23. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Što koristiti u receptima umjesto vina

Što koristiti u receptima umjesto vina

Mnogi recepti zahtijevaju vino, ali ukoliko ne pijete alkohol, ili jednostavno nemate ili ne želite upotrijebiti vino postoje i neke alternative. Vino je čest sastojak mnogih jela, ali nije nužan sastojak o kojem će ovisiti kvaliteta ili okus nekog jela. Zbog toga je sastojak koji možete upotrijebiti ako volite, ali ne morate, te ako ga ne upotrijebite to neće pokvariti jelo ili ga učiniti nejestivim. Vino se u receptima upotrebljava radi arome, kiselosti i tanina, pa kada razmišljate o zamjenama za vino trebate razmišljati u sva tri smjera. Treba vam nešto što će dodati boju, aromu i kiselost.

-1- Jednostavno izostavite vino – Količinu zamijenite vodom. Vino dodaje okus receptima, ali oni će sasvim dobro funkcionirati i bez njega. Eventualno po želji možete pojačati neki drugi začin ili dodati novi. Vino daje određenu aromu jelima i pomaže kod teksture, ali ne u tolikoj mjeri da bi bio neizostavan sastojak bilo kojeg jela.

-2- Umjesto bijelog vina, isprobajte sok od jabuke razrijeđen s vodom, u koji ste dodali malo soka od limuna. Sok od jabuke uz malo limuna izvrsna je zamjena za recepte u kojima se navodi bijelo vino.

-3- Kao zamjenu za crno vino možete koristiti sok od grožđa u koji ste dodali malo vinskog octa ili limuna. Naravno to neće biti isto kao vino, ali će biti dostojanstvena zamjena. Ukoliko nemate vina, a ipak volite okus vina, u razrijeđeni vinski ocat dodajte žlicu šećera, te upotrijebite umjesto vina. Krajnji rezultat će biti jako sličan kao da ste upotrijebili vino.

-4- Potražite u supermarketu dječja vina, odnosno vina bez alkohola. Dječja vina uz pomoć umjetnih aroma imaju jako sličan okus i teksturu pravim vinima, zbog toga su jako dobra alternativa kuhanju u pravom vinu, jer će hrana imati gotovo identičnu aromu.

-5- Na tržištu postoji vinski koncentrat koji se drži u spremišnu, bezalkoholan je, a ima dobar vinski okus. Možda se može kupiti i u vašoj blizini.

-6- Jela birajte pažljivije. Nemojte se odlučiti za ona kojima je glavni sastojak vino. Ovo je možda najvažniji savjet. Jelu neće primijeniti okus ako izostavite žlicu ili čašicu, ali ako je vino jedan od glavnih sastojaka recepta u jelu koje pokušavate pripremit, radije potražite alternativu u drugom receptu, a ne alternativu vinu. Na primjer, teško je napraviti kuhano vino, bez vina, ali ni to nije nemoguća opcija. Na ovom linku možete pronaći čak recepte za kuhano vino koje ne uključuje vino.

Ako je razlog zbog kojeg često tražite alternative za vino što ga nemate u kuhinji jer se brzo pokvari, razmislite o načinima čuvanja koji mogu pomoći da jednom otvoreno vino duže traje. Jedan od načina da vino malo duže traje je da ga držite u hladnjaku. Hladnoća usporava kemijske promjene koji se odvijajaju s vinom jednom kada se boca otvori. Druga metoda je prebacivanje ostatka vina u manju bocu- koja će imati manje zraka u sebi. Također možete kupiti vakuumske sprave koje usisavaju zrak iz boce. Ali vino možete i zamrznuti, ali ne u staklenoj boci. Ostatak vina možete uliti u vrećice za led, a kasnije upotrebljavati kocku po kocku, onoliko kocki koliko vam vina u određenom receptu treba.

Kada radite jelo koje ima jedan ili dva dominantna okusa, vrijedi razmisliti o vinima koja dijele te osnovne karakteristike okusa.  Pinot Noir poznat je po okusima i mirisima gljiva; moglo bi se lijepo sljubiti s jelom koje sadrži puno svježih, pirjanih gljiva. Svijetlo jelo sa završnom kapljicom soka od limuna moglo bi dobro reagirati na vino s lijepim, svijetlim okusom citrusa, kao što je Sauvignon Blanc. Umak od vrhnja sa škampima vjerojatno će se dobro slagati s kremastim Chardonnayem. Kada tražite alternative za vino, također trebate razmišljati o jelu koju pravite te odabrati alternativu koja će komplimentirati jelu.