26. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Zaprška za sarmu

Sarma se kuha u prosjeku oko 2 sata ili malo više. Dakle kada su prošla oko 2 sata kuhanja sarme pripremite zapršku.  Sarmu nemojte je isključiti nego ostavite na laganoj temperaturi da kuha dok pripremite zapršku.

Zaprška za sarmu

Sarma se kuha u prosjeku oko 2 sata ili malo više. U pravilu se sarma slaže u lonac, te se prelije hladnom vodom i lagano zagrijava dok ne proključa. Potom se treba smanjiti temperaturu i kuhati oko 2 sata ili više. Kada je sarma skoro gotova, najbolje bi bilo izvaditi žlicu tekućine u kojoj se kuha sarma i probati kako biste vidjeli kakav je okus i slanoća. Na okus tekućine će utjecati kiselost kupusa, ostali dodani sastojci, kao i to da li ste sarmu kuhali sa suhim mesom ili bez. Kada tu tekućinu probate vidjet ćete koliko je slana i koliko soli treba dodati u zapršku. No, nemojte se iznenaditi ako uopće ne treba dodavati soli budući da slanost iz kupusa koja se ispusti tijekom kuhanja sarme često može biti dovoljna.

Dakle kada su prošla oko 2 sata kuhanja sarme pripremite zapršku.  Sarmu nemojte je isključiti nego ostavite na laganoj temperaturi da kuha dok pripremite zapršku.

Postoji nekoliko varijanti zaprški za sarmu, sve su jednako dobre, radi se o nijansama koje ovise o ukusu ili na što ste naviknuli, ili kako bi rekle moja mama i baka, napravi onu koja ti se najviše sviđa ili ti djeluje najlakše.

Ukoliko ne planirate svu sarmu odmah, odnosno sljedeći dan jesti, možete dio odvojiti i zamrznuti, u tom slučaju je bolje to napraviti prije nego što napravite zapršku i dodate u sarmu.

Zaprška za sarmu – osnovni recept:

– malo ulja ili masti
– žlica brašna (jušna odnosno velika žlica)
– pola čajne žličice crvene paprike

  • soli po potrebi, ako vam se čini da tekućinu u sarmi treba dodatno zasoliti

Na tavu ili u mali lonac uliti ulje, te ga zagrijati. Na njega dodati žlicu brašna koje pržite dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodati crvenu papriku, nastaviti miješati. Kada se to dvoje sjedini istresti u sarmu. Nakon toga neka sarma kuha još desetak minuta.

Ukoliko ste početnik sa zaprškama, možete kad se brašno i crvena paprika sjedine, i kada bi ste zapršku trebali dodati u lonac sa sarmom, umjesto toga u zapršku dodati jedan do dva decilitra tekućine iz sarme, te nastaviti miješati. Na taj će način zaprška dobiti rjeđu konzistenciju, ali će biti manja mogućnost da se zaprška prilikom dolijevanja u saru zgruda.

Zaprška za sarmu – varijanta 2:

– malo ulja
– žlica brašna
– pola čajne žličice crvene paprike
– pola šalice vode (možete obične vode ili odvojiti pola šalice vode iz sarme)

  • soli po potrebi, ali provjerite slanost tekućine u sarmi

Zagrijati ulje te na njega dodati žlicu brašna. Popržiti brašno, te kad ono dobije zlaćanu boju dodati crvenu papriku, izmiješati s brašnom i u to doliti oko pola šalice vode. Nastavite miješati. Kada zaprška proključa dodajte je u lonac sa sarmom. Nastaviti kuhati sarmu još deset minuta.

Zaprška za sarmu – varijanta 3:

– malo ulja
– žlica brašna
– malo crvene paprike
– par žlica vode (možete obične vode ili odvojiti par žlica vode iz sarme)
– žličica sos paradajza / rajčice ili kečapa

  • soli po potrebi

Zagrijati ulje te na njega dodati brašno i malo pržiti dok ne dobije zlatnu boju. Dodati crvenu papriku, a zatim i vodu. Dodati sos paradajz i miješati dok se sve ne sjedini. Kada proključa dodati zapršku u sarmu.

Zaprška za sarmu – varijanta 4:

– pola žličice crvene paprike
– žlica brašna (najbolje oštro brašno)
– pola šalice hladne vode
– žličica sos paradajza / koncentrata od rajčice / kečapa

  • sol (ukoliko tekućina u kojoj se kuha sarma nije dovoljno slana)

U pola šalice hladne vode dodati brašno (najbolje oštro brašno), crvenu papriku, ako želite dodati sos paradajz / koncentrat od rajčice / kečap. Sve to dobro izmiješati u šalici s vodom.
Tako dobro izmiješano bez imalo grudica u šalici istresti u sarmu. Pustiti sarmu da kuha još sa zaprškom oko 10-15 minuta.

Pročitajte i:

Recept poslala: M.