Šape s orasima

Šape s orasima

Šape s orasima

Ovo je recept sa šapama punjenim smjesom bjelanjaka i oraha.

Recept za šape koje su samo od tijesta se rade po ovom receptu: Šape s mašću ili margarinom – Recepti

Šape s orasima – šape punjene smjesom bjelanjaka i oraha

Sastojci:

5 jaja
1 margarin
500 grama brašna
200 grama šećera
200 grama oraha mljevenih

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Prvo je potrebno pripremiti tijesto za šape. Kad je tijesto gotovo pripremate fil. Odmah nakon toga možete tijesto stavljati u kalupe, puniti i peći.

Priprema tijesta za šape s orasima:

Kako bismo pripremili tijesto za šape s orasima treba margarin sobne temperature umijesiti s brašnom u rahlo tijesto. Pomiješajte većinu brašna (oko 400 grama) s margarinom, a ostatak ostavite sa strane.

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu staviti žumanjke te dobro umutiti.

Dodat u smjesu margarina i brašna žumanjke koje smo prethodno umutili i dodavat brašna da bude malo tvrđe tijesto.  Ovisno o veličini jaja, možda vam neće trebati svih 500 grama brašna nego i manje.

Tijesto treba biti meko i glatko oblikovano. Kad je tijesto za šape gotovo ostavite da sa strane. Tijesto ne treba dugo stajati tako da ne trebate računati s dodatnim vremenom za stajanje tijesta.

Priprema fila za šape s orasima:

Umutiti 5 bjelanjka i šećer u što tvrđi snijeg.

Dodavati lagano u bjelanjke žlicu po žlicu orahe.

Priprema za pečenja šapa s orasima:

Tijesto odvajati na komadiće, ovisno o veličini kalupa, vjerojatno će veličina oraha, staviti u sredinu kalupa te razvući rukom tj. prstima kako bi se s tijestom obložio cijeli kalup. Tijesto treba tanko prekriti cijeli kalup.

Kalupe u pravilu nije potrebno prethodno namazati, nego u njih se može direktno stavljati tijesto. To ćete prilagoditi kalupima koje imate.

Kada tanko tijesto obloži kalupe, u kalupe na tijesto stavljati bjelanjke. To možete žlicom, ili s nečim što vam je praktično. U prosjeku jedna mala čajna žlica je dovoljna za jedan kalup, ali to će ovisiti o veličini kalupa. Bjelanjke s orasima u kalupe možete staviti do ravnine kalupa, ali bolje je staviti preko pa čak i natrpano.- Bjelanjak se prilikom pečenja skupi, tako da ukoliko klupe napunite ravno, oni će biti na kraju malo udubljeni.

Peći na 180 – 2005°C oko 20 minuta.

Kad su šape s orasima gotove i izvadite ih iz kalupa pospite ih sa šećerom u prahu. Najbolje ih je posuti šećerom u prahu odmah, dok su još tople.

  • U tijesto ne ide šećer, da netko ne pomisli da je greška. Okus se izbalansira, tako da nema potrebe u tijesto dodavati šećer.

Ovo je odličan kolač koji se doslovno topi u ustima, te se često kod nas radi za blagdane, spada u božićne kolače te se često poslužuje u takvim prigodama i jedan je od suhih kolača koji mi je uz oblatne omiljen. Iako se radi o suhom kolaču, specifičan je jer ima punjenje od bjelanjaka i oraha što mu daje posebnu čar.

S njim ne možete pogriješiti ako stavite deblje tijesto ili manje ili više smjese punjenja. Ali pratite brzinu pečenja, oni trebaju dobiti lagano zlaćanu boju, ali ne trebaju biti smeđi. To se dobro vidi i po bjelanjcima tj punjenju, tako da ih na vrijeme izvadite kako se ne bi presušile.

Recepti poslala: K.

Šape s orasima – recept u slikama

Šape s orasima
Šape s orasima

Šape možete prije posluživanja dodatno malo posuti šećerom u prahu za bolji dojam. Ja šape posipam šećerom u prahu kroz cjediljku kako bi se šećer ravnomjernije rasporedio po šapama.

Ove šape su varijanta klasičnih šapa samo što su punjene smjesom bjelanjaka i oraha. One se kalo i klasične šape rade u kalupima, a ime su i dobile po nekada davno najčešćem obliku kalupa za pečenje sitnih suhih kolača koji je bio u obliku šape.

Standardne šape se rade tako da se cijeli kalup puni smjesom od tijesta, tijesto se razlikuje od ovog koji se koristi u ovom receptu.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*