Mramorni kolač – domaći recept bez vage

Domaći mramorni kolač
Domaći mramorni kolač

Mramorni kolač – domaći recept bez vage

Sastojci:
– 5 jaja
– 15 žlica šećera
– 15 žlica ulja
– 15 žlica mlijeka
– 15 žlica brašna
– 3 žlice kakaa
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer

Mramorni kolač – priprema:

Dobro mikserom izmiješati jaja, šećer, ulje, mlijeko i vanilin šećer.
Kada je to dobro izmiješano dodati brašno i prašak za pecivo, te sve ponovno dobro izmiješati mikserom.

Pola smjese izliti u nauljeni lim/pleh/tepsiju (25x35cm), a u drugu polovicu dodati kakao i dobro izmiješati.

Sada ovu tamniju smjesu lagano izlijevate po svijetloj smjesi u plehu, neravnomjerno da ostane vidljiva i svijetla smjesa na nekim područjima.


Uzeti vilicu i površinski izmiješati u krug te dvije boje.

Zagrijati pećnicu na najjače, kad se zagrije u pećnicu staviti tepsiju sa smjesom, smanjiti na 200 stupnjeva. Peći do 20-tak minuta.

Mramorni kolač je specifičan po svoje dvije boje koje se miješaju neravnomjerno, i po čemu je dobio naziv, te je zbog toga bitno podijeliti smjesu i na ovaj ili sličan način dekorirati mramorni kolač. Naravno, mramorni kolač možete izliti i na druge načine, i dobiti drugačiji efekt okus će biti isti, no ovakva varijanta mramornog kolača daje dekoriranje kolača koje on ima u svom nazivu.

Recept poslala K.

Mramorni kolač rađen na ovaj način je jednostavan, čak i ako ste početnik ne trebate se brinuti oko toga da li ste dobro izmjerili sastojke u žlicama. Manje varijacije unutar sastojaka su očekivane i uobičajene. S obzirom da se u smjesu za mramorni kolač odmah stavljaju jaja, šećer, ulje i mlijeko, nemojte očekivati da će smjesa biti kao kada se radi samo od jaja i šećera, no ona će i dalje biti pjenasta, samo više tekuća nego kod klasične kombinacije jaja i šećera.

Prašak za pecivo i brašno se mogu unaprijed pomiješati te potom dodavati u smjesu s jajima, ili se može dodavati brašno i prašak odvojeno.

Ono na što treba obratiti pažnju je da nakon što se izlije prvi dio smjese, te kada se doda kakao smjesu treba dobro ujenačiti, budući da ponekad kakao može ostati u grudicama.

Kada ste dodali tamnu smjesu, vilicom izmješajte te dvije boje, no, nmojte pretjerivati kako se boje ne bi potpuno spojile.

Pleh u kojme ćete peći mramorni kolač nauljite i možete ga lagano posuti brašnom kako se ne bi zalijepio. Također moežte kolač peći na pek papiru.

Navedena dimenzija pleha je okvirna, ukoliko izlijete u veći pleh tada će kolač biti tanji i obrnuto, ukoliko pečete u manjem plehu kolač će biti deblji. Možete se odlučiti za okrugli pleh i rezati u obliku torte. Ukoliko ste mramorni koča pekli u kalupu za torte, kako bi dobili drugačiji efekt možete ga lagano posuti šećerom u prahu za dekoriranje.

Kako je drugima ispalo:

Mramorni kolač možete praviti i u kalupu za tortu ili okruglom plehu, te ga rezati ili poslužiti kao tortu.
Biskvitna torta napravljena po receptu za mramorni kolač i ukrašena jaffa keksima i čokoladom kako bi izgledala poput tigra.

Prednost mramornog kolača je što je jednostavan za pripremu, relativno brzo gotov, a ukusan. Mramorni kolač se može poslužiti vrlo brzo nakon pečenja, stoga nije neophodno planirati unaprijed kada je kolač potreban.

Može se peći kao standardan kolač u plehu ili u kalupima za torte. On se može dodatno dekorirati nekom kremom, šećerom u prahu ili kokosom. No, mramorni kolač je sam po sebi dovoljno ukusan, da njemu dodaci nisu neophodni, ali ih možete dodati. Mramorni kolač možete koristiti i kao osnovu za neke druge kolače ili izvedenice od ovog kolača. Ukusan, jednostavan, prilagodljiv i efektan, dovoljno je pozitivnih komentara za ovaj kolač da ga i oni koji ga još nisu probali praviti naprave.


Komentari

Odgovori

*