Šape s mašću ili margarinom

Šape s mašću ili margarinom

Šape s mašću ili margarinom

Sastojci:

2 šalice od 2dl mljevenih oraha
2 šalice brašna
1 šalica šećera
1 šalica svinjske masti ili 1 margarin
1 vrećica vanilin šećer
1 jaje

2 žlice šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Sve sastojke staviti u zdjelu i dobro zamijesiti. Tijesto treba bili gatko ni tvrdo ni meko, nego srednje i fino tijesto. S obzirom da s radi s mašću, ovisno o toplini tijesto će biti mekše ili tvrđe, stoga je bolje da vam bude malo tvrđe tijesto dok radite s njim nego mekše.

Tijesto stavit na hladno da odstoji najmanje 1 sat.

Dok se tijesto za šape ohladi pripremit kalupe, iznutra ih namazati i posuti brašnom.

Popuniti kalupe ovim tijestom.

Peći na temperaturi 200 C oko 20 minuta, vadit iz kalupa i posipati šećerom u prahu.

Šape se posipaju odmah sa šećerom u prahu, dok su još tople. Dodatno ih možete prije posluživanja ponovno malo posuti šećerom u prahu budući da se prilikom stajanja i čuvanja šećer upije u njih.

Šape recept na šalice

Postoji više verzija šapa, ovo je suha verzija. Idealne su za blagdane, kod mene su jedan od uobičajenih božićnih kolača jer mogu stajati duže, sitni su, suhi i praktični za posluživanje i konzumiranje. Možete ih raditi u manjim ili većim kalupima, ovisno o preferencijama ili tome koje kalupe imate.

Recept za šape punjene smjesom bjelanjaka i oraha potražite ovdje: Šape s orasima – Recepti (covermagazin.com)

Recept iznad za šape je mjeren u šalicama. Može se činiti neobično, ali ovo je starinski recept za šape, te se ranije tako mjerilo. Ne biste trebali imati većih probleme, budući da se radi o kolaču koji ne zahtjeva veliku preciznost, te je dovoljno da se sastojci mjere na ovaj način odnosno na šalice.

Moja obitelj voli i varijantu šape punjene orasima tako da za često radim obje verzije i šape s margarinom i šape s orasima, što se vidi i na slici gdje su kombinirane obje vrste šapa (uključujući i druge kolače, raspucance).

Šape možete raditi u različitim kalupima, ovisno kakve imate ili kakve oblike želite. Bitno je da su metalni i da se u njima mogu peći šape.

Ovaj se kolač naziva i medvjeđe šape te je jedan od klasičnih starinskih recepta. Ovaj starinski recept za suhe kolače je i danas odličan te ga mnogi vole, kako zbog toga što ih podsjeća na prošlost, tako i zbog odličnog okusa.

S obzirom da je ovo starinski recept za šape koje se kod nekih nazivaju i medvjeđe šape, u receptu je uz to što je sve naznačeno u šalicama, ostavljen izbor između margarina i svinjske masti. U originalu je recept sa svinjskom masti, no može se radi i jednako uspijeva i s margarinom kao i s maslacem. Rađen s mašću kolač ima malo drugačiji okus nego s maslacem ili margarinom, tradicionalniji okus, no da li će se koristiti mast, margarin ili maslac stvar je preferencije.

Vanilin šećer je također dodatak koji možete preskočiti, ali ja ga volim dodati.

Šape ili medvjeđe šape je suhi kolač koji je ime dobio i po obliku kalupa (bar mislim ili su meni tako nekad davno objasnili) budući da su se neki od prvih kalupa radili u tom obliku te je poslije pečen kolač podsjećao na šape.

Kad se šape ohlade spremite ih u posudu, poklopite te dobro zatvorite. Čuvajte ih u tamnom i hladnom prostoru poput ostave, ali ih ne treba čuvati u frižideru.

Recept poslala: K.

Šape s mašću ili margarinom
Šape s mašću ili margarinom
Šape s mašću ili margarinom
Ovdje se vidi kako kalupi mogu imati različite oblike te se i šape razlikuju prema obliku kalupa u kojem su pečene
Različiti oblici šapa ovisno o kalupu u kojem su se šape pekle. Neke od njih su šape s margarinom ili mašću, a neke su šape s orasima.
Šape s mašću ili margarinom
Šape s mašću ili margarinom

Šape s mašću ili margarinom


Komentari

Odgovori

*