Domaća sarma sa suhim mesom

Domaća sarma sa suhim mesom

Suho meso sarmi daje poseban ukus, jer kuhati skupa kiseli kupus i suho meso uvijek je davalo specifičan spoj okusa. Ovakva sarma mene podsjeća na djetinjstvo i kuhinju moje bake, zato i sada kada mogu preferiram kuhati sarmu sa suhim mesom.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • pola kilograma mljevenog mesa (najbolje miješano, ali svejedno)
  • pola šalice riže
  • sol (oko pola male žličice soli)
  • papar / biber
  • vegeta ( 1 žlica vegete)
  • bijeli luk (možete ga zgnječiti ili dodati mljeveni bijeli luk )
  • crvena paprika (1 žlica crvene paprike)
    • ( Za one koji nisu sigurni koliko bi dodali soli, papra i vegeta dobra opcija je Fant za sarme. U tom slučaju za pripremu pratite upute s omota, ali ne trebate dodavati soli, vegete i papra dodatno)

Priprema:

Sjedinite meso, rižu i začine. Odvojite listove kiselog kupusa i sperite ih malo u vodi.

Na svaki list kiselog kupusa dodaje po oko jednu žlicu mješavine mesa i riže.  Zamotajte sarmu.

Suho meso isperite u hladnoj vodi te ga potom stavite na dno lonca. Oko njega i na njega redajte sarmu.

Stavite na dnu lonca masnoću, najbolje svinjsku mast, te na nju suho meso. Potom redajte sarmu jednu do druge, i prelijte hladnom vodom. Pojačajte temperaturu da sve skupa prokuha, zatim smanjite temperaturu.

Lonac poklopite, a po mogućnosti stavite nešto na sarmu kako se prilikom kuhanja ne bi micala te će tako bolje zadržati oblik. Možete okrenuti poklopac i na njega staviti neku manju zdjelus vodom kako bi dobilo na težini ili staviti manji tanjur na sarmu.

Ostavite da se kuha oko dva – dva i pol sata na laganoj temperaturi.

Kada je sarma kuhana probajte vodu iz sarme. Ako nije dovoljno slana dodajte malo soli ili ako imate osjećaj da joj nešto fali dodajte zapršku.
To ne možete unaprijed znati jer nije svaki kupus isti, kao ni suho meso. Koliko će oni pustiti slanoće iz sebe uvijek je različito stoga je bolje ne soliti vodu unaprijed.

Priprema sarme sa suhim mesom

Više: Kako se mota i puni sarma – video – 

S listova kao što se vidi na videu bi trebalo skinuti tvrdu sredinu kako bi bilo lakše je motati, budući da taj srednji dio koji je čvrst može proces otežavati. To nije nužno, ali ja na taj način jednostavnije.

Glavice kupusa s razlikuju i mogu biti veće i manje pa tako i listovi. No, veličine listova glavice se razlikuju kako idete od ruba glavice prema unutrašnjosti. Na kraju ćete doći u unutarnjem dijelu do skroz malih listova. Sredinu kupusa možete dodatno staviti sa strane u lonac uz sarmu.

S obzirom da se često razlikuju veličine glavica kupusa, bit će teško uvijek pogoditi da koliko ste stavljali nadjeva na svaki list i da ga bude baš dovoljno, te da ne ostane ni kupusa ni fila. Ukoliko vam ostane kupusa, možete ga dodati uz sarmu u lonac, a ukoliko vam ostane fila, napravite kuglice, čvrsto ih stisnite da se sve poveže te savite u lonac, uz sarmu. Ove kuglice je najbolje dodati malo kasnije, kada je voda u kojoj se kuha sarma već vrela jer ja tako manja mogućnost da se kuglice raspadnu. Na ovaj način imat ćete dodatno okruglice, a ako imate članove obitelji koji ne jedu puno kiselog kupusa, tada će ovo za njih biti odlična opcija.

Domaća sarma sa suhim mesom je poseban recept koji vraća u prošlost, ali je izvrsnog okusa da s i danas nalazi na mnogim blagdanskim stolovima, a i češće. Kiseli kupus se odlično slaže sa suhim mesom, oboje su tradicionalne zimske namirnice, mogu se konzumirati i odvojeno, samostalno, ali i u raznim receptima. Sarma sa suhim mesom je samo jedan od recepata koji spaja ove dvije namirnice.

Recept poslala: M.

Pročitajte i:


Komentari

Odgovori

*