganju.

Brokula je bogata nutritivno kvalitetnim sastojcima, te je ovo odličan način da je konzumiramo češće, u jednostavnom, a ukusnom receptu.

Maslinovo ulje bi bilo najbolje koristiti domaće jer ima intenzivniji okus, ali ako nemam domaće tada biram djevičansko hladno prešano maslinovo ulje.

Recept poslala: J.