29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kiseli kupus sa suhim rebrima – jednostavnija verzija –

Recept je vrlo jednostavan i zahtjeva malo aktivnog vremena, ali se dugo priprema, pa ga je najbolje raditi vikendom kada ste kod kuće. Princip pripreme je sličan, s tim da je koncentracija na suhim rebrima kao glavnom jelu i kiselom kupusu kao prilogu, te se poslužuje uz nož i vilicu.

Kiseli kupus sa suhim rebrima – jednostavnija verzija –

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa
800 g do 1k suhih rebara
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica miksa mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak, lovor)
malo papra
žlica ulja

malo mljevene paprike (po želji)

Priprema:

Stavite u lonac hladnu vodu i u nju suha rebra da prokuhaju. Nemojte dodavati ništa drugo. Kada voda provrije, pustite još 5 minuta i izvadite rebra, a vodu bacite.

U odvojenu posudu, dublji lonac, nasjeckajte luk i stavite žlicu ulja da se pirja.

Dodajte narezani kiseli kupus, češnjak i začine. Stavite preko kupusa suha rebra, te dolijte vode toliko da prekrije rebra. Pustite da provrije, zatim smanjite vatru i poklopite.

Neka poklopljeno kuha 2 do 3 sata. Pred kraj kuhanja otvorite i malo pojačajte kako bi ispario višak vode.

Prvo je potrebno u puno prokuhati rebra kako bi iz njih izašla “žestina” i pretjerani miris i okus dima ukoliko ga ima. Ovaj korak možete i preskočiti ukoliko baš želite dimljeni okus.
Sitno nasjeckajte luk i pirjajte na laganoj vatri kako bi omekšao.
Kada je luk omekšao dodajte narezani kupus. Ukoliko imate vremena miješati dobro bi bilo malo pirjati i kupus, jer će tada i on biti mekši. Ukoliko nemate vremena možete i odmah staviti rebra i sve kuhati. Ovisno volite li slatkasti okus mljevene paprike, i crvenu boju, možete dodati na vrhu žličice i malo mljevene paprike kod pirjanja kupusa.
Kada dodate suha rebra pustite da provrije, smanjite temperaturu i poklopite, te pustite poklopljeno da lagano vrijucka cijelo vrijeme.
Pred kraj kuhanja otvorite poklopac i pojačajte temperaturu kako bi višak vode ispario. Potrebno je da ispari gotovo sva voda, jer ovo nije varivo, nego se poslužuje odvojeno na tanjuru, jedno pokraj drugoga, kao glavno jelo, suha rebra, a kupus kao prilog.

Recept za kiseli kupus sa suhim rebrima zapravo je pojednostavljena verzija ovog recepta za varivo od kiselog kupusa sa suhim rebrima. Princip pripreme je sličan, s tim da je koncentracija na suhim rebrima kao glavnom jelu i kiselom kupusu kao prilogu, te se poslužuje uz nož i vilicu.

Količina je dovoljna za 2 do 4 osobe, ovisno o tome koliko mesa ima na rebricima. Često ćete suha rebrica pronaći i pod nazivom “suhi prsni vršak”. Budući da je veliki udio kosti, kada pripremate suha rebra, planirajte za jednu osobu oko 300 grama ukupno mesa s kostima. Obično se kupuju vakumirana suha rebra, ali ukoliko kupujete domaća, koja nisu vakumirana, trebate će im nešto duže vremena da se skuhaju. Zbog toga se u receptu navodi vrijeme dva do tri sata. Vakumirana kupovna rebra su mekša, dok su dimljena domaća sušena na tradicionalni način nešto tvrđa i treba im više vremena da bi se skuhala.

Recept je vrlo jednostavan i zahtjeva malo aktivnog vremena, ali se dugo priprema, pa ga je najbolje raditi vikendom kada ste kod kuće, a opet nemate vremena stajati nad kuhinjskom pločom i stalno nešto miješati. Jednom kada stavite sve u lonac, i namjestite odgovarajuću temperaturu, ne trebate dirati lonac do kraja kuhanja i posluživanja.

Zbog lakoće pripreme je i nastala ova pojednostavljena verzija kuhanog kiselog kupusa sa suhim rebrima, gdje ne treba dodatno sjeckati i guliti povrće, a na okusu se zapravo ništa ne gubi, dapače, budući da preferiram jela u kojima ide što manje namirnica, kako bi u svakom jelu svaka namirnica došla do izražaja, meni je okus i bolji. Također, ovom jelu bolje odgovara krupnije rezani kiseli kupus, dok za variva bolje ide sitnije sjeckani kupus ili ribani.

Kiseli kupus je iznimno vrijedna zimska namirnica, pa se obično ovo jelo smatra zimskim jelom i priprema u hladnijim danima godine, od studenog do Uskrsa. Mediteranski začini posebno ružmarin i lovor, daju ovom jelu posebnu čar. Ukoliko ih nemate možete ih i izostaviti, ali će okus biti puno jednostavniji, te ćete bez ovih začina zapravo dobiti puno skromnije jelo, nego dodate li ove vrijedne mediteranske začine.

Vezano: