28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Koraba (korabica) pečena u pećnici s mesom i povrćem

Ovo je recept uz pomoć kojeg sam uspjela korabicu staviti na stol, kao osnovni prilog, a ne samo za kuhanje u juhi. I izvrsna je pečena. Dugo sam tražila povrće koje bi mogla dodati uz krumpir ili koje bi moglo potpuno zamijeniti krumpir u mesnim jelima iz pećnice, te sam isprobala korabicu i moram priznati da je izvrsna.

Koraba (korabica) pečena u pećnici s mesom i povrćem

Ovo je recept uz pomoć kojeg sam uspjela korabicu staviti na stol, kao osnovni prilog, a ne samo za kuhanje u juhi i varivu. I izvrsna je pečena. Dugo sam tražila povrće koje bi mogla dodati uz krumpir ili koje bi moglo potpuno zamijeniti krumpir u mesnim jelima iz pećnice, te sam isprobala korabicu i moram priznati da je izvrsna. Okus pečene korabice dostojno zamjenjuje krumpir, ali u znatno manje kalorija. Iako ima drugačiji sastav i potpuno drugačiji okus, jer pripada kupusnom povrću, a priprema se gotovo identično kao krumpir.

Sastojci:

3 korabice
3 krumpira
1 mrkva, 1 peršin
1 glavica luka

1/2 – 1 kg meso

malo soli
malo papra
1 žličica mediteranska vegeta
ili obična vegeta i mediteranski miks začina

malo ulja

Priprema:

Ovisno koje meso pripremate uz korabicu, postupak će biti drugačiji. Ukoliko je neko meso u komadu, tada nasolite i začinite meso, po potrebi ga špikajte, kako bi začini prodrli dublje, stavite u pleh za pečenje, dolijte 1 cm vode i poklopite sve skupa s aluminijskom folijom ili poklopcem. Pecite 45 minuta poklopljeno na 250 stupnjeva.

Očistite i ogulite povrće. Krumpire narežite na četvrtine, a korabicu na sličnu veličinu. sve začinite s malo papra, malo soli, te vegete. Dobro nauljite.

Zatim izvadite meso iz pećnice, dodajte narezano povrće u peleh, te pecite otklopljeno još 45 min do 1 sat. Stalno nadgledajte i po potrebi prevrnite meso.

Ukoliko se radi o manjim komadima mesa, možete sve skupa staviti u pećnicu i peći 45 min do 1h. Potrebno je također dodati oko 1 dl vode u pleh.

Korabica iz pećnice s krumpirima
Korabica iz pećnice kao samostalan prilog

Koraba nije povrće na koje sam naviknula u svojoj kuhinji. Obično ga kuhamo malim bebama kao prvo povrće, ali osim u dječjim kašama, kasnije ga nisam pripremala zbog nedostatka ideja. Budući da sam u posljednje vrijeme postala zaljubljenik jela u pećnici, a većina recepata je zapravo meso i krumpir, tražila sam neko povrće koje bi moglo zamijeniti krumpir kod jela iz pećnice i dati im drugačiji okus. Uz batat odličnu zamjenu sam pronašla u korabici. Ukoliko niste ranije konzumirali korabu vjerojatno će vam trebati vremena da se naviknete na kupusasti okus, jer je ovo jelo zapravo iz roda kupusnjača.

Korabina unutrašnjost je zaštićena tankom zeleno korom koju treba oguliti prije pripreme. I bez obzira što je izvana zelena iznutra je mliječno bijela. Većina ljudi koja je proba opisuje okus između cvjetače i krummpira. Probate li ljubičastu korabu ona će imate nešto jači okus, zbog toga predlažem zelenu dok se privikavate, a jednom kada se naviknete na okus korabe možete isprobavati sve njene boje i okuse.

Najteži dio procesa priprema korabe je njeno guljenje. Ipak kada skužite princip, naviknut ćete se. Lišće korabe možete jesti na sličan način kao što pripremate „divlje zelje” ili blitvu.

Korabica ima vrlo malo kalorija, te i tome treba zahvaliti rast njene popularnosti. Dugo vremena pripremala sam je samo u juhama ili varivima, na sličan način poput peršina ili celera, gdje bi stavila krišku korabice kako bi okus u juhi bio bogatiji. Naravno, korabicu i dalje koristima na ovaj način, ali sam iznenađena njenom raznolikošću moguće uporabe. Osim u pećnici možete je pripremati na još nekoliko načina, ali i jesti u salati sirovu. Ona se jede samo dok je jako svježa i mlada, stajanjem postaje drvenasta i nepogodna za jelo.

Miješana salata od korabice – recept

S kroabicom možete napraviti ukusnu miješanu salatu, gdje ćete naribati u jednakim omjerima korabicu, mrkvu, celer, ciklu i jabuke. Takvu salatu treba začiniti maslinovim uljem i s vrlo malo octa. Ovako pripremljena salata može se poslužiti kao salata ili čak kako prilog uz pečenje ili ribu.