Kako pravilno odmrznuti meso

Kako pravilno odmrznuti meso

Kako pravilno odmrznuti meso

Meso u zamrzivaču, odnosno smrznuto meso se može čuvati do 6 mjeseci, iako bi bilo najbolje potrošiti ga u razdoblju do tri mjeseca.

Kod odmrzavanja mesa bilo bi najbolje dobro ga odmrznuti prije korištenja. Najbolje je to napraviti u frižideru kako bi izbjegli da postane previše toplo.
Spremite smrznuto meso u zdjelu ili na tanjur i stavite u frižider da se lagano odmrzne, a kako se ne bi voda cijedila od odmrzavanja po frižideru ili kako ne bi bakterije prešle na drugu hranu.

Dobro i kompletno odmrzavanje mesa prije korištenja je bitno ukoliko radite brze obroke i kratko pečenje mesa. U tom slučaju ukoliko je unutar komada mesa ostalo zamrznutih dijelova, meso se neće ravnomjerno ispeći, odnosno možda u sredini prilikom pečenja neće doseći temperaturu potrebnu da bi se uništile bakterije koje mogu biti unutra.

Kod odmrzavanja mesa možete koristiti hladnjak, mikrovalnu pećnicu ili hladnu vodu. No, izbjegavajte stavljanje mesa u sudoper, nego naspite vodu u vrećicu u kojoj je bilo zamrznuto meso, ili sve stavite u plastičnu zdjelu. Na taj način ćete izbjeći prijenos bakterija na druge kuhinjske dijelove.

Namirnice koje ste izvadili iz zamrzivača možete ponovno smrznuti samo u slučaju da namirnica još nije odmrznuta, odnosno da se po površini još vide kristalići leda. Ukoliko se na površini led otopio i pretvorio u kapljice vode, nije preporučljivo vraćati namirnicu u zamrzivač.

Za meso koje vam nije potrebno odmah za korištenje, najbolje je odmrznuti ga u frižideru, no za veće komade mesa, npr. 3 kg mesa, to odmrzavanje može trajati cijeli dan. Najbolje bi ga bilo izvaditi u frižider navečer kako bi ga sutradan ujutro mogli koristiti, ili ujutro izvaditi iz zamrzivača i prebaciti u zdjeli u frižider kako bi za korištenje bilo spremno popodne.

No, ukoliko vam meso treba brže, možete ga odmrznuti tako da u njega dodate hladnu vodu. Voda iz slavine bi trebala teći dok se meso ne odmrzne.

Smrznuto meso možete staviti u veliku zdjelu i napuniti vodom. Bilo bi dobro da je meso u plastičnoj vrećici i da ga ne otvarate dok je u vodi kako biste spriječili kontaminacije ostalog područja. Nakon 20 minuta promijenite vodu dok se meso ne odmrzne.

Odmrzavanje u mikrovalnoj koristite samo ukoliko ćete meso koje ste odmrznuli odmah koristiti. Meso odmrznuto ujutro u mikrovalnoj ne možete ostaviti da čeka popodne kako biste ga koristit.

Smrznuto jelo možete odmrznuti u mikrovalnoj. Prije odmrzavanja u mikrovalnoj bitno je da uklonite pakiranje u kojem je jelo bilo spremljeno u zamrzivač.

Odmrznuto jelo treba jesti odmah i ne zamrzavati ponovno.

Vezano:

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak 

Na koliko stupnjeva držati frižider 

Koliko dugo se mogu čuvati namirnice u frižideru

 


Komentari

Odgovori

*