Raspucanci

Raspucanci – čokoladni raspucanci

Sastojci za raspucance:

– 2 jaja
– 80 gr šećera
– 1 vanilin šećer
– 220 gr brašna
– 1/2 prašak za pecivo
– 50 gr maslaca
– 220 gr tamne čokolade / čokolade za kuhanje

– šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Prvo otopiti maslac, te u njega dodati čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi.

Mikserom umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Kada je smjesa dovoljno pjenasta dodati rastopljeni maslac i čokoladu i nastaviti sve miješati mikserom. Smanjiti jačinu miksera dok se to mijesi.

U tu smjesu polako umiješajte brašno i prašak za pecivo. Ja kada dodajem brašno smanjim brzinu miksera na najmanje i polako umutim s brašnom i praškom za pecivo.

Dobivenu smjesu ostavite u stajati u hladnjaku 2 sata. Na taj način smjesa će se između ostalog i stvrdnuti te biti podatnija za oblikovanje raspucanaca.

Od dobivene smjese oblikujte kuglice. Ukoliko je toplo, tada možete ponovno malo vratiti smjesu u frižider kako ne bi omekšala, ili ako radite s većom smjesom i trebat će vam duže vrijeme da oblikujete sve raspucance, tada smjesu podijelite i dio držite u frižideru dok prvu smjesu ne potrošite. Neka svi raspucanci budu slične veličine kako bi se ravnomjernije i istovremeno ispekli.

Kuglice pospite šećerom u prahu ili oblikovane kuglice uvaljajte u šećer u prahu.

Složite kuglice u pleh na papir za pečenje. Možete ih peći i direktno u plehu za pečenje, ali ga u tom slučaju dobro nauljite ili premažite margarinom, te pospite brašnom prije redanja raspucanaca kakos e ne bi zalijepili za pleh.

Nemojte ih slagati previše blizu jer će tijekom pečenja dodatno narasti. Ukoliko su blizu mogu se zalijepiti jedna za drugu što će utjecati na njihov konačan izgled.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C  20-25 minuta. (To će ovisiti o veličini kuglica koje ste pravili i od pećnice).

Vrijem pečenja: 20 do 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijusa.

Od ove mjere meni bude cca 40-45 kolača.

Ovi suhi kolači mogu stajati nekoliko dana u poklopljenoj posudi, tako da ih imate vremena ih pojesti. Upravo to je i njihova velika prednost bući da se često rade za blagdane kada i se i rade kolači koji mogu stajati nekoliko dana.

Recept poslala: M.

Raspucanci
Gotovi pečeni raspucanci
Raspucanci

Kada ste napravili kuglice raspucanaca ne trebate se misliti da izgledaju glatko i da nisu raspucali. Kuglice kada se rade tako izgledaju. Tijekom pečenja kuglice će postepeno pucati, te oblikovati zanimljivi izgled ovog kolača po kojem su oni i dobili ime. Jednostavno tijekom pečenja se događa čarolija u kojoj ovi kolači poprimaju svoj konačan izgled.

Vrijeme pečenja raspucanaca može ovisiti o pećnici, ali i veličini raspucanaca. Jednostavno pred kraj pečenja pogledajte kako izgledaju, te provjerite kako ih ne biste presušili. Veličinu kuglica koje pravite možete prilagoditi svojim željama, ja ih u pravilu radim kao manje orahe, jer će malo i narasti tijekom pečenja, a općenito mi je draže kad su sitni kolači manji.

Koliko će tamni raspucanci biti uglavnom ovisi o tamnoći kakaa koji koristite. Ukoliko je kakao svjetliji i oni će biti svjetliji, no u konačnici to nema neki značajan utjecaj na ukus raspucanaca. U pripremi tijesta se dodaje i tamna čokolada, tj čokolada za kuhanje, no one uglavnom daju sličnu boju, te neće značajno utjecati na rezultat.

Što raspucance ravnomjernije uvaljate u šećer u prahu prije pečenja, to će oni na kraju biti efektniji. S obzirom da nakon pečenja raspucanci imaju tvrđu koru, i relativno glatku, njih se ne može baš naknadno posipati šećerom u prahu, stoga je taj korak potrebno napraviti prije pečenja.

Raspucanci su odličan sitni suhi kolač koji može trajati nekoliko dana, a čak je drugi dan bolji nego prvi. Stoga je odličan izbor za blagdane, meni su jedan od standardnih božićnih kolača ili neka slavlja kada se kolači rade unaprijed. Uz to je čokoladni suhi kolač i topi se u ustima, te daje šarenilo tanjuru sa suhim kolačima. Raspucanci će izvana biti tvrdi, fino zapečene kore, dok će unutra biti mekši i doslovno se topiti u ustima.

Čokoladni raspucanci recept – proces pripreme raspucanaca u slikama


Komentari

Odgovori

*