Jednostavni, a fini recepti za tikvice

Jednostavni, a fini recepti za tikvice

Ispod su tri različita, a istovremeno odlična recepta za tikvice. Ovisno uz što se poslužuju, možete izabrati recept za tikvice koji vam više odgovara, ali i kombinirati, kako bi češće pripremali tikvice, a da nisu često po istom receptu.

Ispod su recepti za tikvice:

  • Pohane tikvice iz pećnice
  • Uštipci od tikvica
  • Tikvice s krumpirima na dalmatinski

Pohane tikvice iz pećnice

 

Tikvice recepti

  Sastojci:

1 do 2 tikvice
sol
1 jaje
Brašno i krušne mrvice za pohanje

Tikvice recepti

  Priprema:

Narezati tikvice na kolutiće debljine 0,5 do 1 cm. Nasoliti tikvice i staviti u cjedilo. Nakon 15 minuta obrisati salvetom da bi posušili ostatak vode.

Kolut po kolut uvaljati u brašno, zatim jaje, pa krušne mrvice.

Posložiti po plehu za pećnicu. Na svaki kolutić poprskati kapljicu do dvije ulja ili kistom premazati uljem.

Peći na 200 stupnjeva dok ne porumene. Po potrebi ih prevrnuti na pola pečenja.

Uštipci od tikvica

tikvice-2
Tikvice recepti

  Sastojci:

1 do 2 tikvice
Jaje
Brašno
Mlijeko
Mineralna voda
Sol

Tikvice recepti

   Priprema:

Narezati tikvice na kolutiće. Posoliti i pustiti pola sata da se cijede u cjedilu.
Zamijesiti smjesu od jajeta, brašna, malo mlijeka, soli i malo mineralne vode. Gustoće kao za palačinke.

Ubaciti narezane tikvice u smjesu. Dobro izmiješati. Vaditi žlicom kolutić po kolutić i pržiti u dubokom ulju kao uštipke.

Tikvice s krumpirima na dalmatinski

tikvice-3
Tikvice recepti

   Sastojci:

1 do 2 tikvice
1 do 2 krumpira
Režanj češnjaka
Sol
Papar
Malo maslinovog ulja

Tikvice recepti

   Priprema:

Oguliti krumpir i narezati na četvrtine. Narezati tikvice na kolutiće i staviti kuhati u dosta vode. Posoliti. Kuhati 30 tak minuta. Procijediti.

Na krumpir i tikvice dodati malo papra, po želji još soli, sitno nasjeckani režanj češnjaka i maslinovog ulja oko pola decilitra.

Sve vilicom izmiješati, da se sjedini, ali ipak ne pretjerati s miješanjem da se ne dobije pire.

tikvice-recept-f Jednostavni, a fini recepti za tikvice

Tikvice

Sva tri recepta su napisana sa sastojcima za jednu do dvije tikvice, a kada vam treba više tada samo povećajte količinu.

Općenito se tikvice mogu pripremati na različite načine te postoje brojni načini priprema tikvica. S jedne strane su brojni recepti u koje se mogu dodati tikvice (npr. u različita jela s rižom, s tjesteninom). No, druga stvar su recepti u kojima su osnova tikvice.

Tikvice s korom ili bez kore

Da li u recepte stavljati tikvice s korom ili bez korom? Općenito kada se pripremaju tikvice potrebno ih je dobro oprati, te potom odstraniti rubove. Tikvice se mogu guliti, ali ni ne moraju. Vrlo često su u receptima tikvice s korom, dok mnogi tikvice pripremaju s korom. Uglavnom se može koristiti i kora, te ovisno o preferencijama i navikama, tikvice se mogu koristiti na oba načina. Ako u receptu nije izričito navedeno da li idu tikvice s korom ili bez, uglavnom je svejedno koji se način odabere.

Koliko dugo se kuhaju tikvice?

Tikvice se u vreloj, ključaloj vodi kuhaju 7 do 10 minuta. To je okvirno vrijeme potrebno da bi tikvice bile skuhane. Ukoliko su ploške tanje kuhanje može trajati i 5 minuta.

Nakon kuhanja, ako se tikvice koriste za salate najbolje bi ih bilo odmah staviti pod hladnu vodu kako bi se prekinuo proces kuhanja, te se ne bi prekuhale.

Kako pripremati jela od tikvica?

Tikvice se mogu pripremati na različite načine. Tikvice se mogu peći u pećnici, na grilu, pržiti, te kuhati, pohati.

Priprema na grilu je jednostavna, dovoljno ih je narezati na krugove ili tanke ploške, posoliti i staviti na gril da se peku.

Koliko čuvati svježe ili kuhane tikvice?

Svježe tikvice bi najbolje bilo čuvati u hladnjaku, te ih potrošiti u roku od 7 dana. Svježe tikvice se mogu i zamrznuti. Narezane na ploške spremiti u vrećicu za zamrzavanje te ih spremiti u hladnjak. U hladnjaku se tikvice mogu čuvati do 6 mjeseci.

Kuhane tikvice se mogu čuvati do 2 dana u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. A kada se već kuhane tikvice zamrznu, mogu se čuvati dva do četiri mjeseca. Nikada nemojte tikvice koje su prije pripreme bile zamrznute ponovno zamrzavati.


Komentari

Jedan odgovor na “Jednostavni, a fini recepti za tikvice”

  1. […] Jednostavni, a fini recepti za tikvice […]

Odgovori

*