Bosanska sarma

Sastojci:
– 1 glavica kiselog kupusa (manja glavica), ako je veća od 2 kg treba dupla količina sastojaka
– komad suhog mesa (to možete koliko imate ili želite)

– 150 gr riže
– 500 gr mljevenog mesa najbolje miješanog, ali može po izboru
– soli –  pola male žličice soli
– papar (biber) – bijeli luk u prahu ili protisnuti, nasjeckani crveni luk
– vegeta – 1 velika žlica vegete
– crvena paprika – 1 žlica crvene paprika

Priprema:
Od glavice kupusa odvojite listove tako što ćete ih pri korijenu odrezati i pažljivo odvojiti glavice. Kada odvojite sve listove, isperite ih u hladnoj vodi.

Dobro izmiješajte ostale sastojke odnosno meso, rižu i začine.

Na svaki list kiselog kupusa stavljajte mješavinu mesa i riže i savijte sarmu. Zarolajte na dužu stranu, a zatim sa strane utisnite rubove prema unutra. Više: Kako se mota i puni sarma – video –

U veliki lonac stavite suho meso, zatim na njega redajte savijenu sarmu. Dolijte hladne vode tako da bude preko sarme.

Kuhajte dva do dva i pol sata na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Najbolje bi bilo poklopiti tanjurom ili manjim poklopcem od lonca kako bi poklopac ušao unutra te na poklopac staviti nešto teže, npr. u manjoj šerpici ili šalici vodu kako bi bio pritisak na sarmu i da se prilikom kuhanja ne diže. Na taj način ostane u dobrom stanju.

Predlažem da, pred kraj kuhanja sarme, izvadite pola žlice vode iz sarme i probate da li je dovoljno slana. Ta se voda ne soli jer u nju kupus pusti svoj okus i kiselost i slanoću, te je često dobre slanoće, ali to ovisi i od samog kupusa. Ukoliko nije dovoljno slana dodajte pola žlice ili koliko vam se čini da treba soli.

Kada je sarma gotova možete napravite zapršku za sarmu.
Malo brašna (oko jedne velike žlice) popržite na ulju, kada je brašno dobilo žućkastu boju dodajte paprike i po želji malo sos paradajza. Na to možete doliti par žlica vode iz sarme, te onda takvu zapršku doliti u sarmu. Kuhajte još sada sarmu sa zaprškom još desetak minuta.

No, zaprška nije obavezna, i sarma će biti odličnog okusa i ukoliko ne pravite zapršku. To ćete najbolje procijeniti prema preferencijama, ali i kada probate tekućinu pred kraju kuhanja i vidite kakvog je okusa. Nisu svi kiseli kupusi isti, te će različit okus dati sarmi.

Što se tiče suhog mesa, možete staviti bilo kakav komad kosti na kojem ima malo mesa, ali poslužit će i kožica od slanine. Na taj način iskoristite ostatke slanine, ona će dati okus sarmi prilikom kuhanja, a ako ne želite dodatno meso u sarmi nećete ga imati. Sarmu možete kuhati i bez suhog mesa, u tom slučaju predlažem da dodate žlicu masti u lonac na početku kuhanja kako bi se dobro ukuhalo sve zajedno.

Recept poslala: K.

Bosanska sarma
Bosanska sarma poslužena sa suhim mesom
Bosanska sarma poslužena s pire krumpirom

Bosanska sarma poslužena s pire krumpirom

Bosanska sarma poslužena s pire krumpirom
Bosanska sarma poslužena s pire krumpirom

Sarmu možete poslužiti samu, možete sa suhim mesom s kojim se kuhala, ali i s nekim drugim prilozima poput pire krumpira.

Kod nas se često sarma radi kada su blagdani i za veća okupljanja, tada je jednostavnije staviti odmah u lonac i suho meso, imat ćete dodatni prilog uz sarmu, a i sarma će od njega biti boljeg odnosno bogatijeg okusa.

Kada lažete sarmu u konac, pokušajte lonac maksimalno napuniti kako se sarma ne bi micala prilikom kuhanja, i na taj način će ostati boljeg oblika.

Kako slagati sarmu u lonac

Sredinu kiselog kupusa možete dodatno staviti u lonac i kuhati te poslužiti uz sarmu, što je odlično za one koji vole više kiselog kupusa., a na taj način se iskoristi i cijela glavica kupusa.

Pročitajte i:


Komentari

Jedan odgovor na “Bosanska sarma”

  1. Izvrsno ! Tako je I ja spemam i uvijek je preukusna ,stari recept očeve obitelji iz BiH.

Odgovori

*