Tri jednostavna, a potpuno različita recepta za pripremu mladih mahuna

Tri jednostavna, a potpuno različita recepta za pripremu mladih mahuna

Mahune su odlična namirnica koja se može koristiti u receptima na različite načine. Mahune na dalmatinski specifičan spoj krumpira i mahuna, osim toga mahune se mogu raditi kao varivo, te varijante zapečenih mahuna. Ispod su tri različita recepta na koja možete pripremiti mlade mahune. Recepti se mogu dodatno prilagoditi, u neke se može dodati i meso, uz neke se može poslužiti meso, ali svi mogu poslužiti kao samostalan obrok.

-1- Mlade mahune na dalmatinski

Recepti mlade mahune

Sastojci:

½ kg očišćenih mladih mahuna
3 krumpira srednje veličine
Češnjak
Sol
Papar
Maslinovo ulje

Priprema:

Skuhati mahune u puno vode zajedno s oguljenim krumpirima. Kuhati oko pola sata. Procijediti. Zgnječiti vilicom par krumpira da se sve poveže, ali ne sve da se ne dobije pire.

Popariti, posoliti, dodati sitno nasjeckani režanj češnjaka i 0,5 dl maslinovog ulja.

Poslužiti kao glavni obrok ili kao prilog uz meso.

Koliko dugo će trebati kuhati mahune i krumpir, ovisi o veličini krumpira koje ste stavili. Ukoliko se stave čitavi krumpiri kuhanje će trajati nešto duže, nego kada se krumpir nareže na šnite.

Ovo je klasično jelo dalmatinske kuhinje kojem je osnova mahune, krumpir, maslinovo ulje i češnjak. Ovo je jelo koje se u kombinaciji s krumpirom radi i s drugim vrstama povrća, poput blitve ili brokule.

Kada nije sezona mladih mahuna, ovo jelo se može raditi i sa smrznutim mahunama, no tada je bitno prilagoditi vrijeme kuhanja mahuna uputama na vrećici.

-2- Mlade mahune na grčki način

Recepti mlade mahune

Sastojci:

½ kg očišćenih mladih mahuna
4 rajčice
Glavica crvenog luka
Sol
Šećer
Češnjak

Priprema:

Staviti mahune da se kuhaju u zasebni lonac u puno vode. Kuhati oko pola sata, procijediti i posoliti.

Dok se mahune kuhaju nasjeckati luk, staviti u duboku tavu na malo maslinovog ulja da se pirja. Dodati nasjeckane rajčice. Dodati žlicu šećera i žličicu soli. Sve pirjati oko pola sata dok se rajčice ne pretvore u kašastu smjesu sličnu kao za sataraš.

Popapriti i po želji dodati sitno sjeckani režanj češnjaka. Umijesiti u to ocijeđene mahune i zajedno pirjati još dvije minute.

Ovo je jelo odlična kombinacija sastojaka, posebno ljeti kada i rajčice i mahune dominiraju, no može se raditi tijekom cijele godine.

-3- Zapečene mlade mahune

Recepti mlade mahune
(recept)

Mahune nakon čišćenja treba razrezati po duljini, a po potrebi i prepoloviti. Mahune na tavi zajedno s lukom i začinima popržiti. Ako je potrebno doliti vode, kako bi se mahune raskuhale, odnosno postale mekane.
Zatim mahune prebaciti u pleh za pečenje, te slagati red mahuna, red kiselog vrhnja, dodati malo maslaca i češnjaka, te potom opet staviti red mahuna, pa red vrhnja…
Na vrhu ostaviti mahune koje treba preliti maslacem i potom krušnim mrvicama. Peći oko pola sata. Detaljnije ovaj recept:

Mahune se rade na različite načine, a slično ovim varijantama, a postoje brojne varijacije na temu. Svi se ovi recepti mogu dodatno prilagoditi osobnim preferencijama, mogu se dodati dodatni sastojci ili začini. No, oni pokazuju da se na tri potpuno različita načina mogu pripremati mahune. Bilo kao kombinacija s krumpirom, bilo kao varivo ili kao zapečene u rerni. različite preferencije načina kuhanja mahuna ovise i o krajevima.

Izbor recepata ovisi o preferencijama, ali i da ih treba rotirati kako bi uvijek imali nešto malo drugačije na stolu.
Prednost mahuna je što se osim kao svježe mlade mahune u mnogim jelima mogu koristiti i smrznute mahune te su nam na taj način dostupne tijekom cijele godine. Dodatna prednost smrznutih mahuna je što se mogu duže čuvati u hladnjaku, te ih je lakše imati pri ruci kada ne znamo što bi radili za ručak i želimo neku ideju koju možemo brzo realizirati. Smrznute mahune se kuhaju kraće od svježih, što je, također, ponekad prednost. S tim da treba pronaći i dobre smrznute mahune, jer nisu sve iste.


Komentari

Jedan odgovor na “Tri jednostavna, a potpuno različita recepta za pripremu mladih mahuna”

  1. […] Tri jednostavna, a potpuno različita recepta za pripremu mladih mahuna […]

Odgovori

*