Zaprška za sarmu

7. studenoga 2020. 0 By desk

Zaprška za sarmu

Sarma se kuha u prosjeku oko 2 sata ili malo više.

Dakle kada su prošla oko 2 sata kuhanja sarme pripremite zapršku.  Sarmu nemojte je isključiti nego ostavite na laganoj temperaturi da kuha dok pripremite zapršku.

Postoji nekoliko varijanti zaprški za sarmu, sve su jednako dobre, radi se o nijansama koje ovise o ukusu ili na što ste naviknuli, ili kako bi rekle moja mama i baka, napravi onu koja ti se najviše sviđa ili ti djeluje najlakše.

Zaprška za sarmu – osnovni recept:

– malo ulja
– žlica brašna (jušna odnosno velika žlica)
– pola čajne žličice crvene paprike

Na tavu ili u mali lonac uliti ulje te ga zagrijati. Na njega dodati žlicu brašna koje pržite dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodati crvenu papriku, nastaviti miješati. Kada se to dvoje sjedini istresti u sarmu. Nakon toga neka sarma kuha još desetak minuta.

Zaprška za sarmu – varijanta 2:

– malo ulja
– žlica brašna
– pola čajne žličice crvene paprike
– pola šalice vode (možete obične vode ili odvojiti pola šalice vode iz sarme)

Zagrijati ulje te na njega dodati žlicu brašna. Popržiti brašno, te kad ono dobije zlaćanu boju dodati crvenu papriku, izmiješati s brašnom i u to doliti oko pola šalice vode. Nastavite miješati. Kada zaprška proključa dodajte je u lonac sa sarmom. Nastaviti kuhati sarmu još deset minuta.

Zaprška za sarmu – varijanta 3:

– malo ulja
– žlica brašna
– malo crvene paprike
– par žlica vode (možete obične vode ili odvojiti par žlica vode iz sarme)
– žličica sos paradajza / rajčice ili kečapa

Zagrijati ulje te na njega dodati brašno i malo pržiti dok ne dobije zlatnu boju. Dodati crvenu papriku, a zatim i vodu. Dodati sos paradajz i miješati dok se sve ne sjedini. Kada proključa dodati zapršku u sarmu.

Zaprška za sarmu – varijanta 4:

– pola žličice crvene paprike
– žlica brašna (najbolje oštro brašno)
– pola šalice hladne vode
– žličica sos paradajza / koncentrata od rajčice / kečapa

U pola šalice hladne vode dodati brašno (najbolje oštro brašno), crvenu papriku, ako želite dodati sos paradajz / koncentrat od rajčice / kečap. Sve to dobro izmiješati u šalici s vodom.
Tako dobro izmiješano bez imalo grudica u šalici istresti u sarmu. Pustiti sarmu da kuha još sa zaprškom oko 10-15 minuta.

Pročitajte i:

Sarma od kiselog kupusa

 

Recept poslala: M.